Afbeelding
Erwin van Veldhuizen

GVVV en DOVO maken keuze aan de KNVB bekend: ‘Een soort Champions League’

Voetbal

VEENENDAAL Als het aan Scott Calderwood ligt, worden alle resultaten van dit seizoen geschrapt en wordt er na de hervatting gespeeld in twee kleine poules. Dat vindt de trainer van DOVO de ‘minst slechte’ optie van de drie keuzes die hij van de KNVB kreeg. Top-amateurclubs moeten voor woensdag hun keuze hebben gemaakt. Buurman GVVV kiest voor een andere optie dan bij DOVO. ,,Want”, zeggen zij. ,,Je moet aan volgend seizoen denken.”

door Jeroen van der Veer

,,Laat ik maar direct duidelijk zijn”, begint Calderwood aan zijn betoog. ,,We moeten vooral heel blij zijn dat we straks eventueel weer mogen voetballen. Dat de KNVB hiervoor drie scenario’s heeft uitgewerkt, verdient lof. Je kan het er mee eens zijn of niet, maar er moeten toch oplossingen komen. Ze geven clubs drie keuzes en wij hebben voor de laatste gekozen.”

KEUZES Bij keuze één wordt de competitie gewoon uitgespeeld en komt er een speciale promotie/degradatieregeling, bij de tweede optie zouden alle resultaten vervallen en wordt er een halve competitie gespeeld en bij optie drie vervallen ook alle resultaten en wordt er gewerkt in poules. Hierbij wordt bijvoorbeeld de derde divisie opgedeeld in tweeën en spelen de ploegen twee keer tegen elkaar. De winnaars van de poules spelen een finale om te promoveren. 

CHAMPIONS LEAGUE ,,Optie één is niet realistisch”, vindt Calderwood. ,,Dan moeten we half januari weer starten en mag er geen wedstrijd vervallen. Nou, dat zie ik niet gebeuren. Daarnaast belast je de spelers wel erg veel en het is de vraag of je dat wel moet willen. Ikzelf vind van niet en daarom blijven er twee keuzes over.”

Hierbij gaat de voorkeur naar optie drie, waarbij gewerkt gaat worden in poules. ,,Dan heb je toch nog een soort van competitiegevoel”, onderbouwt hij de keuze. ,,Misschien is het in ons geval niet zo gunstig omdat er sterke ploegen in onze regio zitten, maar ik vind dat je niet naar eigen belang moet kijken. En eerlijk is eerlijk, zo’n poule is toch echt spannend? Net de Champions League. Begin je goed, dan kan je ver komen. De start wordt dus echt belangrijk. Optie drie is de keuze die wij hebben doorgegeven aan de KNVB.”

VERLOREN JAAR Bij buurman GVVV is Jochem Twisker duidelijk. Hij kan niet begrijpen dat de KNVB met het voorstel komt om de competitie op de ‘normale manier’ af te maken. ,,Kijken ze met een blinddoek om? Je ziet in de Eredivisie speler na speler uitvallen en die zijn beter getraind dan de amateurs. Je kan van de voetballers echt niet verwachten dat ze nu nog de competitie uitspelen.”

,,De stip aan de horizon moet een goed seizoen 2021-2022 zijn”, aldus Twisker. ,,Dit jaar voelt toch al als verloren. Maar goed, als je toch een voorkeur moet aangeven... kiest GVVV voor de tweede optie. Een competitie waarin iedereen een keer tegen elkaar speelt.”

NIET ZO INGEWIKKELD Toch had Twisker gehoopt dat de gespeelde wedstrijden niet wegvielen. Opmerkelijk, want GVVV pakte nou niet al te veel punten. ,,Je moet kijken wat rechtvaardig is, in plaats van naar eigen belang. Die wedstrijden zijn toch al gespeeld, waarom zou je ze dan opnieuw spelen? Vervallen die niet, belast je de spelers dit seizoen ook minder en kan je frisser aan het nieuwe seizoen beginnen.”

Als laatste kritiekpuntje stipt Twisker de degradatie aan. ,,Haal die nacompetitie gewoon weg. De laatste twee degraderen en de kampioenen uit de derde divisie promoveren. Het hoeft toch niet zo ingewikkeld te zijn? Zoals ik zei: we moeten ervoor zorgen dat alle ploegen klaar zijn voor volgend seizoen. Dat kan je alleen maar doen door de spelers niet te overbelasten.”

advertentie
advertentie
Arris Haalboom regelt alles rondom de vlaggenparade bij het eerste elftal en de pupil van de dag, maar hij doet nog veel meer bij DOVO.
De Vrijwilliger: Arris Haalboom is van alle markten thuis bij DOVO: 'Ze noemen me hier Manusje van alles' 2 uur geleden
Het cricketteam in India is ontzettend trots op de T-shirts van Triathlon Veenendaal.
Vrijwilligster Margo verrast cricketteam in India met shirts van Triatlon Veenendaal 4 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 16 6 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp verliest in München en duikelt uit de top-100 16 uur geleden
Afbeelding
DOVO's Lid van Verdienste Cees van Wijk overleden: 'Een echte rooie is ons ontvallen' 22 uur geleden
Afbeelding
Waar moet je zijn? Een rondje Veenendaal-Veenendaal in beeld (video) gisteren
Fenna Achterberg is hard aan het trainen: ,,Indoor ging voor mij vooral om het weer doen van wedstrijden. Outdoor wil ik laten zien wat ik echt waard ben.”
Fenna Achterberg kijkt na blessureleed weer vooruit: 'Naast weer pijnvrij kunnen sporten, wil ik ook prestaties laten zien' 18 apr, 10:30