GVVV-aanvaller Byron Burgering (hier op archieffoto) kon in de slotfase drie keer scoren tegen Barendrecht.
GVVV-aanvaller Byron Burgering (hier op archieffoto) kon in de slotfase drie keer scoren tegen Barendrecht. Stefan Koops Photography

Van Gent Finaleweken: KNVB doet onderzoek naar verloop Barendrecht-GVVV

Voetbal

VEENENDAAL Voetbalbond KNVB gaat een officieel onderzoek doen naar de wedstrijd tussen Barendrecht en GVVV, afgelopen zaterdag. Thuisploeg Barendrecht leidde met 3-1 tegen de Veenendalers toen het hoorde van de overige tussenstanden en dat daardoor een nederlaag voor Barendrecht nodig was om aan de nacompetitie deel te nemen. Byron Burgering hielp vervolgens GVVV in de slotfase met drie treffers aan een 3-4 zege.

Door deze uitslag pakte GVVV de derde periode en nam Barendrecht de eerste periodetitel over van kampioen ACV. Sparta Nijkerk gaf al vrij snel daarna aan een bezwaar in te dienen bij de KNVB en nu gaat de voetbalbond dus daadwerkelijk onderzoek doen. ,,De KNVB neemt de kwestie zeer serieus en is een officieel onderzoek begonnen", aldus woordvoerder Martine Braam van de KNVB tegen het Algemeen Dagblad. ,,Het klopt dat de nacompetitie op punt van beginnen staat, maar deze zaak kan daar gevolgen voor hebben." Overigens, mocht de KNVB Barendrecht bestraffen, is hoogstwaarschijnlijk Stedoco de gelukkige die aan de nacompetitie mag deelnemen, en niet Sparta Nijkerk. Maar zover is het nog niet.

GESPEELD OM TE WINNEN

GVVV-trainer Gery Vink vertelde zaterdag al aan RegiosportVeenendaal.nl dat hij niet bezig was met een scenario dat Barendrecht bewust wou verliezen. ,,Wij hebben gespeeld om te winnen en dat hebben we ook gedaan; op naar de nacompetitie.” Opmerkelijk was het hele gebeuren wel, blijkt ook uit de beelden die op sociale media gedeeld worden.

VERLOREN UIT EIGEN BELANG

Het bestuur van Barendrecht kwam zondag al met een statement: ,,Met het oog op de competitiestructuur van de derde divisie heeft BVV Barendrecht gisteren gebruik gemaakt van de mogelijkheden om een (vervangende) periodetitel te bemachtigen. Dat wilden we bereiken door onze wedstrijd tegen GVVV te winnen. Er was ook een scenario waarbij we van hen moesten verliezen om als derde te eindigen op de ranglijst en daarmee een vervangende periodetitel te krijgen. We zouden onszelf op prestatieve gronden tekort doen als we die mogelijkheid niet zouden aangrijpen. We hebben niet verloren om onze directe tegenstander of andere tegenstanders te helpen, maar alleen uit eigen belang. We hebben begrip voor de morele bezwaren tegen het wedstrijdverloop, maar deze situatie is het gevolg van de competitieopzet rondom het vergeven van periodetitels."

KNVB GREEP EERDER IN

Wat er uit het onderzoek gaat komen en of dat gevolgen gaat hebben voor Barendrecht en GVVV is nog niet duidelijk. Dát de KNVB wel eens ingrijpt in geval van ‘valsspelen’, bleek al eens in 2018. Toen werd HSV Heiloo uit de nacompetitie gehaald nadat het in de laatste competitiewedstrijd opzettelijk verloren had. Vooralsnog staan Barendrecht (tegen TEC) en GVVV (tegen Groene Ster) allebei nog gewoon in het programma voor de nacompetitie die komende woensdag van start gaat.

advertentie
Afbeelding
GVVV speelt oefenwedstrijd tegen IJsselmeervogels
Afbeelding
Dynamisch SKF beloont zichzelf niet: 'Het dubbeltje valt de verkeerde kant op al is het duidelijk dat we op de goede weg zitten'
Afbeelding
Veenendaal On Ice terug van weggeweest: 'Een fantastisch evenement voor Veenendaal en omgeving'
advertentie
Afbeelding
GVVV speelt oefenwedstrijd tegen IJsselmeervogels 13 uur geleden
Afbeelding
Dynamisch SKF beloont zichzelf niet: 'Het dubbeltje valt de verkeerde kant op al is het duidelijk dat we op de goede weg zitten' 27 sep., 09:30
Afbeelding
Veenendaal On Ice terug van weggeweest: 'Een fantastisch evenement voor Veenendaal en omgeving' 27 sep., 08:30
Afbeelding
Nationale korfbalteams Duitsland spelen opnieuw oefenwedstrijden bij SKF 26 sep., 15:28
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 39 26 sep., 07:23
Afbeelding
Actie ZVC Veenendaal voor Marokko brengt 2500 euro op 25 sep., 20:09
Afbeelding
Bekijk alle uitslagen in het scorebord van RegiosportVeenendaal.nl 25 sep., 18:45