Afbeelding
Jan van den Berg

DOVO-bom staat op barsten: ‘Dit is geen gezonde werksituatie’

Voetbal

VEENENDAAL De interne strijd binnen DOVO is nog altijd gaande, maar de club is er wel in geslaagd de eerste bouwstenen voor volgend seizoen te leggen. Ondanks dat Scott Calderwood (trainer/technisch manager) en Lenno van Kleef (voorzitter FSD) nog altijd niet met elkaar communiceren, hebben twee huidige selectiespelers hun ja-woord gegeven en zijn er ook versterkingen gehaald. Toch staat de bom die onder DOVO ligt op springen en is de soap nog lang niet afgelopen. 

door Jeroen van der Veer

Na het bericht dat op 23 december op RegiosportVeenendaal.nl verscheen (klik hier), is er binnen DOVO enorm veel gebeurd. Althans... Huidige selectiespelers hebben met hun vuist op tafel geslagen, de club bracht naar buiten dat de doelstelling bijgesteld ging worden, alleen het belangrijkste gebeurde niet: Scott Calderwood en Lenno van Kleef zijn nog altijd niet on speaking terms. De hoofdrolspelers gaven maandagmiddag aan niet met de pers te spreken en verwezen door naar de persvoorlichter. 

WEL OF NIET OP DE LIJST ,,Er wordt hard gewerkt om de communicatie tussen hen goed te laten verlopen”, zegt Johan Blad hierover. ,,We willen de twee heren uit de wind houden en we moeten plooien gladstrijken. Hoe ver we daarmee zijn? Dat vind ik moeilijk te zeggen. Beiden moet ergens overheen stappen en dat is nog niet gebeurd en/of gelukt. Dat vinden wij als DOVO jammer en moet op korte termijn wel gebeuren. Want eerlijk is eerlijk; dit is geen gezonde werksituatie. Ze moeten met elkaar praten in plaats van over elkaar in de pers.”

Eerlijk is eerlijk; dit is geen gezonde werksituatieMaar dat met elkaar praten, dat gebeurt nog niet. Opmerkelijk, want er zijn nu wel meerdere spelers voor volgend seizoen aangetrokken en twee huidige selectiespelers hebben verlengd. Hoe zit dat? Toen bekend werd dat DOVO flink moest bezuinigen, stelde Scott Calderwood een lijst samen met spelers die voor dat budget mogelijk haalbaar waren en welke spelers behouden konden blijven. Hierop stond de naam Daan Disveld niet, maar deze speler is nu wel de eerste die zijn contract heeft verlengd. De naam van Achilles Veen-speler Bart Westerlaken stond daar wel op, maar alleen als eerst andere sterkhouders vastgelegd konden worden. Wat blijkt nu? Ook Westerlaken heeft na succesvolle onderhandelingen zijn ja-woord aan DOVO gegeven.

TOCH MEER GELD BESCHIKBAAR Hoe dat kan is vooralsnog onduidelijk omdat Calderwoord en Van Kleef niet willen reageren en Blad hier niets van weet. Wat wel duidelijk is, is het gegeven dat er ‘opeens’ meer spelersbudget is dan de eerder genoemde 100.000 euro. Dat is ook tegen de spelers verteld, die na de berichtgeving van RegiosportVeenendaal.nl met de vuist op tafel hebben geslagen. Zo is de spelersraad naar de FSD gestapt en duidelijkheid geëist. ,,Dat was een goed gesprek”, bekent Johan Blad desgevraagd. ,,Spelers gaven aan dat zij best bereid waren in te leveren en dat ze hoopten dat iedereen binnenboord bleef.”

Dit wordt ook bevestigd door meerdere selectiespelers. Wel zeggen zij allemaal, individueel van elkaar, dat ze niet té veel willen inleveren. Ze begrijpen dat de club door de corona-crisis moet bezuinigen, maar ze gaan niet voor een appel en een ei drie keer per week naar Veenendaal komen.

BEREID IN TE LEVEREN De laatste tijd is wel duidelijk geworden dat de spelersgroep een eenheid is. Daarom hebben zij er ook voor gekozen met z’n allen een signaal af te geven. Zo sprak de volledige spelersraad met de FSD en zijn er ook harde woorden gevallen. Aan de spelers is nooit duidelijkheid over de situatie gegeven en zij moesten alles in de media lezen. ,,Daarin hebben we een fout gemaakt”, zegt Blad daarover. ,,Ik begrijp dat de spelers dan een grens trekken.”

Ik begrijp dat de spelers dan een grens trekkenBij die gesprekken was ook Jeroen Vrolijk aanwezig. De doelman is een van de oudere spelers in de selectie en zit in de spelersraad. ,,Wij hebben inderdaad om duidelijkheid gevraagd”, aldus Vrolijk. ,,Dat is toch niet meer dan logisch? Wij horen dingen van de trainer, lezen in de media wat er gaande is...maar intern bleef het verder muisstil. Nadat we dit hebben gezegd, kregen we excuses en zijn we vooral gaan nadenken hoe we nu verder moeten. Wij hebben als spelersgroep gezegd graag met elkaar door te willen en dat we bereid zijn iets in te leveren.”

DOELSTELLING De doelman gaf zelf het goede voorbeeld en verlengde zijn contract met één seizoen. ,,Weet je wat het is”, zegt hij daarover. ,,Er is nu dan wel onrust, maar er lopen hier zoveel mooie mensen. Neem een Joene (Jeroen van den Berg, red) bijvoorbeeld. Dat zijn echte DOVO-mensen. Ik kan er nog tig opnoemen. Daarnaast is en blijft DOVO een mooie én grote club; ik wil hier helemaal niet weg.”

