Marco Kunz coacht VZC tijdens een toernooi in Nijmegen in de voorbereiding van dit seizoen.
Marco Kunz coacht VZC tijdens een toernooi in Nijmegen in de voorbereiding van dit seizoen. Job Boers

VZC gaat een leerzaam jaar tegemoet: ‘We zitten in een interessant leerproces’

Waterpolo

VEENENDAAL De waterpolomannen van VZC hebben afgelopen weekend de bekerwedstrijd overtuigend met 9-15 gewonnen tegen DWK in Barneveld. Aanstaande zaterdag spelen ze hun eerste competitiewedstrijd, uit tegen BZC Brandenburg in Bilthoven. Nadat vorig seizoen hoofdtrainer Guido Schreuder en assistent-trainer Ritske van Wijk zijn gestopt, is Marco Kunz nu de nieuwe hoofdtrainer. Hij schitterde in 1996 zelf met Oranje op de Olympische Spelen in Atlanta en heeft als waterpoloër een mooie staat van dienst. 

door Job Boers

De 52-jarige coach krijgt met deze hoofdrol in het Valleibad de taak mee om de club te helpen doorbouwen. De waterpolo afdeling telt momenteel ongeveer 150 leden, waaronder 5 herenteams. Het eerste team heeft dit jaar een realistische doelstelling, vertelt Kunz. ,,We zullen niet voor de bovenste plekken in het klassement spelen dus we moeten met volle passie en met plezier in het spelletje, het maximale eruit te halen.”

Met een interessant seizoen in het vooruitzicht is het tijd om voor te beschouwen op het komende seizoen waarin VZC in de eerste divisie speelt.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Marco Kunz kijkt uit naar een interessant seizoen. - Job Boers

ONTWIKKELING TALENTEN Op de Olympische Spelen behaalde Kunz in 1996 met het Nederlandse team, de tiende plaats. Verder kwam Kunz tijdens zijn sportloopbaan uit voor DZV uit Delft, AZ&PC uit Amersfoort en VZC. Samen met zijn vrouw Micky is hij in 1989 naar Veenendaal gekomen en vanaf 2008 is hij in diverse rollen betrokken bij de club. Zo is Kunz nauw betrokken geweest met de ontwikkeling van spelers uit de onder 15 en onder 17 teams waarvan er verschillende spelers nu in het eerste team spelen. 

,,Ik vind het heel erg mooi om te zien dat er verschillende jongens uit de jeugd zijn doorgebroken én nu ook bepalende spelers zijn geworden in het heren 1 team. We zijn de afgelopen jaren een nieuwe weg ingegaan en daar gaan we de komende jaren de vruchten van plukken’’, aldus de in Delft geboren coach die ook ziet dat er momenteel meerdere van VZC afkomstige waterpoloërs in de top van Nederland spelen.

TERUGBLIK Kunz zet dit jaar samen met Jeroen Westenbrink en Erik van de Weerd de lijnen uit bij VZC nadat er vorig jaar in de top 5 is geëindigd. Vorig jaar heeft de ploeg het seizoen niet winnend kunnen afsluiten in het eigen bad, de motivatie om de eerste wedstrijd van het seizoen te winnen is dan ook groot. ,,We hebben inderdaad onze laatste wedstrijd van het seizoen tegen OZ&PC verloren met 11-12, dat was teleurstellend. We hebben wel onze doelstelling gehaald, eindigen in die top vijf. Door de veranderingen in het team is het van belang om zo snel mogelijk voor een goede structuur te zorgen.’’ 

Kunz doelt op het afscheid van onder andere trainer Guido Schreuder, assistent-trainer Ritske van Wijk en spelers Lars de Laat, Tim Terlingen en Jeroen Westenbrink waarbij Westenbrink 20 jaar in de selectie heeft gezeten. 

(de tekst gaat onder de foto verder)


Archieffoto van Jeroen Westenbrink. - @tedxmedia

STAF Nadat afgelopen seizoen de doelstelling behaald is, er nieuwe talenten zich hebben aangediend én er diverse spelers zijn bijkomen, gaat er komend seizoen een mooie wisselwerking komen tussen de trainers volgens Kunz. ,,We hebben als trainersstaf duidelijk voor ogen hoe en met wie we het gaan doen. Jeroen heeft al langere tijd training gegeven aan Polar Bears en aan de VZC-jeugd. Daarnaast heeft Jeroen vorig jaar ook al trainingen gegeven als Guido er niet was. Ik ben ook blij dat Erik erbij is, hij heeft veel kennis van zaken en hij weet hoe er gewerkt moet worden met de jongens. Vanuit de staf kunnen we dan ook niet wachten om te beginnen.’’

