Feest in de kleedkamer van ZVC Veenendaal na afloop.
Feest in de kleedkamer van ZVC Veenendaal na afloop. Wil Oudshoorn

Van Gent Finaleweken: ZVC schrijft historie met promotie naar eerste divisie

VEENENDAAL De zaalvoetballers van ZVC hebben historie geschreven. Door de 1-4 winst bij FC Weesp maandagavond is de ploeg verzekerd van een plek bij de eerste twee in de topklasse en daarmee is promotie naar de eerste divisie een feit. Het zorgde voor een mooi feestje bij de Veenendalers. ,,We hebben Veenendaal op de kaart gezet.”

Het hele seizoen heeft ZVC al op de promotieplekken gestaan en maandagavond was kans twee om die plek te verzilveren. Waar het afgelopen vrijdag nog mis ging tegen naaste concurrent VIOS’79, ging ZVC maandagavond met de punten mee naar huis vanuit Weesp.

ZVC begon de wedstrijd goed. Dit resulteerde in veel kansen. De keeper van Weesp bleek echter een sta in de weg of ZVC was in de afronding net niet scherp genoeg. ,,Al bleef het lang 0-0, de eerste helft was wel één van de beste van het seizoen”, zag ZVC-coach Hicham Saidi.

Anass Lahnine: ,,We hebben ons niet uit de tent laten lokken. We zijn rustig begonnen. De bal rond laten gaan. We hebben daarmee ook veel kansen gecreëerd, alleen de ballen wilden er in de eerste helft niet in. Ook ik had wel drie grote kansen.”

Dan weten we dat de tegenstander uit zijn schulp kruipt en zijn wij er overheen geknald

OVERROMPELEN De Veenendalers hadden de lessen uit het duel met VIOS van vrijdag meegenomen naar Weesp, vertelt Mourad Marbouh. ,,Vorige wedstrijd tegen VIOS werden we overrompeld in de eerste minuten. Dat hebben we nu omgezet naar kracht om vanuit de organisatie zelf de tegenstander te overrompelen. Dit resulteerde in dotten van kansen. Het signaal was gegeven en de tegenstander werd naar achteren gedrukt. We hebben enorm ingezet op loopacties vanuit de flanken. De tegenstander was daarmee elke keer te laat. Door inzet te tonen hebben we het Weesp heel moeilijk gemaakt en gelukkig valt die goal dan. Dan weten we dat de tegenstander uit zijn schulp kruipt en zijn wij er overheen geknald.”

In de tweede helft bleef ZVC geduldig en viel de eerste goal. Mourad Marbouh leek de bal te ver voor zich uit te spelen, maar op wilskracht wist hij de bal toch door te tikken naar Mohammed el Azzouzi, die de bal tussen de benen van de keeper schoof en zo voor de verlossende 0-1 zorgde. Hierna ging het even snel. Anass Lahnine scoorde na een goed lopende aanval de 0-2 met een fantastisch hakje en Adil el Bissis maakte aan alle onzekerheid een einde door de 0-3 aan te tekenen.

(de tekst gaat onder de foto verder)

Kansen waren er de hele wedstrijd, maar pas in de tweede helft vond ZVC het net. - Wil Oudshoorn

DUBBELE CIJFERS Weesp was gebroken, terwijl ZVC niets weg bleef geven. ZVC controleerde de wedstrijd. Anass Lahnine: ,,In de tweede helft werd het snelle spel van de eerste helft beloond. Ze waren moe gestreden. Wederom hadden we mooie aanvallen, maar nu resulteerde dat ook in doelpunten. We hadden misschien wel de dubbele cijfers moeten halen, maar met dit resultaat ben ik heel tevreden hoor.”

Na een gele kaart voor Weesp wegens aanmerkingen op de leiding scoorde Anass Lahnine ook nog de 0-4. Het slotakkoord was tien seconden voor tijd van Weesp dat de eretreffer aantekende, maar dat was alleen voor de statistieken. ZVC schrijft historie en promoveert naar de eerste divisie. ,,Heerlijk dat we geschiedenis geschreven hebben in het Veense zaalvoetbal, eigenlijk het hele voetbal. Eerste divisie is er hier nog nooit gespeeld. We hebben Veenendaal op de kaart gezet”, jubelt Mourad Marbouh na afloop.

Een betere reactie van de ploeg had ik niet kunnen wensen

BELONING Trainer Hicham Saidi is enorm trots op zijn ploeg. ,,We hebben onszelf beloond voor een goed seizoen. De kracht van dit team is de grote selectie, we hadden elke week genoeg spelers tot onze beschikking. Daardoor hebben we een vast niveau kunnen halen. Mooi om te zien dat we dit hebben neergezet in Veenendaal. Ondanks de teleurstelling van vrijdag hebben we tegen Weesp misschien wel de beste wedstrijd van het seizoen gespeeld. Een betere reactie van de ploeg had ik niet kunnen wensen.”

En het Veense sprookje kan nog mooier worden. Concurrent voor het kampioenschap VIOS’79 moet vrijdag thuis tegen de nummer vier LEBO 2, waarna op vrijdag 10 juni de uitwedstrijd bij nummer drie Volendam 2 volgt voor VIOS, terwijl ZVC op 10 juni (20.30 uur, Sporthal Oost) de thuiswedstrijd tegen de nummer negen Wognum Nicols op het programma heeft staan.

Anass Lahnine doet zijn verhaal voor de camera van RegiosportVeenendaal.nl. - Mathé Snoek

VOLGEND SEIZOEN Voorzitter van het eerste uur Arie Struijk belooft in ieder geval een onvergetelijke avond: ,,We gaan het publiek en mogelijk nieuwe sponsoren laten zien dat ZVC iets is wat je niet wil missen, qua sfeer en qua spel. Volgend jaar wordt er ook meer in de organisatie verwacht. We hebben dus nog vrijwilligers nodig. Laat het ons weten als jij ook deel uit wil maken van onze geweldige vereniging en een steentje bij wil dragen om nog een stapje hoger te komen. We blijven dromen. Deze droom is ook al uitgekomen.”

Als ZVC de laatste wedstrijd wint en VIOS’79 verspeelt punten in één van de twee laatste wedstrijd, is ZVC ook kampioen. Eindigen beide ploegen met evenveel punten, dan volgt er een beslissingswedstrijd.

Bron video: Peter Tijssen