Theo Beumer

ZVC toont ‘karakter’ en wint topper genadeloos

VEENENDAAL Een bloedstollende wedstrijd deze vrijdag in Sporthal Oost. De zaalvoetbaltopper ZVC tegen AC Kingdom eindigde in een winst voor de Veenendalers: ,,Het is een hecht team dat voor elkaar wil werken, het is niet voor niets dat we bovenaan staan’’, vertelt speler Nassim El Ablak.

door Siem van Eck

De ontlading in de kleedkamer was groot, na de 4-2 zege. De Veense ploeg kwam al vroeg in de wedstrijd op voorsprong en begon de tweede helft met een respectabele 2-0: ,,Alles zat erin’’, vertelt coach Hicham Saidi. ,,We kwamen goed voor in de eerste helft. We hadden het daar onder controle, daarna kwam de kwaliteit van AC Kingdom bovendrijven. We hadden geen goed antwoord op hun manier van  druk zetten en kwamen daar maar moeilijk onderuit. Al is het een mooie overwinning.’’

ERVARING De 1-0 viel in de derde minuut, na een redding van de keeper wist Anouar Tmim in de rebound de bal in te tikken. ZVC won eerst veel terrein maar werd daarna terug gedrongen door zijn tegenstander: ,,Dat had ook te maken met Kingdom, zij hebben twee spelers die jaren in de eredivisie hebben gevoetbald. Je ziet dat ze door hun ervaring ons op de juiste momenten vast wisten te zetten. Daar hadden we moeite mee.’’

AC Kingdom wist kansen te creëren als ze steeds rond het doel van ZVC hangen. De keeper voorkwam meerdere malen de gelijkmaker. Door op het juiste moment uit te komen slaagde de tegenstander er niet in de 1-1 te maken.

WISSELEN Na een kwartier te hebben gevoetbald, wisselde de coach vier spelers te gelijk: ,,Wij kunnen met deze selectie constant doorwisselen. Het liefst wissel ik in twee verschillende blokken, maar we hebben zo’n grote groep dat iedereen wel aan bod kan komen. Helaas voor de jongens, heb ik er vandaag een paar thuis moeten laten. En dat hoort erbij als je wilt gaan groeien naar een hoger niveau. Dan heb je zo’n grote groep nodig.’’

In de laatste tien minuten van de eerste helft zorgde El Ablak voor een uitbreiding van de voorspong, met een strak schot in de linkerhoek zet hij ZVC op een sterke 2-0.

SFEER AC Kingdom raakte geïrriteerd en is op sommige momenten zichtbaar pissig op zijn medespelers. Bij ZVC was dat duidelijk anders: ,,Dat is iets waar we ons dit jaar in hebben ontwikkeld. We zijn daarin aan het groeien, neem een verdedigende actie waar we met negen man langs de kant staan te juichen. Dat is de sfeer die ik als trainer graag wil zien, dat je elkaar daarin steunt. Of je nu veel of weinig speelt, dat moet je creëren in je team. Voetballend maak ik me geen zorgen bij deze jongens, dat bleek vandaag ook maar weer. Maar alles daaromheen, dat zal de doorslag gaan geven’’, legt de coach uit.

In de tweede helft krijgt ZVC het zichtbaar moeilijker: ,,Zodra je de tegenstander te dicht bij je doel krijgt, kom je in de problemen. Dat zag je vooral aan het einde van de wedstrijd dan verlies je wat meer energie en dan is dat een logisch gevolg. Toch vond ik dat wij dat te vaak deden, we hadden genoeg wissels en dat is een punt voor verbetering’’, analyseert Saidi.

We hadden het niet zo spannend hoeven te maken.

Mustafa Kaya hield zijn doel schoon, terwijl AC Kingdom toch steeds meer kansen op doel kreeg: ,,Iedereen heeft vandaag gestreden’’, vertelt een bescheiden keeper. ,,Ik doe mijn best en als het achterin niet goed gaat moet ik zorgen voor de redding.’’

Het was aftellen tot de tegengoal die viel in de 15e minuut van de tweede helft. De thuisploeg stond compact en probeerde op deze manier de counter af te dwingen: ,,Daar hebben we van tevoren afspraken over gemaakt. Wij weten dat zij graag de bal wilden hebben, wij ook maar dat hebben we geprobeerd om te draaien. Toch vond ik dat we daar meer uit hadden kunnen halen, dan hadden we het niet zo spannend hoeven te maken.’’

DOM De druk werd te groot als El Ablak het veld moet verlaten na een gele kaart. AC Kingdom maakte hier gretig gebruik van en scoorde de gelijkmaker met nog maar negen minuten speeltijd: ,,Ik maakte een domme fout, of ik nou gelijk had of niet. Tegen de scheidsrechter moet je op zo’n moment gewoon je mond houden en doorgaan. Daar wil ik richting mijn team graag mijn excuses  voor aanbieden. Het was onterecht, daarvoor bood de scheidsrechter ook zijn excuses aan. Toch is dat emotie maar je moet door’’, vertelt de speler.

Joost van Dam zette de ploeg weer terug op een voorsprong. Een vrije trap van Mohammed Issaoui werd terug gelegd op Van Dam die hem snoeihard het doel in schoot. ZVC gooide de boel op slot om zo zijn winst te behouden: ,,Het was inderdaad vooral tegenhouden, dat was afgesproken. Al hebben we ook regelmatig nog de tegenaanval gezocht’’, concludeert de coach.

,,Wij tonen veel karakter’’, gaat El Ablak verder. ,,We zullen nooit denken bij een 3-0 achterstand ‘de wedstrijd is al verloren’. Onze spelers hebben karakter en kunnen die wedstrijd omkeren.’’ Dat gebeurde tijdens het fluitsignaal. El Ablak scoorde uit een counter, hij passeerde de keeper en zet de ploeg op een eindstand van 4-2. Zo kon ZVC met een goed gevoel het veld verlaten.

- Theo Beumer

- ZVC

Wisselend succes voor eredivisie turnsters in Den Haag 9 minuten geleden
Veenendaals succes tijdens NK turnen in Den Haag 2 uur geleden
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 3 uur geleden
Oussama el Azzouzi's 0-1 in de maak.
Oussama el Azzouzi scoort met fantastische omhaal voor Bologna tegen AS Roma 16 uur geleden
Jan van Willige.
Van Gent Finaleweken: keeper Jan van Willige verlaat GVVV ondanks eerdere verlenging toch 16 uur geleden
Van Gent Finaleweken: Bekijk alle uitslagen in het scorebord van RegiosportVeenendaal.nl (video) 19 uur geleden
Open trainingen bij VAV vallen in de smaak: 'Dit is voor herhaling vatbaar' (video) 19 uur geleden