JONGE ENTHOUSIASTE GROEP De trainersstaf mag aan de slag met een jonge en enthousiaste groep, die volgens Kunz erg gemotiveerd is nadat veel van hen al jaren met elkaar in de jeugd hebben gespeeld. ,,Het zijn jongens die veel inzet tonen en ook met energie en plezier spelen. Het is een gemotiveerd vriendenteam die samen zijn opgegroeid en alles voor elkaar over hebben. Ik vind het dan ook erg mooi om te zien dat de relatief jonge spelers, nu al zoveel ervaring hebben dat ze bij ons de kar trekken.’’

(de tekst gaat onder de foto verder)


Archieffoto: VZC in actie. - @tedxmedia

Kunz ziet dat jongens zoals Niels Veerman, Hidde Verschuur, aanvoerder Max Kunz en de teruggekeerde Joshua van der Wilt samen de hele jeugd hebben doorlopen met elkaar en nu de basis van het team vormen. Volgens Kunz is dat een compliment voor iedereen binnen VZC die aan dit proces heeft meegewerkt. ,,Het is goed om te zien dat Joshua terug is en dat we jongens erbij hebben die in de eredivisie hebben gespeeld. In de selectie zitten ook jongens die uit heren 2 en de jeugd zijn doorgestroomd. Dat is fantastisch om te zien en daar is binnen de club hard voor gewerkt’’, geeft de enthousiaste coach aan.

REALISTISCH Kunz en zijn collega trainers kunnen het komende seizoen putten uit een grote selectie van 16 man. ,,Het is goed dat er nu voldoende concurrentie is zodat we per wedstrijd keuzes moeten maken.’’ Kunz is te spreken over de stappen die de spelers maken, al blijft hij ook realistisch over de doelstelling voor het komende jaar. ,,Door de veranderingen in de selectie moeten we ook realistisch zijn over de mogelijkheden. De jongens in de groep beseffen ook dat we momenteel niet het niveau en de ambitie hebben om in de top van Nederland te spelen’’, aldus de vader van aanvoerder Max.

SPEERPUNTEN Er spelen dit jaar drie ploegen uit de Eredivisie in de eerste divisie en daarnaast is het sterke HZC uit Hilversum gepromoveerd vanuit de tweede divisie. Voor Kunz is het de doelstelling om niet te degraderen. De coach die het groepsproces heel belangrijk vindt en samenhorigheid en discipline hoog in het vaandel heeft staan, heeft voor het komende jaar dan ook duidelijke speerpunten. ,,Als sportman wil je elke wedstrijd winnen, maar dit jaar staat ook in het teken om de jeugdspelers verder te laten ontwikkelen, met volle passie te spelen en zodoende ervoor te zorgen dat iedereen met plezier in het water ligt. We willen niet degraderen en daar gaan we hard voor werken’’, geeft de realistische coach aan.

De bij Adidas werkende Kunz ziet dat zijn jongens er een mooi seizoen van willen maken. ,,Je merkt aan de ervaren jongens dat ze weer willen presteren en aan de jonkies merk je dat ze zich extra willen laten zien. Het gaat dus een interessant seizoen worden waarbij we voor veel blije gezichten willen zorgen’’, lacht Kunz bescheiden.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Archieffoto: VZC in actie. - @tedxmedia

advertentie
advertentie
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 48 3 uur geleden
Afbeelding
Johan Blad stopt als bestuurslid DOVO 17 uur geleden
Afbeelding
Lucas Goené loopt leerzame NK Cross: ‘Het was me een wedstrijdje wel’ 18 uur geleden
Afbeelding
Bekijk alle uitslagen in het scorebord van RegiosportVeenendaal.nl 19 uur geleden
Afbeelding
Schoofs en Visscher komen elkaar niet tegen in finale Kyotec Open 20 uur geleden
Afbeelding
Autobedrijf Braber topscorersklassement Veenendaal 23 uur geleden
Afbeelding
The Dance Center behaalt mooie resultaten op tweede wedstrijd: ‘We zijn super trots’ gisteren