Afbeelding
KNZB/OrangePictures

Waterpolomannen kunnen niet stunten; Olympische droom in duigen

Waterpolo

VEENENDAAL De Nederlandse waterpolomannen gaan niet naar de Olympische Spelen van Tokio. De ploeg van de Veenendaalse bondscoach Harry van der Meer en de Polar Bears spelers Eelco Wagenaar en Guus Wolswinkel speelde bij vlagen heel goed tegen het sterke Montenegro, maar dat was niet genoeg om de halve finale van het OKT te halen: 13-7. 

Het krachtsverschil werd al meteen in de eerste periode duidelijk. Nederland vond geen gaten in de sterke en hechte Montenegrijnse defensie, en in de manmeersituaties was Montenegro in de aanval overtuigend en effectief. Gevolg was een 4-0 achterstand voor Oranje na het eerste part.

SERIE VAN 3 Ook in de tweede periode was het eerste doelpunt voor Montenegro, maar vervolgens kwam Nederland beter in zijn spel. Robin Lindhout zette Oranje op het scorebord en even later stond het zelfs 5-3 toen Pascal Janssen een manmeersituatie doeltreffend afrondde. ,,Doorpakken nu”, was de opdracht die Van der Meer zijn ploeg vanaf de kant toeriep. 

Toch raakte de Nederlandse ploeg het momentum even kwijt. De eerste paar Montenegrijnse aanvallen gingen nog mis, maar even later stond het tot 6-3. Omdat de ploeg van Van der Meer vervolgens een paar keer pech had in de afronding en Montenegro nog wel een keer scoorde, was de stand halverwege 7-3.

KLEINER GAT In het derde kwart ging Nederland ijzersterk van start. Met twee snelle goals werd de achterstand gehalveerd tot 7-5. En omdat Nederland deze periode nog twee keer scoorde (en Montenegro er eentje minder maakte) wist Oranje het verschil een stukje kleiner te maken. Na afloop van de periode stond het 10-7. 

Keeper en aanvoerder Eelco Wagenaar zag Oranje wel weer verder terugkomen in de wedstrijd op dat moment. ,,We hebben het dit toernooi al een paar keer gepresteerd om sterk terug te komen. We zaten er op dit moment goed in, scoorden een paar keer in korte tijd. Op dat moment dacht ik echt dat we het nog een keer zouden flikken.”

Waar Nederland zich oppepte om er nog een alles-of-niets periode van te maken, was het Montenegro dat het gat vergrootte. Vijf minuten voor tijd was Montenegro uitgelopen naar 13-7 en daarmee was het geloof van Oranje weg en het verzet gebroken. In de laatste minuten werd niet meer gescoord. 

ENERGIE OP ,,Bij mij overheerst toch wel een positief gevoel”, reageert Van der Meer na de wedstrijd. ,,We hebben in de derde periode laten zien dat we sterk terug kunnen komen, en dat deden we met goed spel. Dat is hartstikke mooi. Maar uiteindelijk was de energie op. Het toernooi heeft ons al veel energie gekost, we hebben het op wilskracht nog geprobeerd, maar het was op. En op het laatst is Montenegro gewoon een maat te groot.”

WERKLUST Wagenaar deelt het positieve gevoel van de coach. ,,Het gevoel was er dat er een kans was, als je deze hele week bekijkt. Wanneer je dan tegen Montenegro moet spelen, weet je dat het een lastig verhaal wordt. Maar we hebben weer laten zien wat een fantastische ploeg we hebben met een fantastische werklust. We hebben gevochten, gestreden en er alles aan gedaan, maar Montenegro was gewoon te goed.”

TOEKOMST Hoe de toekomst van de ervaren Wagenaar in Oranje eruit ziet, is nog ongewis. ,,Na een eindtoernooi is vaak wel een moment om te kiezen, maar dat ga je niet tijdens een toernooi besluiten. De afgelopen zes maanden heb ik door mijn blessure veel fysieke hulp gehad, dan heb je het over uren per dag. Dan moet je op een gegeven moment heel goed evalueren of je nog kan en wil doorgaan. Maar zo’n toernooi spelen is gewoon fantastisch, dat er wat gaat leven en je het gevoel hebt dat er iets kan gebeuren. Zelfs zonder publiek was dat geweldig. Dus ik heb nog geen keuze gemaakt, daar ga ik na het OKT eens rustig over nadenken.

RESTANT Nederland deed voor het laatst in 2000 mee aan de Spelen, Van der Meer was toen nog een van de spelers. Voor de Spelen van Rio 2016 werd plaatsing net gemist. Voor de huidige Nederlandse ploeg is het OKT nog niet voorbij. Oranje rest nu nog twee wedstrijd om de plaatsen vijf tot en met acht. Van der Meer: ,,We moeten het nu even laten bezinken. Vanavond gaan we er eens rustig over napraten en dan morgen weer spelen.” Zaterdag speelt Oranje om 14.00 uur het eerste duel in de strijd om de vijfde tot en met de achtste plek tegen Georgië.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp verliest in München en duikelt uit de top-100 2 uur geleden
Afbeelding
DOVO's Lid van Verdienste Cees van Wijk overleden: 'Een echte rooie is ons ontvallen' 8 uur geleden
Afbeelding
Waar moet je zijn? Een rondje Veenendaal-Veenendaal in beeld (video) 10 uur geleden
Fenna Achterberg is hard aan het trainen: ,,Indoor ging voor mij vooral om het weer doen van wedstrijden. Outdoor wil ik laten zien wat ik echt waard ben.”
Fenna Achterberg kijkt na blessureleed weer vooruit: 'Naast weer pijnvrij kunnen sporten, wil ik ook prestaties laten zien' 14 uur geleden
NK Para-badminton in sporthal de Vallei
Van Gent Finaleweken: Nederlands Kampioenschap para-badminton komende zaterdag in Veenendaal 17 uur geleden
Afbeelding
Koningsspelen in Veenendaal afgelast in verband met slecht weer 17 apr, 15:30
Afbeelding
Tal van sporten op Koningsspelen voor scholieren in Veenendaal 17 apr, 14:05