Afbeelding
Ted Walker

Bom intern geploft bij DOVO: ‘Als het zo moet, koop je mij maar af’

Voetbal

VEENENDAAL Een voorstel naar een speler is de aanleiding geweest voor een groot intern conflict bij DOVO, waarbij de bom flink is gebarsten. Diverse personen staan lijnrecht tegenover elkaar en dat heeft ervoor gezorgd dat het, na een rustig seizoen, opnieuw flink dondert boven Sportpark Panhuis. 

door Jeroen van der Veer

De coronacrisis raakt iedereen en dat is bij DOVO niet anders. Mede daarom kon het budget waarmee trainer Scott Calderwood in het seizoen 2021/2022 moet gaan werken niet benoemd worden en dat zorgde voor irritaties. Toch kwam de transfermarkt al flink op gang en werd er ook aan spelers van DOVO getrokken.

Zo ook aan middenvelder Simon van Zeelst, sterkhouder van de afgelopen jaren. Na een aanbieding van SteDoCo nam de aanvoerder contact op met Scott Calderwood, die op zijn beurt de situatie uitlegde. De oefenmeester en tevens technisch manager had meerdere weken aan Lenno van Kleef (financiële man en voorzitter van de Financiële Stichting DOVO, ook wel FSD genoemd) gevraagd wat hij te besteden had en omdat hier geen antwoord op kwam, werd het lastig om met zijn aanvoerder te spreken.

GESPREKKEN Toch werd er gesproken, waarbij Wim van den Bosch en Kees Muller ook aanschoven. Laatstgenoemde bekleedt een officiële functie binnen de club en Van den Bosch wordt door Calderwood gezien als vertrouwenspersoon en tevens sparringpartner omtrent voetbalzaken. Niets nieuws, tot zo ver, want dit drietal is al sinds de aanstelling van Calderwood medeverantwoordelijk voor het aantrekken van spelers en zit vaker bij dit soort gesprekken.

Er volgde een goed gesprek met Van Zeelst en het leek erop dat hij voor de club behouden kon blijven. Het drietal had zijn werk gedaan, sprak over de sportieve ambities en het plan en de middenvelder zou doorgeschoven worden naar Van Kleef. Zo gaat dat altijd bij DOVO; eerst inhoudelijk over voetbal praten met voetbaltechnische zaken en daarna over het geld onderhandelen bij de FSD. Doordat Calderwood niet wist wat het budget was, maar wel het belang inzag van het behouden van Van Zeelst, drong hij bij van Kleef aan zijn uiterste best te doen.

GEEN BUDGET VRIJGEGEVEN En daar ging het - in dit geval - mis. Lenno van Kleef hoorde het aanbod van SteDoCo, dacht dat DOVO kansloos was en gaf Van Zeelst een verslechterde aanbieding. Deels logisch, want de club moet net als iedere andere vereniging bezuinigen en gaat met minimaal 30 procent minder spelersbudget werken. Hierbij was geen enkel overleg tussen technisch manager Calderwood en Van Kleef en mede daardoor ging het mis. De trainer zag zijn sterspeler vertrekken en dat terwijl de kansen reëel waren dat-ie kon blijven. ,,Ik heb daarin een fout gemaakt”, is Van Kleef schuldbewust. ,,Uiteindelijk heb ik Simon hetzelfde geboden als afgelopen jaren, maar toen was het kwaad al geschied.”

Hierdoor verloor DOVO zijn sterkhouder en erger nog, ook linksback Mitchell de Zwart koos eieren voor zijn geld. Op de achtergrond was Scott Calderwood bezig met de selectie voor volgend seizoen. Hij sprak met potentiële aanwinsten Corne Davelaar, Anouar El Azzouzi en Nick Hak, maar ook hierbij stond de technisch manager met zijn rug tegen de muur. Het budget was nog steeds niet vrijgegeven en ondertussen moest men lijdzaam toezien hoe Quincy Arends, kind van de club, tekende bij Sportlust’49. ,,Ik heb met al mijn spelers gesproken, maar hen niets kunnen toezeggen”, wil Calderwood hierover kwijt. ,,Tot een week geleden wist ik niet met welk budget ik kon werken en daarom was het niet mogelijk door te pakken.”

MACHTSSPELLETJE De drie eerdergenoemde namen wachten nog altijd op de - al drie keer beloofde - aanbieding en ondanks dat het budget sinds afgelopen week beschikbaar is, zijn er nog veel vraagtekens. Zo is het niet bekend hoe Van Kleef eventuele (corona)clausules contractueel wil vastleggen. En ook over de winstpremies is er nog onduidelijkheid. ,,We zijn wat laat”, bekent voorzitter van de FSD Lenno van Kleef. ,,Maar we moesten puinruimen in verband met voorgaande jaren en de coronacrisis raakt ons ook. We moeten dus echt goed kijken wat we kunnen doen en daar lijken we nu uit te zijn met z’n allen.”

Maar wat is met z’n allen? Daar zijn binnen de club nogal wat vraagtekens bij. De bom klapte niet omdat er geen spelersbudget vrijgegeven werd, maar om een intern machtsspelletje. Sinds de aanstelling van de FSD zijn er meer personen betrokken bij het aanstellen van nieuwe spelers en het financiële proces, en daar lijkt het te wringen. Voorzitter Van Kleef vindt dat vooral voetbaltechnische zakenleden William Honders en Wilco Vink meer betrokken moeten worden en wil - ondanks dat dit niet hardop wordt uitgesproken - Wim van den Bosch naar de achtergrond hebben.

OM DE TAFEL Dat is de aanleiding voor een flinke explosie, waarbij er diverse gesprekken zijn gevoerd. Hierbij heeft Van Kleef aangegeven dat hij er wel uitstapt als het zo moet en ook Calderwood heeft met zijn vuisten op tafel geslagen en gezegd: ‘als het zo moet, koop je mij maar af en doe je het op de manier zoals jullie nu willen’.

Zo ver is het echter nog niet gekomen en woensdagochtend zitten de kopstukken bij elkaar om de tafel. Opnieuw wordt er gesproken om de samenwerking te continueren, maar het is nog maar de vraag of de scheuren geheeld kunnen worden.

advertentie
advertentie
Quinty van Ingen,  Marleen Epskamp, Jayda Neervoort en Nevaeh Manuputty
Veenendaals succes tijdens NK turnen in Den Haag 57 minuten geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 1 uur geleden
Oussama el Azzouzi's 0-1 in de maak.
Oussama el Azzouzi scoort met fantastische omhaal voor Bologna tegen AS Roma 14 uur geleden
Jan van Willige.
Van Gent Finaleweken: keeper Jan van Willige verlaat GVVV ondanks eerdere verlenging toch 15 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Bekijk alle uitslagen in het scorebord van RegiosportVeenendaal.nl (video) 17 uur geleden
Afbeelding
Open trainingen bij VAV vallen in de smaak: 'Dit is voor herhaling vatbaar' (video) 18 uur geleden
Afbeelding
Autobedrijf Braber topscorersklassement Veenendaal 19 uur geleden