ZVC Veenendaal

Van Gent Finaleweken: ZVC laat zich niet gek maken en wint in spektakelstuk weer van Watergras

VEENENDAAL ZVC Veenendaal heeft zich geplaatst voor de volgende ronde van de play-offs voor promotie naar de eredivisie zaalvoetbal. Vorige week werd er na de 4-8 uitoverwinning op GZV Watergras al op gewezen dat vier doelpunten in het zaalvoetbal niets voorstelden en daar kon het publiek vrijdagavond getuige van zijn. Er ontspon zich een waar voetbalgevecht waar ZVC uiteindelijk als winnaar uitkwam: 9-7.

Er was veel publiek naar Sporthal West gekomen, zelfs de tribunes boven waren goed bezet. Het publiek keek zijn ogen uit. ,,Het ging bizar hard. Met die slidings, echt geweldig. Dat is bij ons wel wat anders. Mijn vader vond het ook top. Keek zijn ogen uit en mijn zoon was ook blij dat hij meegegaan is. Zoiets heb ik in Veenendaal nog niet gezien”, was zomaar een van de reacties.

SNELLE VOORSPRONG

GZV Watergras had van de wedstrijd van vorige week geleerd en nam gelijk het initiatief. De ploeg moest met meer dan vier doelpunten verschil winnen en nam in de tweede minuut al direct een voorsprong van 0-1. In de vijfde minuut deed Bilal Tmim weer wat terug en bracht de stand weer op 1-1. Maar Watergras bleef gevaarlijk en liep in de 15e en 16e minuut uit naar 1-3. Het geloof dat het kon, kwam helemaal terug en Watergras rook bloed.

SHOWTJE NEERZETTEN

,,Dit is een showtje neerzetten”, aldus ZVC-coach Hicham Saidi. ,,Ook natuurlijk met dank aan Watergras, de scheidsrechters die hun hoofd koel hielden, de vele doelpunten, het publiek. Ik denk dat we een feest van een avondje zaalvoetbal hebben gemaakt. Ik had niet het gevoel dat het mis zou gaan. Zelfs niet toen het drie doelpunten verschil werd, want wij kunnen scoren. Dat zag je vandaag ook weer. Ja we kregen er vandaag veel tegen, maar dat was ook een verdienste van Watergras.”

Doordat er op het scherpst van de snede gespeeld werd, kwam Watergras drie minuten voor het einde van de eerste helft op vijf overtredingen. De zesde volgde al snel en Joost van Dam wist wel raad met dit buitenkansje en zorgde voor de 2-3. Toch was het slotakkoord weer voor Watergras, dat met een goed gevoel de rust in ging, met de 2-4.

GEWELDIGE REDDING

Ook de tweede helft had ZVC het lastig in het begin. Dit resulteerde zelfs in de 23e minuut in de 2-5. Er hoefde nog maar één keer gescoord te worden en de marge van vier was weg. Die marge had er kunnen komen, maar door een geweldige redding op de lijn van Joost van Dam, die dit vierde als een doelpunt, werd dit voorkomen. Joost van Dam: ,,Het ging lastiger deze week. We hadden hetzelfde strijdplan als vorige week, maar nu kwamen we snel achter. Dan denk je toch we hebben een veilige marge van vier doelpunten, maar als die wedstrijd dan vordert en ze blijven die doelpunten toch maken. Word je onbewust toch een beetje angstig. Voor mezelf vond ik die redding op de lijn ook het mooiste moment van de wedstrijd. Wij hebben ook veel mensen die doelpunten maken. Als er iemand niet in de wedstrijd zit, kan een ander scoren. Ik denk ook dat we wat fitter waren. Dat zie je dan aan het einde van de wedstrijd.”

AANSLUITING

Die redding leverde Van Dam ook de bloemen op voor de Man of the Match, maar dat hadden er meer kunnen zijn. Bilal Tmim met zijn doelpunt, maar ook Bilal Hakkam, die ZVC over het dode punt heen hielp. In de 27e minuut onderschepte hij de bal en stormde op naar voren. Zijn droge schot was de keeper te machtig en met de 3-5 was de marge weer twee. In dezelfde minuut ontving een speler van Watergras rood, door het onderuithalen van de doorgebroken Anouar Tmim. Topscorer en aanvoerder Mohammed Hazzat wist hiervan te profiteren door de aansluitingstreffer 4-5 te scoren. Dit gebeurde op de Hazzatmanier. Niemand die zo de bal kan terugveroveren en de aanvalsopzet van de tegenpartij kan omzetten in een doelpunt van ZVC.

OMMEKEER

Toch gaf Watergras niet op en toonde veerkracht. Doordat er gescoord werd door ZVC, hoefde zij niet lang met een man minder te spelen. In de 31e minuut vergrootte Watergras de score weer naar 4-6. In diezelfde minuut ontving Watergras zijn tweede rode kaart, door Mohammed Hazzat in het strafschopgebied op onreglementaire manier te stoppen. Penalty, waar Joost van Dam wel raad mee wist en met de 5-6 de ommekeer van de wedstrijd inluidde.

De spelers bleven in hoog tempo voetballen en met veel inzet het publiek vermaken. Watergras ging met een meevoetballende keeper spelen. Daar wist ZVC van te profiteren. In de 37e minuut maakte Bilal Tmim voor de tweede keer gelijk en door een lange bal die op de paal van het open doel kwam en het geloof in die bal en de inzet van Mohammed Hazzat, was hij het eerste bij die bal en zorgde in de 38e minuut voor het eerst deze avond voor de voorsprong 7-6.

KRUIT IN DE SCHOENEN

Watergras voelde dat vier doelpunten teveel was in de resterende twee minuten, maar bleef het ook proberen en kwam in dezelfde minuut nog op 7-7. Maar deze avond had Bilal Tmim kruit in zijn schoenen en in de 39e minuut maakte hij nog de 8-7 en 9-7.

Hicham Saidi: ,,In het tweede deel van de tweede helft zag je dat we de wedstrijd wisten te kantelen en hadden we het betere van de partij. Complimenten ook voor Mustapha en Bilal die Mourad en Anass moesten vervangen. Zij hebben het geweldig gedaan. Het typeert onze groep als je ook ziet hoe Joost en later ook Mohammed Ajiach de bal van de doellijn halen. Als je ook ziet hoe het publiek hierop reageert. Daar gaan we voor door. We geven niet op. Hadden we het moeilijk vandaag? Ja we hadden het moeilijk. Dat had ook te maken met de kwaliteit van Watergras, maar hebben we ons daar gek door laten maken? Absoluut niet.”

THUISWEDSTRIJD

Zo had het publiek weer genoten van het avondje ZVC en kan dit volgende week nog eens doen. De volgende ronde is een thuiswedstrijd in Sporthal West op 26 mei om 20.30 tegen White Stones. Mocht ZVC deze wedstrijd ook winnen, volgen er nog twee uitwedstrijden.