Afbeelding
Jeroen van den Berg

DOVO-selectiespeler loopt stage bij profclub: ‘Ik wil mijn ouders trots maken’

Voetbal

VEENENDAAL Sinds Noah Staal tegen een bal kan trappen, heeft hij maar één doel: profvoetballer worden. Deze droom kan de komende periode werkelijkheid worden, want na een geslaagde eerste stage bij Cambuur Leeuwarden mag hij volgende week op een tweede stage zijn talenten tonen. ,,Of ik zenuwachtig ben? Nee, want ik mag én kan doen wat ik het liefste doe: voetballen. Of dat nou bij DOVO of bij Cambuur is... het spelletje blijft hetzelfde.”

door Jeroen van der Veer

Wie met Staal spreekt, hoort een zelfverzekerde jonge knul. Al zijn hele leven lang staat voetbal in zijn leven centraal en daar weten ze bij voetbalvereniging DOVO alles van. Bij deze Veenendaalse club groeide Staal op, doorliep hij veel selectieteams en is hij sinds zijn 17e betrokken bij de A-selectie. Het is dan ook niet voor niets dat de club al vrij snel zijn handtekening voor nog een seizoen DOVO wilde bemachtigen, maar desondanks is er een kans dat hij toch uit Veenendaal vertrekt. 

RADAR Midden maart kwam namelijk het bericht vanuit Leeuwarden dat hij op de radar stond. Hij was opgevallen en mocht 12 en 13 april een stageperiode afwerken bij de kampioen uit de Eerste Divisie. ,,Of ik verbaasd was”, herhaalt de middenvelder de vraag. ,,Dat vind ik moeilijk te zeggen. Vorig seizoen speelde ik veel, maar dit seizoen draaide ik een dramatische voorbereiding en kwam daardoor op de bank te zitten. Ik moest het hebben van mijn invalbeurten en toen werd opeens het seizoen afgebroken door de coronacrisis. Waarschijnlijk heb ik in de minuten waarin ik wel mocht spelen toch genoeg laten zien.”

Het heeft nog geen zin om te denken aan een profcarrière. Ik heb nog niets, behalve een schitterende kans die Cambuur Leeuwarden mij biedtGEEN TIEN Met gezonde spanning ging hij midden april naar de andere kant van het land om een stage af te werken. Hij deed een training mee en speelde een wedstrijd. ,,Het ging goed”, blikt Staal terug. ,,Ik ben en blijf altijd mezelf en dat was in die twee dagen niet anders. Keihard werken, doen wat gevraagd wordt en niet jezelf opeens anders gedragen. Tijdens de wedstrijd stond ik op drie verschillende posities; op zes, acht en tien. Tijdens het duel heb ik wel aangegeven dat ik geen 10 ben; ik moet het hebben van de ballen afpakken, het spel verdelen en het coachen... ik ben geen sierlijke voetballer achter de spitsen. Gelukkig kon ik daarna vrij snel weer een linie naar achter.”

INDRUK Deed de Cambuur Leeuwarden-trainer dit om Staal te testen? Dat is niet bekend, maar in die twee dagen maakte de middenvelder voldoende indruk om er een vervolg aan te geven. Hierdoor mag hij zich midden mei drie dagen melden bij Cambuur en daarna wordt duidelijk waar zijn toekomst ligt. ,,Het heeft nog geen zin om te denken aan een profcarrière. Ik heb nog niets, behalve een schitterende kans die Cambuur mij biedt. Daar ga ik van genieten, mijn uiterste best doen en dan moet blijken of ik op dit moment goed genoeg ben.”

NIET BANG De komende periode traint hij nog gewoon met DOVO mee, waar ze hem allemaal deze kans gunnen. ,,Natuurlijk hopen ze dat ik bij de club blijf, maar ze weten ook dat dit mijn droom is. Mensen die het wisten, reageerden dan ook enthousiast. Dat is mooi en siert de club. Of ik nu niet bang ben om op de DOVO-trainingen geblesseerd te raken? Nee, absoluut niet. Juist als je voorzichtig bent en je poot terugtrekt in een duel, is de kans op blessures groot. Ik klap er dus gewoon in.”

Ik heb mijn ouders beloofd mijn diploma te halen en ik wil hen trots maken. Buiten het veld, maar ook op het veldVASTE PLEK Toch is er ook een scenario denkbaar dat de stage op niets uitloopt. Dan sluit hij ‘gewoon’ aan bij DOVO en maakt hij komend seizoen zijn minuten in de derde divisie, zegt hij zonder aarzeling: ,,Ik ben 19 jaar en wil dan komend seizoen basisspeler van DOVO worden. Ik loop al 14 jaar bij deze vereniging, al meerdere seizoenen bij de A-selectie en dan is het nu tijd om een vaste plek te veroveren.

DIPLOMA Na wat aandringen fantaseert Staal toch ietwat over het mogelijke bestaan als profvoetballer. Hij is nu 19 jaar, zit in het laatste jaar van zijn studie, woont in een fijn gezin. Hoe gaat hij dit straks allemaal doen, zo’n 180 kilometer van Veenendaal verwijderd? ,,Ik heb mijn ouders beloofd mijn diploma te halen en ik wil hen trots maken. Buiten het veld, maar ook op het veld. Daar doe ik het eerlijk gezegd allemaal voor. En tja, als ik mogelijk naar Leeuwarden moet verhuizen om mijn droom waar te maken, dan doe ik dat.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie
Afbeelding
Motorcross op Kwintelooyen gaat niet door 13 uur geleden
Afbeelding
Overstap Luc Goudsblom naar De Merino's gaat niet door 21 uur geleden
Afbeelding
Korfballers SKF starten veldcompetitie met thuiswedstrijd 22 uur geleden
Afbeelding
Trainen als een profspeler: Ajax Camp strijkt weer neer bij GVVV 27 mrt, 11:00
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 13 27 mrt, 08:00
Alle deelnemende leden van Evolution Twirlteam komen in actie bij het 'largeteam Passion', dat op zondag het EK af mag sluiten.
Veenendaals twirlteam in actie op EK in Eindhoven 26 mrt, 12:02
Foto uit archief.
Meeste ploegen kruisfinales schoolvoetbal Veenendaal zijn bekend 26 mrt, 10:45