Afbeelding
DOVO

Florian Wolf gaat uitdaging bij DOVO aan: ‘We moeten niet achterom kijken, dat heeft geen zin’

Voetbal

VEENENDAAL ,,Ik kijk niet naar het verleden en wil alleen aan de toekomst denken.” Het zijn woorden van de 34-jarige Florian Wolf die zichzelf vanaf zaterdag hoofdtrainer van DOVO mag noemen. Er is de afgelopen maanden een hoop geschreven en gezegd over de club uit Veenendaal en Wolf heeft het allemaal meegekregen. Maar met het ingaan van zijn periode als hoofdtrainer zet hij een dikke streep onder het nabije verleden. ,,De blik moet vooruit. Volgend seizoen moeten we er alles aan doen om met DOVO in de derde divisie te blijven en daarna kunnen we écht vooruit kijken.”

door Jeroen van der Veer

Dat de club een trainer heeft aangetrokken die zelfverzekerd is, blijkt wel uit het feit dat hij zelf solliciteerde. In de vacature stond overduidelijk dat een trainer binnen een straal van 50 kilometer van Veenendaal moest wonen en ondanks dat dit voor Wolf niet geldt, reageerde hij toch. DOVO maakte een uitzondering en nodigde de oefenmeester uit. Het bleek een juiste beslissing, want na meerdere gesprekken was iedereen binnen de vereniging het erover eens: Florian Wolf moest de al vertrokken Scott Calderwood opvolgen. 

OPNIEUW BEGINNEN Wolf is ondanks zijn voor een hoofdtrainer jonge leeftijd al actief geweest bij onder meer Katwijk, Sparta Rotterdam, FC Volendam, Uitgeest, Legmeervogels, SJC Noordwijk en Jong Almere. Deze bagage neemt hij mee naar Veenendaal en dat is nodig ook. Er is veel gebeurd binnen de vereniging en Wolf weet dat hij geen gemakkelijke uitdaging aanneemt. ,,Het hoeft ook niet altijd makkelijk te zijn”, aldus de trainer. ,,Ik wil hier iets gaan neerzetten samen met de spelers, staf en club. Dat kost tijd. Dat weet en beseft iedereen en we gaan dan ook geduldig bouwen. Er staat een goede jeugdopleiding, de randvoorwaarden zijn super en DOVO is nog altijd een grote club. Veel goede ingrediënten zijn aanwezig, maar geduld is daarbij belangrijk.”

We moeten reëel zijn: bij vrijwel geen enkele club in de tweede of derde divisie zijn er zoveel spelers weggegaan als bij onsToch is het woord ‘geduld’ niet direct iets dat bij Wolf past. De oefenmeester is ambitieus, wil op zijn 42e trainer van een betaald voetbalorganisatie zijn en speelt het liefst mee om de prijzen. Dat is aankomend seizoen bij DOVO echter niet mogelijk, beseft ook hij. ,,We moeten reëel zijn. Bij vrijwel geen enkele club in de tweede of derde divisie zijn er zoveel spelers weggegaan als bij ons en er was amper budget om de gaten op te vullen. We moeten dus echt weer helemaal opnieuw beginnen.”

DRIE POSITIES Dat moet Wolf doen met een selectie die al is samengesteld. Deze groep bestaat uit minder grote namen en spelers die nog niet zo’n grote voetbal-cv hebben. ,,Maar dat betekent niet dat je als team niet kan presteren’’, wil Wolf direct gezegd hebben. ,,Ongeveer één derde van de selectie bestaat straks uit ‘eigen’ jongens en als dat goed gaat, pakken ze ervaring mee op derde divisieniveau. Daar gaan we als club alleen maar van profiteren en nemen we mee naar het seizoen daarop. Dat maakt het interessant.”

Toch gaan er nog versterkingen komen; DOVO blijft natuurlijk DOVO. Als het budget het toelaat wil de vereniging nog drie aanwinsten presenteren. ,,Maar ook met de spelers die de groep gaan versterken, zijn wij niet opeens een ploeg die om de prijzen speelt. Als we aankomend jaar in de derde divisie blijven, hebben we een uitstekende prestatie geleverd.”