Die mening hebben meerdere spelers en daarom hebben zij gevraagd of ze een lijst met sponsoren mochten ontvangen van de businessclub. Dit heeft Calderwood in het verleden ook gevraagd aan de FSD en nooit gekregen en ook de spelers wachten hier nog altijd op. ,,Wij wilden dan zelf sponsoren bellen en uitleggen hoe de situatie is. Je haalt toch alles uit de kast om volgend seizoen een mooi team op de been te brengen”, aldus Vrolijk. ,,Dat gaat ook gebeuren, daar ben ik van overtuigd. Wij hebben ook gezegd dat we ons niet kunnen vinden in het standpunt van de club waarbij ze zeggen voor lijfsbehoud te gaan. Onzin; we willen omhoog kijken en mikken op een plek in de middenmoot. Dat moet het doel zijn.”

NIET OP DE LIJST Dat Vrolijk zo stellig is, komt doordat hij min of meer weet wat er komen gaat. Zo heeft ook Daan Disveld al zijn ja-woord gegeven aan DOVO. De speler sprak met mensen van de FSD en kwam dit weekend tot een akkoord. Opvallend, want hij stond niet op het lijstje van spelers met wie Scott Calderwood door wilde gaan. Niet omdat Disveld niet goed genoeg was, maar vooral omdat hij flink op het budget drukte.

Ik wil wel met de huidige spelersgroep afmaken waarmee we begonnen zijn,,Dat heeft de trainer mij ook eerlijk gezegd”, aldus Disveld, die blij is met de verlenging van zijn contract. ,,Het klopt dat ik heb ingeleverd, maar dat is toch ook logisch? Elke club heeft last van de corona-crisis en dan moet je als speler ook niet heel moeilijk doen. Ik vind DOVO een fijne club en ondanks dat er veel onrust is, wil ik wel met de huidige spelersgroep afmaken waarmee we begonnen zijn. Het is echt een hele fijne groep en ik verwacht dat minimaal de helft blijft.”

SIGNAAL AFGEVEN De twee spelers willen met hun contractverlenging een signaal afgeven. Naar de selectie, naar de club en naar de buitenwacht. ,,Je leest alleen maar negatieve dingen”, baalt Vrolijk. ,,En ik moet eerlijk bekennen dat niets gelogen is, maar kom op... we moeten er niet in blijven hangen en nu vooruit kijken. DOVO is al jaren een toonaangevende vereniging en dat moet het blijven. De neuzen moeten dan ook zo snel als mogelijk weer dezelfde kant op.”

,,Daarom ben ik ook blij dat er voor mij nu duidelijkheid is”, vult zijn teamgenoot Disveld aan. ,,Er gaan ongetwijfeld meer spelers volgen en als er straks nog meer budget vrij komt, is vast en zeker nog meer mogelijk. Ik wil met mijn verlenging ook een signaal afgeven naar potentiële aanwinsten. Wat moeten zij wel niet denken na al die negatieve berichten?”

TWEE NIEUWE AANWINSTEN Twee spelers die zich daar sowieso niets van aantrokken, zijn Nick Hak en Bart Westerlaken. Eerstgenoemde komt over van USV Hercules en heeft na onderhandelingen zijn ja-woord aan DOVO gegeven. De 23-jarige spits speelde in de jeugd voor FC Utrecht en was vervolgens actief voor FC Dordrecht, TEC Tiel en FC Lienden.

Waar Scott Calderwood wel had aangegeven voor Hak te willen gaan, was dat bij verdedigende middenvelder Westerlaken (27 jaar) anders. Dat was volgens de technisch manager zeker een interessante speler, maar dan moesten huidige A-selectiespelers eerst hun contract verlengd hebben met het beschikbare budget. De FSD heeft echter nu wel een akkoord gesloten en daardoor is Westerlaken volgend seizoen in Veenendaal te bewonderen.

ZIEK GEMELD Het mag duidelijk zijn dat het nog flink rommelt binnen de vereniging, maar de eerste herstelwerkzaamheden zijn verricht. De belangrijkste vraag blijft over; komt het nog goed tussen ‘kamp Scott Calderwood en ‘kamp Lenno van Kleef’? Opvallend detail is dat Scott Calderwood maandagavond niet op het trainingsveld verscheen. ‘Ziek’ was de mededeling die daarvoor werd gegeven, maar iedereen weet dat dit een andere reden heeft. De DOVO-soap is dan ook nog lang niet afgelopen.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Overstap Luc Goudsblom naar De Merino's gaat niet door 5 uur geleden
Afbeelding
Korfballers SKF starten veldcompetitie met thuiswedstrijd 7 uur geleden
Afbeelding
Trainen als een profspeler: Ajax Camp strijkt weer neer bij GVVV 27 mrt, 11:00
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 13 27 mrt, 08:00
Alle deelnemende leden van Evolution Twirlteam komen in actie bij het 'largeteam Passion', dat op zondag het EK af mag sluiten.
Veenendaals twirlteam in actie op EK in Eindhoven 26 mrt, 12:02
Foto uit archief.
Meeste ploegen kruisfinales schoolvoetbal Veenendaal zijn bekend 26 mrt, 10:45
Afbeelding
Ziekenhuis Gelderse Vallei en Sportservice De Vallei verlengen samenwerking: 'Volle kracht vooruit met het Leefstijlloket' 25 mrt, 18:51