Harry van der Meer (gehurkt) geeft aanwijzingen aan zijn spelers.
Harry van der Meer (gehurkt) geeft aanwijzingen aan zijn spelers. KNZB/OrangePictures

Harry van der Meer wil met waterpolomannen Oranje naar Spelen: ‘Het wordt stunten geblazen’

Waterpolo

VEENENDAAL De Nederlandse waterpolomannen spelen komende week het Olympisch kwalificatietoernooi. In Rotterdam strijden twaalf ploegen om drie tickets voor de Spelen in Tokio. Het Oranje van de Veenendaalse bondscoach Harry van der Meer behoort niet tot de favorieten. ,,Het wordt stunten geblazen.”

door Sander van Snippenberg

Van der Meer draait er niet omheen. ,,Het gaat pittig worden om ons te kwalificeren voor de Olympische Spelen.” Nederland zit in een poule met Kroatië, Duitsland, Rusland, Roemenië en Frankrijk. De Veenendaler denkt een goed beeld te hebben van de opponenten. ,,Veel landen hebben de afgelopen periode weinig of niets gespeeld. De spelers van Kroatië en Frankrijk wel, dus daar hebben we wat van kunnen zien. Daarnaast hebben we niet zo lang geleden tegen Roemenië, Rusland en Frankrijk gespeeld. Dus de ploegen kennen we redelijk. Verder hebben we het nieuws proberen te volgen, maar het is natuurlijk allemaal wel wat anders dan anders.”

Hoe schat je jullie kans in, wat zijn op dit OKT de landen om rekening mee te houden?
,,In onze poule is Kroatië wel de sterkste ploeg. In de andere poule zijn dat Montenegro en Griekenland. Voor de andere landen, en dus ook voor ons, is het stunten geblazen. We moeten goed onze momenten pakken en op de juiste momenten pieken. Tegen Rusland hebben we op het EK vorig jaar verloren, maar als we een goede dag hebben kunnen we tegen hen wel winnen. En tegen Duitsland, Roemenië en Frankrijk kunnen we ons goed meten, mits we lekker in ons vel zitten.”

Daar zeg je wat belangrijks. We hebben het nu over de tegenstanders, maar hoe staat het met je eigen team?
,,Ik denk dat we er klaar voor zijn. Maar het is natuurlijk wel een heel moeilijk jaar geweest. Nadat het OKT vorig jaar werd uitgesteld vanwege de coronapandemie, is het eigenlijk continu schakelen geweest. Eerst hoop je natuurlijk dat de situatie verbetert en dat het OKT alsnog gehouden kan worden. Dat is nu gelukkig zo. Maar we moesten wel steeds onze planningen aanpassen. Zo gingen de zwembaden dicht, voorbereidingstoernooien gingen niet door en we zouden hier in Zeist al een week met Canada aan het trainen zijn, maar dat ging ook op het laatste moment niet door.”

Ik denk dat we er klaar voor zijn. Maar het gaat pittig worden om ons te kwalificeren

Wat maakt dan dat je nu zegt, ik denk dat we er klaar voor zijn?
,,Gelukkig konden we op het laatste moment Brazilië regelen. Tegen hen hebben we woensdag en donderdag nog drie oefenwedstrijden kunnen spelen, en dat was heel prettig. We hebben natuurlijk onderling grotendeels wel kunnen doortrainen, maar dat heeft toch niet dezelfde intensiteit als een wedstrijd. Ik ben dan ook blij dat we die wedstrijden tegen Brazilië nog hebben kunnen spelen. Ik zag daarin dat we verdedigend goed waren, dat er de juiste intensiteit en ritmes te zien waren, dat zag er goed uit.”

Hebben jullie zelf corona buiten de deur kunnen houden?
,,Nee, er zijn in totaal negen spelers van ons ziek geweest. Dat is dan ook zoiets dat je direct moet schakelen. Toen dat bekend werd zijn we meteen met de trainingen gestopt. Gelukkig konden we na anderhalve week wel weer trainen met de groep, maar de jongens die ziek zijn geworden hebben echt wel een fysieke terugval gehad. Met hen zijn we dan ook aangepast gaan trainen. We hebben er alles aan gedaan om hen terug op niveau te brengen. Ik denk dat ze nog net niet op honderd procent zitten, maar ze zitten er niet ver vandaan.”

OKT Rotterdam
Het Olympisch kwalificatietoernooi wordt van 14 tot en met 21 februari gehouden in Zwemcentrum Rotterdam. Er zijn twee poules van zes ploegen. De beste vier landen van elke poule gaan naar de kwartfinales. De twee finalisten en de winnaar van het duel om de derde plek, plaatsen zich voor de Olympische Spelen.

