Afbeelding
Raldy van Haastert

Fysiotherapeut Van Haastert geniet bij Chinese profclub: ‘Bang voor corona ben ik hier niet’

Voetbal

VEENENDAAL Terwijl heel Nederland momenteel in de tweede lockdown zit, geniet de Veenendaalse Raldy van Haastert in China na van opnieuw een seizoen bij de profclub Guangzhou R&F. De fysiotherapeut zat met de grote profclub tien weken lang in een voetbalbubbel, zag zijn club een bijzonder seizoen hebben onder hoofdtrainer Giovanni van Bronckhorst en hunkert -nu het seizoen is afgerond- meer dan ooit naar Nederland. ,,Alleen is dat nu niet mogelijk.”

door Jeroen van der Veer

De Veenendaler vertrok zo’n vier jaar geleden naar China om fysiotherapeut te worden bij de Chinese profclub Guangzhou. Hij begon daar een nieuw leven, al kwam hij meermaals per jaar naar Nederland om zijn familie, vriendin en vrienden te zien. Het was een perfect leven en dat vindt hij tot op de dag van vandaag nog steeds. Toch was 2020 een bijzonder jaar, want ook in China sloeg het coronavirus genadeloos toe. 

VOETBALBUBBEL ,,China is zo ongelooflijk groot”, zegt Van Haastert door de telefoon. ,,Eigenlijk heb ik er hier in de stad nauwelijks iets van gemerkt en geen enkele speler of staflid van ons heeft corona gehad. Toch ging door het virus wel de gehele competitie op de schop en was het echt een heel raar jaar.”
Zo begon de start competitie niet in maart, maar pas in juli. ,,We moesten allemaal in een voetbalbubbel”, zegt hij lachend. ,,Ook werd de competitie opgedeeld in twee poules en speelden we daardoor minder wedstrijden. Uiteindelijk hebben we met elkaar tien weken in een hotel gezeten, geen andere mensen gezien en ons alleen maar gefocust op het voetbal.”

BIJZONDERE CULTUUR Iedereen binnen het Chinese Guangzhou zag elkaar dus bijna vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week. Soms lastig, maar Van Haastert genoot er echt van. ,,Op zo’n moment leef je zo voor het voetbal. Het contact met elkaar is intensiever en ik was nog meer bezig met de voetballers. Nee, ik ben niet zo’n fysiotherapeut die alleen maar tapejes aanlegt of iemand los masseert. In een herstelproces ga ik echt het veld met ze op en juist zo’n traject maakt het werken hier zo mooi.”
Met een van de sterspelers, oud-AZ-speler Moussa Dembele, heeft Van Haastert een extra goede band. Ook hij spreekt Nederlands en samen praten ze over van alles. ,,Sommigen denken dat voetballers alleen naar China komen voor het grote geld, maar dat is niet zo. Dembele vindt bijvoorbeeld de uitdaging heel mooi en de cultuur hier interessant. Dat heb ikzelf ook; China is echt fantastisch, al moest ik in het begin wel een beetje wennen hoor. Als je eenmaal doorhebt hoe het hier gaat, wil je er eigenlijk niet meer weg.”

MAATREGELEN Toch heeft Van Haastert wel gevraagd of hij mocht vertrekken. Voor even dan, want hij mist zijn familie en vriendin. ,,Maar corona he”, zucht de Veenendaler. ,,Ik mag, nu het seizoen afgelopen is, van de club naar Nederland, maar je komt vervolgens China niet meer in. De regels zijn hier zo scherp. Dus helaas ben ik nu al twaalf maanden niet in Nederland geweest, terwijl ik normaal drie keer per jaar heen en weer ga.”
Corona is er ook nog altijd in China, maar Van Haastert moet eerlijk bekennen dat hij er weinig van merkt. ,,Op het moment dat ik nu met jou bel, heb ik geen mondkapje op, loop ik door de stad en is echt alles open. Ja, ook restaurants. Ik wil niet zeggen dat corona hier weg is, maar het is wel veel minder dan in Nederland. Aan de andere kant van China was het een flinke tijd wel heftig, maar dat was hier ver vandaan. Dan heb je het echt over duizenden kilometers verder weg. Vergeet niet dat dit land gigantisch is hé. Nu is heel China vrijwel coronavrij, dus nee.. bang ben ik daarom niet. Mocht het virus dichtbij komen, dan weet ik zeker dat er direct strengere maatregelen komen.”

MOOI LEVEN Doordat er een negatief reisadvies is, zal Van Haastert zijn familie, vrienden én vriendin tijdens de kerst moeten missen. Toch verveelt hij zich in China niet. Het zonnetje schijnt, de Veenendaler voelt zich er thuis en hij heeft een grote vriendenkring. ,,Het leven is hier echt heel goed.”
Toch breekt er een spannende tijd aan. Waar Van Haastert geen last heeft van extreme heimwee, had Van Bronckhorst en de Nederlandse staf dit wel. Zij besloten ontslag te nemen en daardoor moet er een nieuwe trainer aan worden gesteld. ,,Er worden grote namen genoemd, maar niets is nog zeker. Ik ben benieuwd wie hier komt. Op zich maakt het mij niet uit, want ik moet er simpelweg voor zorgen dat de spelers klachtenvrij zijn. Welke trainer er ook voor de groep staat. Mijn contract loopt eind deze maand af, maar de club heeft al gezegd dat ik een nieuwe kan ondertekenen. Dus terugkeren naar Veenendaal? Nee, dat gebeurt voorlopig niet.”

advertentie
advertentie
Archieffoto van vorig jaar.
Van Gent Finaleweken: Vier strafschoppenseries nodig in halve finales schoolvoetbal Veenendaal 9 uur geleden
Van links naar rechts: lid tc Stefan Wildeman, Mitch van den Berg en voorzitter Daan van Kleef.
Van Gent Finaleweken: aanvallende versterking voor VV Veenendaal 11 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Veenendaalse teams naar finales Olympic Moves 15 uur geleden
Arris Haalboom regelt alles rondom de vlaggenparade bij het eerste elftal en de pupil van de dag, maar hij doet nog veel meer bij DOVO.
De Vrijwilliger: Arris Haalboom is van alle markten thuis bij DOVO: 'Ze noemen me hier Manusje van alles' 18 uur geleden
Het cricketteam in India is ontzettend trots op de T-shirts van Triathlon Veenendaal.
Vrijwilligster Margo verrast cricketteam in India met shirts van Triatlon Veenendaal 21 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 16 23 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp verliest in München en duikelt uit de top-100 18 apr, 22:23