Afbeelding
Nederlands waterpoloteam

Geen medaille maar wel complimenten voor Jong Oranje

Waterpolo

VEENENDAAL De Nederlandse waterpolojongens zijn er niet in geslaagd een medaille te winnen op het Wereld Jeugd Kampioenschap onder de 18 jaar. Jong Oranje, met in de ploeg de Veenendalers Pepijn Stevens en Alain van de Bovenkamp, verloor vrijdag in een razend spannende strijd om het brons met 13-11 van Spanje en moet het doen met de complimenten voor een schitterend toernooi.

Nederland en Spanje maakten er in Belgrado een heroïsch gevecht van. De eerste fase was voor Nederland, dat met veel lef en overtuiging speelde en in de tweede periode uitliep naar een 2-6 voorsprong. De helft van die productie kwam op naam van captain Lars ten Broek, die met 31 treffers in totaal topscorer van het WJK werd.

Spanje rechtte de rug, ging volle bak pressing spelen en zette het Nederlands team onder druk. Onder aanvoering van de uitblinkers Roberto Lopez en Gerard Gil kroop Spanje doelpunt voor doelpunt dichterbij. Nederland kreeg steeds meer moeite om in de buurt van het Spaanse doel te komen en moest – ondanks een opnieuw ijzersterk keepende Pepijn Stevens - zes doelpunten op rij incasseren.

Nederland leek de slag te hebben verloren, maar liet - net als vaker dit WJK - opnieuw een geweldige veerkracht zien. Na doelpunten van Lars ten Broek (strafworp) en een snel afgemaakte man meer door Dion Harreman, was het Marnick Snel die Nederland op voorsprong zette via een miraculeuze frommelgoal in een overtalsituatie: 8-9. Lopez herstelde echter weer het evenwicht voor het ingaan van de laatste periode.

Jong Oranje ging vol voor de winst en had daar ook zeker uitzicht op, want met nog iets meer dan twee minuten te spelen leidde de ploeg van Branko Mitrovic met 10-11. Niet veel later was het alweer gelijk door een strafworp van Spanje en nadat Lopez een minuut voor tijd van grote afstand de 12-11 onhoudbaar in de kruising knalde, kreeg Nederland nog één kans om een strafworpenserie af te dwingen. Die kwam er uiteindelijk niet, want met een man meer raakte Jong Oranje tot twee keer toe het houtwerk. In de tegenaanval bepaalde Spanje de eindstand op 13-11.

Hoewel de spelers en staf na afloop natuurlijk treurden over de gemiste medaille, mag men met enorm veel trots op dit WJK terugkijken. Jong Oranje speelde een fantastisch toernooi met als hoogtepunt de met 12-7 gewonnen kwartfinale tegen Montenegro. Daarmee zorgde de ploeg sowieso voor een historische prestatie, want nooit eerder slaagde een Nederlandse herenploeg onder de 18 jaar erin de top-4 van een WJK te bereiken. Het getoonde spel, maar ook de mentaliteit, veerkracht en vechtlust bieden veel perspectief voor de toekomst, ook voor het Grote Oranje waar enkele spelers van dit team al aan hebben geroken.

De wereldtitel ging naar Hongarije, dat na strafworpen te sterk was voor gastland Servië.

Bron: waterpolo.nl

advertentie
advertentie
Afbeelding
Veenendaals succes voor Deos bij finale in Ede 3 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp toont herstel in Madrid 23 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: VZC sluit seizoen bijna perfect af; 'Ik ben zeker trots op de mannen' 24 apr, 15:17
Afbeelding
Paul Oostermeijer kiest voor langer verblijf bij DOVO 23 apr, 17:36
Marit van Rabenswaaij, Kaily Meerwijk,  Fien Cornelissen en trainers Michel Klok en Manja Moraal
Wisselend succes voor eredivisie turnsters in Den Haag 23 apr, 12:26
Quinty van Ingen,  Marleen Epskamp, Jayda Neervoort en Nevaeh Manuputty
Veenendaals succes tijdens NK turnen in Den Haag 23 apr, 10:00
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 23 apr, 09:02