Programma Nederland
Zondag 14 februari: Nederland-Duitsland, 16.00 uur
Maandag 15 februari: Kroatië-Nederland, 19.00 uur
Dinsdag 16 februari: Nederland-Roemenië, 19.00 uur
Woensdag 17 februari: Nederland-Frankrijk, 19.00 uur
Donderdag 18 februari: Rusland-Nederland, 19.00 uur
Vrijdag 19 februari: Kwartfinales
Zaterdag 20 februari: Halve finales
Zondag 21 februari: Finales

Zondag gaat het OKT beginnen. En dan spelen jullie een week lang elke dag een wedstrijd.
,,Ja, dat is zwaar. Op een EK speel je meestal om de dag, nu elke dag. Dat gaat wel impact hebben. Maar we hebben ons ook hierop goed voorbereid, zo hebben we herstelprotocols die we kunnen gebruiken. We gaan er het maximale aan doen om de jongens voor te bereiden op de wedstrijden om ze optimaal hun rust te kunnen geven tussen de duels door, zodat er weer even wat benzine in de motor kan. We gaan in het toernooi zien of dat allemaal goed en genoeg is.”

Het OKT is in Rotterdam, in eigen land dus. Maar er is geen publiek. Is het nu nog een voordeel om thuis te spelen?
,,Dat weet ik niet. Dat zal komende week moeten uitwijzen. Als je met publiek speelt verhoogt dat natuurlijk wel de sfeer en daardoor kun je extra in de wedstrijd of in het toernooi groeien. Maar publiek kan ook extra druk geven. Dus of het een voor- of nadeel is weet ik nu echt nog niet. Natuurlijk hadden we wel graag met publiek gespeeld, maar dat zit er nu gewoon niet in. Hoe zuur het ook is, we moeten de situatie accepteren.”

Ik vertel hoe mooi het is om op de Olympische Spelen uit te komen, maar ik hoef de jongens niet te motiveren

Zelf was je drie keer actief op de Olympische Spelen. Kun je met die bagage nog wat extra’s voor de spelers betekenen in deze periode?
,,Jawel, we praten er wel veel over natuurlijk. Ik probeer mijn ervaringen te delen, te vertellen hoe mooi het is om op een Olympische Spelen actief te zijn, wat het met je kan doen. Maar de jongens zijn zich er wel van bewust. Vier jaar geleden hebben ze op penalty’s plaatsing voor de Spelen van Rio gemist, ik hoef ze echt niet te motiveren. Wel is het mijn taak om de druk te reguleren. Bij wie moet ik wat spanning wegnemen en bij wie kan ik de druk wat opvoeren, dat is een kwestie van waarnemen en op tijd instappen. Daar is mijn ervaring natuurlijk van toegevoegde waarde. Maar hoe de spelers ermee omgaan, dat gaan we merken. Die beleving, die komt pas echt als we in Rotterdam zijn.”

Jullie hebben een goed voorbeeld gehad, de waterpolovrouwen hebben zich al geplaatst voor Tokio.
,,Dat is wel een extra motivatie inderdaad. De spelers en speelsters kennen elkaar door en door. Velen zijn van ongeveer dezelfde leeftijd en kennen elkaar al jaren van de clubs. En ook van het nationale team. We trainen allebei in Zeist, als wij het bad inkomen gaan zij eruit en andersom. Dat zij zich hebben geplaatst is hartstikke mooi, wat zou er mooier zijn dan dat wij ons komende week ook weten te kwalificeren. Dat willen we heel graag.”

Over Harry van der Meer
Harry van der Meer werd op 30 oktober 1973 in Veenendaal geboren. Als waterpolospeler deed hij namens Nederland mee aan drie Olympische Spelen. In 1992 in Barcelona eindigde Oranje als negende, in 1996 in Atlanta als tiende en in 2000 in Sydney als elfde. Na 2000 heeft Nederland zich niet meer weten te plaatsen voor de Olympische Spelen.
Sinds 2017 was hij eerst assistent van bondscoach Robin van Galen, vlak voor het Europees Kampioenschap in januari 2020 nam hij het stokje van Van Galen over. ,,Ik heb het goed naar mijn zin als bondscoach”, zegt Van der Meer. ,,Vorig jaar ben ik hier in gestapt en ik vind het heel erg leuk. Mijn contract loopt tot 2024. In de komende jaren wil ik het niveau van Nederland omhoog brengen, zodat we ook weer vaker op de Spelen uit kunnen komen. Hopelijk is dat al in Tokio, anders in 2024 in Parijs.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Drietal verlengt samenwerking: staf van DOVO krijgt vorm 1 uur geleden
Erik van de Weerd: ,,Ik doe graag iets voor de vereniging die mij ook veel heeft gegeven!"
De Vrijwilliger: Een leven lang waterpolo met Erik van de Weerd (VZC): 'De vereniging is een enorm warm nest' 3 uur geleden
Dit jaar geen Hemelvaartscross op recreatiegebied
Kwintelooijen in Rhenen.
'De traditie van de Hemelvaartcross ter ziele? Mooi niet!' 4 uur geleden
Afbeelding
Kom in beweging met de opstartgroepen van VAV in Veenendaal 7 uur geleden
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 13 7 uur geleden
Afbeelding
Motorcross op Kwintelooijen gaat niet door 22 uur geleden
Afbeelding
Overstap Luc Goudsblom naar De Merino's gaat niet door 28 mrt, 10:00