Joop de Bruin in duel
Joop de Bruin in duel @tedxmedia

Merino’s laat de koppies niet hangen en speelt gelijk

VEENENDAAL De Merino’s heeft deze zaterdag met volle inzet gespeeld tegen DOS’37. De spelers wisten hun vroeg gekregen achterstand weg te werken in de laatste 10 minuten van de wedstrijd. Viggo Koeleman weet de bal tussen de palen te krijgen en zet de ploeg op 1-1. De Merino’s blijft druk zetten en krijgt meerdere kansen in de laatste minuten van de wedstrijd: ,, Als we nog 10 minuten hadden doorgespeeld hadden we nog twee keer gescoord’’

door Siem van Eck

,,We komen snel achter maar uiteindelijk denk ik dat wij in de tweede helft het verdienen om te winnen. Omdat wij bleven gaan en zij waren te pakken’’, analyseert speler Joop de Bruin. ,,Dus ik vond het gelijkspel uiteindelijk niet terecht. We hadden hem gewoon moeten winnen. Het was voetballend een matige ploeg. We hebben meer inhoud, dat hebben we bewezen in de tweede helft. We kunnen 90 minuten gas geven’’, is de analyse van De Bruin.

VEILIGHEID De thuisploeg komt vroeg op een achterstand. Al in het eerste kwartier kopt Menno Kamphuis DOS’37 op voorsprong: ,,Wij hadden gehoord dat zij zeer sterke aanvallers hadden. Dus begonnen wij wat behoudender, we wilden vanuit de nul spelen. In onze voorbereiding kregen we heel veel tegendoelpunten, daarom speelden we nu vanuit de veiligheid’’,legt De Bruin uit. Door deze kennis speelde De Merino’s afwachtend en gaf DOS’37 veel ruimte op eigen helft.

Later in de eerste helft krijgt De Merino’s meer grip op de wedstrijd. De openingen worden gezocht aan de zijkanten en vaak wordt de ruimte opgezocht met een lange bal naar voren. Vlak voor rust wordt een grote kans voorkomen als Mohammed Issaoui de bal met een sliding van de lijn haalt.

Zij waren moe, kapot

KAPOT In de tweede helft begint De Merino’s nog wat zwak maar de laatste twintig minuten wordt er meer gas gegeven: ,,Zij waren moe, kapot. En je ziet dat zij heel vaak die lange bal speelden. Als wij dan heel hoog druk gaan zetten dan wordt die ruimte heel groot. Dus rennen zij ook heel veel’’, legt Jeroen de Zwaan, trainer van De Merino’s uit. ,,Wij wilden dat gevaar bij hun wegnemen door iets lager te gaan staan, waardoor ze die lange ballen niet konden spelen. Wij hebben daardoor heel weinig weggeven. Daarna zijn we wat hoger gaan spelen omdat ook de stand dat vereiste.”

WINNEN Het blauwwitte thuisteam liet in de laatste minuten van de wedstrijd veel doorzettingsvermogen zien: ,,We hebben natuurlijk vorige week een boost gehad na de winst. Vandaag merken we gewoon dat we er goed inzitten. We zeiden in de rust tegen elkaar dat we deze wedstrijd eigenlijk moesten winnen. Wat een gekke situatie is wanneer je 1-0 achterstaat. Maar dat was wel het gevoel van de spelers. Ik denk dat we een mooie groep hebben die dat herkent. En dan is het mooi als je nog beloond wordt op het einde’’, aldus de trainer.

VINGERTOPPEN De gelijkmaker wordt gescoord door Viggo Koeleman. De bal komt via de tegenstander in de zestien waarop Koeleman de bal ijskoud in de linkerhoek trapt. Net voor het fluitsignaal lijkt de winst binnen handbereik voor De Merino’s. Aron de Koning kapt drie verdedigers uit en schiet de bal net tegen de vingertoppen van de keeper aan: ,,Zij wisselden verdedigend. Terwijl wij dat aanvallend deden. Zij speelden niet meer om aan te vallen maar om vast te houden. En dan sluit ik me aan bij de woorden van Joop: ‘Als we nog 10 minuten hadden doorgespeeld hadden we er nog twee keer gescoord’”,sluit De Zwaan af.