Afbeelding
Peter van Veen

Lars de Laat wil iets neerzetten bij VZC: ‘Ik word uitgedaagd’

Waterpolo

VEENENDAAL Het seizoen gaat voor de waterpolomannen van VZC aanstaande zaterdag echt beginnen en vooral Lars de Laat kan niet wachten om weer in het water te liggen. De speler is nieuw bij de Veenendalers en wil zijn handen laten spreken. ,,Ik ben iemand die wedstrijden nodig heeft om beter te worden. Mensen verwachten wat van mij en ik wil dat ook laten zien.”

door Jeroen van der Veer

Nee, heel blij werd De Laat niet van de afgelopen periode. Er is veel en hard getraind door de mannen van VZC, maar de echte wedstrijdspanning ontbrak. De kriebels in de buik voor een duel en de druk om te presteren; ze werden gemist door de voormalig aanvoerder van Aqua Novio. ,,Als je nieuw bent, heb je genoeg motivatie om jezelf te bewijzen. Ook op de trainingen. Alleen tja, je bent dit spelletje gaan doen voor de wedstrijden en daarom is het zo fijn dat dit weer begint.”

WARME CLUB En direct staat het duel tegen zijn vorige club op het programma. Toen De Laat het schema zag, moest hij dan ook lachen. ,,Misschien had ik het duel liever iets later gehad, zodat ik wat meer aan mijn teamgenoten kon wennen, maar ach... het is niet anders. Voordeel is wel dat ik geen bierglazen naar mijn hoofd gegooid kan krijgen”, zegt hij met een big smile, doelend op het feit dat er geen publiek mag komen.

Inmiddels weet De Laat zijn weg naar Veenendaal goed te vinden, maar echt kennismaken met de vereniging? Nee, dat zat er door de corona-maatregelen niet in. ,,We gaan via de zijkant het zwembad binnen, trainen met de selectie en vertrekken weer. Dat is wel jammer, maar ik ken VZC als warme club. Ik heb vaak tegen ze gespeeld en nu ik er actief ben, voelt het ook goed. Binnen de selectie en staf heerst een goede sfeer en is er veel plezier.”

BLESSUREVRIJ Dat is een mooie bijkomstigheid, maar De Laat is naar VZC gekomen om te presteren en met de club stappen te maken. Als individu, maar ook zeker als team: ,,We hebben een jonge selectie en daarom ben ik blij dat Tim en Jonie zijn gebleven. We moeten nu met z’n allen gaan bouwen aan iets moois. Dat is mogelijk, als de koppen maar dezelfde kant opstaan. Dat gaat echt de sleutel tot succes worden: we moeten dezelfde mindset hebben. Alleen dan kan VZC weer langzaam omhoog kijken.”

Tot op heden gaat dat aardig, alleen zal de komende weekenden blijken of dat daadwerkelijk het geval is. Er is zoals gezegd veel getraind en er zijn ook oefenpotjes gespeeld, maar nu gaat het om de knikkers. ,,Nee, ik ga geen uitspraak doen waar wij gaan eindigen. Ikzelf wil, na een jaar waarin ik 14 duels miste door een schouderblessure, blessurevrij blijven en vooral plezier maken. Lukt dat en voel ik mij vrij in de groep; pas dan kan ik mijn eigen spel spelen.”

STILTE De hoofdcoach Schreuder heeft De Laat op een andere positie gezet. Niet langer meer op ‘4’ maar op ‘3’ en dat betekent dat hij meer in dienst van het team gaat spelen. ,,Dat is nieuw voor mij en ik word daardoor uitgedaagd. In de wedstrijden moet blijken of ik dat kan en op die manier een meerwaarde ben voor het team. Het is sowieso de vraag waar wij als groep staan. Er zijn twee nieuwe spelers bijgekomen en die moeten worden ingepast. Dat heeft tijd nodig en ik hoop dat mensen dat ook beseffen.”

Door de corona-crisis is ook bij het waterpolo veel veranderd. Spelers mogen niet schreeuwen in het water en ook de coaches moeten stiller zijn. Daarnaast zal er geen publiek op de tribune zitten. ,,Je krijgt een beetje een grafstemming hé”, lacht De Laat. ,,We moeten er helaas mee dealen. Het is niet anders, maar vreemd zal het wel zijn. Toch hoor je mij daar niet over klagen, want veiligheid en gezondheid staat altijd op één. Daar is iedereen het over eens en dat vindt VZC ook erg belangrijk. Met of zonder publiek: eigenlijk ben ik allang blij dat we weer competitie mogen spelen en hoop ik verder dat iedereen gezond is en blijft.”

advertentie
advertentie
Dit jaar geen Hemelvaartscross op recreatiegebied
Kwintelooijen in Rhenen.
'De traditie van de Hemelvaartcross ter ziele? Mooi niet!' 1 uur geleden
Afbeelding
Kom in beweging met de opstartgroepen van VAV in Veenendaal 4 uur geleden
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 13 4 uur geleden
Afbeelding
Motorcross op Kwintelooijen gaat niet door 19 uur geleden
Afbeelding
Overstap Luc Goudsblom naar De Merino's gaat niet door 28 mrt, 10:00
Afbeelding
Korfballers SKF starten veldcompetitie met thuiswedstrijd 28 mrt, 08:30
Afbeelding
Trainen als een profspeler: Ajax Camp strijkt weer neer bij GVVV 27 mrt, 11:00