Vrijdagavond kan Joop Groot eindelijk de mannen die zijn leven hebben gered bedanken
Vrijdagavond kan Joop Groot eindelijk de mannen die zijn leven hebben gered bedanken Boukje van Egmond

Scheidsrechter Groot kan vrijdagavond ‘eindelijk’ zijn helden bedanken

Voetbal

VEENENDAAL In februari 2020 ging het flink mis toen tijdens de zaalvoetbalwedstrijd tussen ZVC en FC De Heuvelrug scheidsrechter Joop Groot werd getroffen door een hartstilstand. FC De Heuvelrug-bestuurslid en keeper Paul Verbaarschott en ZVC-bestuurslid Samir Asaidi bedachten zich geen moment en gingen over tot reanimatie. Vrijdagavond keert scheidsrechter Groot terug in Sporthal Oost en kan hij de mannen die zijn leven hebben gered eindelijk bedanken. Groot is dan namelijk de scheidsrechter tijdens de wedstrijd tussen ZVC Veenendaal en FC Weesp.

door Danny van der Linden

Op de bewuste avond zakte de scheidsrechter bij de 2-3 stand voor ZVC plotseling in elkaar. Nadat men hem op de grond zag vallen werd direct alarm geslagen. Paul Verbaarschott en Samir Asaidi snelden toe, bedachten zich geen moment en begonnen te reanimeren. Al snel arriveerden de hulpdiensten die Groot buiten bewustzijn naar het ziekenhuis vervoerden. Daar herstelde hij van het schokkende moment. Tijdens een zware operatie, een week later, kreeg Groot vier omleidingen en een nieuwe hartklep.

WONDER Een klein jaar later stond de scheidsrechter weer op het veld. Dat mag gerust een wonder worden genoemd. Als Verbaarschot en Asaidi niet zo snel hadden ingegrepen was het misschien anders afgelopen. ,,Mijn lichaam heeft mij in de steek gelaten. Die twee gasten hebben dan ook echt mijn leven gered en daar ben ik ze eeuwig dankbaar voor”, blikte Groot terug bij zijn rentree op het veld. 

Begin dit jaar had hij de helden willen bedanken, maar dat liep anders door de coronamaatregelen waar heel Nederland mee te maken had. ,,Eindelijk is het zo ver”, reageert Groot nu. ,,Het heeft even geduurd, maar vrijdagavond kan ik eindelijk die gasten aankijken en bedanken. Dankzij hen ben ik er nog. Dat is een vreemde gedachte.” 

TOPFIT Joop Groot was (en is) topfit toen het op die avond mis ging. ,,Ik had nooit klachten. Dat is ook zo gek, maar zo kan het leven blijkbaar zijn. Het was de laatste minuut van de wedstrijd. Ik voelde me niet lekker worden en plotseling werd het zwart voor mijn ogen. Ik werd wakker in het UMC in Utrecht en een week later werd ik geopereerd.”

De 74-jarige Groot werkt nog twee dagen in de week als autoverkoper. ,,En nu mijn collega op vakantie is werk ik vijf dagen”, klinkt het. ,,Ik voel me topfit. Ik fluit op hoofdklasseniveau. Daar haal ik veel plezier uit.” 

KNVB Vrijdagavond ontmoet Joop Groot dus Paul Verbaarschott en Samir Asaidi. ,,Ik kijk er naar uit. Het minste dat ik kan doen is ze een klein presentje geven”, vertelt Groot die al bijna veertig jaar als scheidsrechter actief is. ,,Ook namens de KNVB is er iemand aanwezig, heb ik begrepen. Zij zullen de helden ook in het zonnetje zetten.”

Groot werd met zijn neus op de feiten gedrukt. Het is ook niet voor niets dat hij nu ook een andere bezigheid heeft: ,,Door dit incident ben ik nu ook voor de KNVB bezig om te bekijken in welke sporthallen allemaal een AED hangt. Bij mij is namelijk echt gebleken hoe belangrijk deze zijn, al heeft het tweetal in eerste instantie mij gereanimeerd zonder AED.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Motorcross op Kwintelooyen gaat niet door 8 uur geleden
Afbeelding
Overstap Luc Goudsblom naar De Merino's gaat niet door 15 uur geleden
Afbeelding
Korfballers SKF starten veldcompetitie met thuiswedstrijd 17 uur geleden
Afbeelding
Trainen als een profspeler: Ajax Camp strijkt weer neer bij GVVV 27 mrt, 11:00
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 13 27 mrt, 08:00
Alle deelnemende leden van Evolution Twirlteam komen in actie bij het 'largeteam Passion', dat op zondag het EK af mag sluiten.
Veenendaals twirlteam in actie op EK in Eindhoven 26 mrt, 12:02
Foto uit archief.
Meeste ploegen kruisfinales schoolvoetbal Veenendaal zijn bekend 26 mrt, 10:45