Afbeelding
vzc

VZC Heren 1 wint Karel Ockers toernooi in Nijmegen

Waterpolo

VEENENDAAL De hoofdmacht van VZC heeft zondag een knap staaltje waterpolo laten zien in het Goffert buitenbad in Nijmegen. Ondanks een ‘gehavend team’ won de selectie van hoofdtrainer Guido Schreuder het Karel Ockers toernooi door het winnen van vijf wedstrijden. ,,De puntjes moeten nog op de spreekwoordelijke ‘i’, maar we zijn met dit team op de goede weg’’, zegt Schreuder zondagavond.

door Ted Walker

Het toernooi begon voor de heren uit Veenendaal al vroeg. ,,De eerste wedstrijd speelden we om 8.40 uur’’, vertelt Schreuder. ,,Het toernooi werd in het buitenbad gehouden, dus koude omstandigheden. Ik denk dat het water een graadje op 21 was, en de buitentemperatuur was in de ochtend natuurlijk ook nog best fris. Hoe warm het water in Veenendaal is? Dat zal rond de 27 graden zijn, dus dat scheelt best wat.” 

BLESSURES ,,En we hadden een ‘gehavend’ team”, vervolgt de coach. ,,Het team was niet compleet doordat meerdere spelers met blessures kampen. Joshua van de Wilt bijvoorbeeld, die heeft bij een andere sport de kruisbanden in één van zijn knieën gescheurd. Die loopt met een brace en moet aankomende week door de MRI scanner. Het is afwachten hoe het verder gaat met hem. Jeroen Westenbrink kampt met een schouderblessure. Die heeft de ene keer meer last dan de andere keer, maar voor dit toernooi hebben we gewoon geen risico genomen. Dus speelden we zonder onze vast midvoor spelers. En Lars de Laat speelde de eerste wedstrijd niet mee. Hij was op vakantie en is speciaal voor dit toernooi uit Italië teruggekomen. Hij is zaterdag vertrokken en in één keer doorgereden zodat hij zoveel mogelijk mee kon spelen. Alsof het nog niet genoeg was raakten Mark Jansen en Niels Veerman tijdens het toernooi geblesseerd’’, zo somt Schreuder in een paar zinnen de tegenslagen op.’’

HULP UIT VERTROUWDE HOEK Maar ondanks dit leed wisten de mannen uit Veenendaal de zege van het toernooi naar zich toe te trekken. Ze wonnen van Den Haag (9-8), Swol (12-6), Aqua Novio 94 (6-3), VzV (12-8) en SG Wzc (13-5). Naast wat blessureleed kwam er ook hulp uit een vertrouwde hoek. Niemand minder dan oud aanvoerder Remco Bouwman kwam ‘zijn’ VZC steunen. ,,Daar zijn we heel blij mee’’, deelt Guido Schreuder zijn gevoel. ,,Remco kan niet altijd, maar hij heeft gezegd dat hij komt helpen als hij daar tijd voor heeft. En zondag had hij tijd en was hij er dus ook bij.” 

Hoe verliepen de wedstrijden? Schreuder: ,,De eerste ging wat stroef. We speelden tegen Den Haag. Zij spelen in de hoogste klasse voor tweede teams. Het was echt koud. Niet alleen het water maar ook daarbuiten. We wonnen die met 9-8. Daarna speelden we alleen maar tegen eersteklassers en kwam het team echt lekker op stoom. Dit zijn teams waartegen we in de competitie ook moeten spelen. Zoals ik zei; de puntjes moeten nog op de ‘i’, maar er zit een hele mooie stijgende lijn in het spel en de systemen die we spelen. Ik ben echt positief verrast.”

IETS GOEDMAKEN Waar moeten die puntjes precies komen? ,,De wedstrijdconditie kan echt nog wel wat beter, we kunnen nog groeien in betere passing en balsnelheid. De grote lijnen van de systemen die we willen spelen zitten er in, en nu moeten we nog wat finetunen. Of de winst bij het Ockers toernooi een mooi seizoen voorspelt? Nou ja, ik heb natuurlijk wel een doelstelling. Ik wil toch eigenlijk wel in het linkerrijtje in de top vijf eindigen. Dat zou voor mij heel mooi zijn. En ik sluit een verrassing ook niet uit, maar dat is vooral afhankelijk van hoe en wanneer de geblesseerde spelers terugkomen. Maar we willen hoe dan ook iets goedmaken. We hebben anderhalf jaar niet kunnen spelen door corona en het team is hongerig. Ze willen er echt voor gaan en dat merk je. En uiteindelijk willen we natuurlijk graag laten zien wat we kunnen voor volle tribunes. Ritske van Wijk en ik hebben vandaag even samen gezeten en geconcludeerd dat we een groep met hele mooie jongens hebben die stuk voor stuk kunnen poloën. Uiteindelijk kunnen we niets anders dan afwachten hoe het seizoen gaat verlopen, maar dit was in ieder geval een goede generale repetitie’’, blikt de hoofdtrainer trots terug.

TEGENSLAG Naast al het goede nieuws uit het Veense waterpolokamp is er ook een tegenslag te melden. ,,Tja, dat is echt heel jammer voor ons. Alain van de Bovenkamp gaat VZC verlaten. Alain traint met Pepijn Stevens in Eindhoven. Hij maakte een goede groei door en dat viel niet alleen bij ons op. PSV deed hem een aanbieding waar Alain op in is gegaan. Wij vinden het heel jammer dat hij gaat, maar we snappen zijn besluit wel en gunnen hem een prachtige tijd bij zijn nieuwe club. Pepijn blijft wel bij ons maar sluit iets later aan in het seizoen. De eerste wedstrijd is hij niet beschikbaar.’’

‘WE WILLEN MAAR EEN DING’ De eerste wedstrijd voor VZC Heren 1 staat gepland op 18 september. Dan spelen de mannen om 19.00 uur tegen ENC Arnhem in Valkenhuizen. Maar voordat het zover is bereiden zij zich nog voor met een oefenwedstrijd tegen Schuurman BZC uit Borculo en een toernooi in Oldenzaal. ,,Op dat toernooi komen we ook weer teams tegen uit de competitie, zoals Brandenburg. Super om te ervaren waar we staan. Die wedstrijd tegen Schuurman BZC zal ook niet makkelijk worden, maar dat maakt niet uit. Het is goed om te zien en te ervaren hoe we functioneren en waar we nog moeten en kunnen schaven. Uiteindelijk staan de neuzen allemaal dezelfde kant op en willen we maar één ding, en dat is beter worden’’, zegt de ambitieuze Guido Schreuder tot besluit.

Afbeelding
advertentie
advertentie
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp toont herstel in Madrid 7 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: VZC sluit seizoen bijna perfect af; 'Ik ben zeker trots op de mannen' 12 uur geleden
Afbeelding
Paul Oostermeijer kiest voor langer verblijf bij DOVO 23 apr, 17:36
Marit van Rabenswaaij, Kaily Meerwijk,  Fien Cornelissen en trainers Michel Klok en Manja Moraal
Wisselend succes voor eredivisie turnsters in Den Haag 23 apr, 12:26
Quinty van Ingen,  Marleen Epskamp, Jayda Neervoort en Nevaeh Manuputty
Veenendaals succes tijdens NK turnen in Den Haag 23 apr, 10:00
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 23 apr, 09:02
Oussama el Azzouzi's 0-1 in de maak.
Oussama el Azzouzi scoort met fantastische omhaal voor Bologna tegen AS Roma 22 apr, 20:28