BOUWEN AAN IETS NIEUWS Doordat DOVO puin moest ruimen, zit Wolf nu een beetje met de schade van afgelopen jaren opgescheept. Toch loopt hij hier absoluut niet voor weg. ,,Ik heb alles gelezen en gehoord, maar ik kijk alleen naar de toekomst. Er gaan twaalf spelers weg, er is een nieuw bestuur. Dus terugkijken heeft ook geen enkele zin. We beginnen op nul en het moet weer over voetbal gaan. Daar heb ik als trainer invloed op: ik moet er een team van maken en de spelers individueel aandacht geven waardoor ze gaan groeien.”

Er gaan twaalf spelers weg, er is een nieuw bestuur. Dus terugkijken heeft ook geen enkele zinEén ding scheelt, de verwachtingen zijn niet hoog. DOVO moest qua budget flink inleveren, grote gevestigde namen vertrokken en volgend seizoen staat er een talentvol eerste team. Toch is Wolf niet bang dat hij ‘nat’ gaat. ,,Nee, waarom? De jongens die wij in de selectie hebben, kunnen echt wel voetballen. De groep is jong, dat klopt. Maar je moet ergens beginnen. Dat gaat nu gebeuren: we gaan bouwen aan iets nieuws. Nogmaals; dat kost tijd en mensen zullen geduld moeten hebben. Maar we worden er alleen maar beter van.”

WERELD OP Z’N KOP Ondanks zijn eenjarige contract hebben club en trainer de intentie om langer met elkaar door te gaan. Voor Wolf is het fijn dat hij weer aan de toekomst kan denken, want dat was afgelopen periode wel anders. Zijn zoontje kreeg leukemie en een loodzware tijd brak aan. ,,Ik was op trainingskamp met mijn toenmalige club SJC Noordwijk toen ik dit nieuws hoorde. Ik ben direct naar huis gegaan en alle aandacht ging naar hem. Inmiddels gaat het goed en heeft hij het dikste haar van ons allemaal. Mijn vrouw is gelukkig heel nuchter en net als ik positief. We hebben van de artsen te horen gekregen dat hij 95 procent kans heeft op herstel, dus het ziet er allemaal goed uit.”

SUPPORTERS VAN DOVO Doordat hij nu in rustiger vaarwater zit, kon hij met een gerust hart solliciteren bij DOVO en de job ook daadwerkelijk aannemen. Een meerjarenplan in Veenendaal; Wolf ziet daar wel toekomstmuziek in. ,,De spelers die er nu zitten, krijgen het vertrouwen. Zoals gezegd kunnen er nog versterkingen bijkomen, maar dat zullen er hoogstwaarschijnlijk niet meer dan drie zijn. Ons doel is erin blijven en volgend jaar zijn we als selectie een stap verder en kunnen we de selectie versterken waar nodig. Ja, dan wil ik wel om de prijzen gaan meespelen. Vergeet niet dat DOVO een grote club is en veel spelers nog altijd graag naar Veenendaal komen.”

Zijn avontuur in Veenendaal begint aanstaande dinsdag. Dan zal hij voor het eerst op het veld staan als hoofdtrainer van DOVO en bereidt de club zich voor op een nieuw avontuur. ,,Ik heb er enorm veel zin in”, aldus de man die inmiddels al 17 jaar ervaring heeft in het trainersvak. ,,Ik kan niet wachten om in een volle kantine een drankje te drinken na een wedstrijd en te spreken met de supporters. Want dat moet je niet vergeten: ondanks dat het met de club minder ging, stonden er wel altijd honderden mensen langs de lijn. Ik verheug mij er dan ook op om hen straks te zien.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Kom in beweging met de opstartgroepen van VAV in Veenendaal 2 uur geleden
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 13 2 uur geleden
Afbeelding
Motorcross op Kwintelooijen gaat niet door 17 uur geleden
Afbeelding
Overstap Luc Goudsblom naar De Merino's gaat niet door gisteren
Afbeelding
Korfballers SKF starten veldcompetitie met thuiswedstrijd 28 mrt, 08:30
Afbeelding
Trainen als een profspeler: Ajax Camp strijkt weer neer bij GVVV 27 mrt, 11:00
Alle deelnemende leden van Evolution Twirlteam komen in actie bij het 'largeteam Passion', dat op zondag het EK af mag sluiten.
Veenendaals twirlteam in actie op EK in Eindhoven 26 mrt, 12:02