Evert de Koning met de bloemen die hij kreeg van SV Panter. ,,Och, ik mis zo om met zijn allen naar het veld te gaan. Hopelijk kunnen we dat snel weer."
Evert de Koning met de bloemen die hij kreeg van SV Panter. ,,Och, ik mis zo om met zijn allen naar het veld te gaan. Hopelijk kunnen we dat snel weer." sv Panter

Panter-man De Koning (88) mist zijn clubje: ‘Je hele sociale leven is weg’

Voetbal

VEENENDAAL Zijn clubje bestond afgelopen week 75 jaar en Evert de Koning is daar maar wat trots op. Het is één van de kleine lichtpuntjes in deze dagen, die voor de 88-jarige niet makkelijk zijn. De sv Panter-man is door zijn rug gegaan en sliep daardoor zeven weken in een stoel. ,,Het zijn eenzame dagen...Maar ik laat mij niet kennen”, zegt de Veenendaler strijdlustig. ,,Ik heb een stappenteller en moet van mijzelf elke dag 2000 stappen zetten.”

door Jeroen van der Veer

Met een opgewekte stem neemt De Koning maandagochtend zijn telefoon op. De mantelzorg is net geweest en de Veenendaler was bezig zijn schoenen aan te trekken. Even lekker eruit en samen met zijn rollator wilde hij de wijk in. ,,Maar dat komt zo wel. Leuk dat je belt, een lichtpuntje vandaag. Fijn.”

NIETS TE KLAGEN Hoe positief De Koning ook gestemd is, het zijn ook voor hem ingewikkelde tijden. Zijn rugblessure zorgde ervoor dat de Veenendaler weken lang in een stoel sliep en inmiddels staat zijn bed in de woonkamer. Maar zeuren? Nee, dat wil De Koning absoluut niet. ,,Ik heb afgelopen week zes verschillende mensen van de thuiszorg gezien. Hele lieve mensen, hoor. Echt...petje af voor hun inzet. Ze helpen mij heel goed en ik heb niets te klagen.”

Je hele sociale leven is weg, hé? Dat vind ik -als oudere man- al... laat staan de jeugd.‘GEDRAAG JE’ Ondanks dat de goedlachse inwoner van Veenendaal regelmatig wordt gebeld door naasten, valt de coronacrisis hem zwaar: ,,Je hele sociale leven is weg, hé? Dat vind ik -als oudere man- al... laat staan de jeugd. Ik heb het dan ook met hen te doen. Alleen wat ik dan niet snap; waarom verpesten ze het voor zichzelf? Ik zag zojuist op het nieuws over dat illegale feestje in Hilversum. Hoe dom kan je zijn? Dan wordt er wel geroepen dat de politie moet ingrijpen, maar zij kunnen hier ook geen zak aan doen. Je kan moeilijk 300 man bekeuren, want veel aanwezigen rennen weg. De jeugd moet zich gewoon gedragen. Als we dit met z’n allen doen, zijn we er hopelijk snel van af. Denk je dat ik dit allemaal leuk vind? Ook ik mis mijn uitjes en zit thuis.”

TROTS Dat is niet helemaal waar, vertelt Evert de Koning later in het gesprek. Ondanks de lichamelijke klachten weigert hij thuis te blijven. Met zijn rollator loopt hij dagelijks door Veenendaal; om in beweging te blijven én om mensen te zien. ,,Met mondkapje op”, zegt hij er snel bij. ,,Het lukt mij elke dag om 2000 stappen te zetten. Ja, daar ben ik best trots op.”

LEGE ACCU Waar hij ook trots op is, is het feit ‘zijn clubje’ sv Panter afgelopen week 75 jaar bestond. Hijzelf is al 74 jaar lid en komt er het liefst elke dag. Dit uitje is door de coronacrisis niet meer mogelijk en dat gemis is voelbaar. Met een verdrietige stem: ,,Dat raakt mij. Het was toch altijd mijn uitje. Laatst ben ik er even geweest. Alleen dat is ook een mooi verhaal: de accu van mijn auto bleek leeg te zijn omdat hij zo lang heeft stilgestaan. Kon ik niet erheen, dacht ik. Na vaak proberen lukte het toch en kon ik alsnog naar het sportcomplex.”

Ik ruil deze bos liever in voor een normaal leven. Weer met z’n allen op of rondom het veld staan en kletsen met elkaarBLOEMEN De club vergat De Koning niet en bracht hem een grote bos bloemen om het jubileum -op gepaste afstand- toch te vieren. ,,Een mooi gebaar”, zegt de tachtiger daarover. ,,Alleen ik ruil die bos liever in voor een normaal leven. Weer met z’n allen op of rondom het veld staan en kletsen met elkaar. Och, ik mis dat zo. Hopelijk kunnen we dat snel weer.”

KOPPIE Ook de inwoner van Veenendaal wacht een nieuwe persconferentie in spanning af, al denkt hij niet dat er hoopgevend nieuws komt. ,,Zolang er mensen zijn die zich niet aan de regels houden, worden de maatregelen alleen maar aangescherpt. Maar ooit is dit hoop ik over en kan ik weer genieten bij sv Panter. Mijn lichaam hapert nu dan misschien wel eventjes, maar in mijn koppie is alles nog goed. Nogmaals; erg fijn dat je belde. Ik ga nu even een rondje lopen. Tot snel hé... op het sportpark.”

advertentie
advertentie
Archieffoto van vorig jaar.
Van Gent Finaleweken: Vier strafschoppenseries nodig in halve finales schoolvoetbal Veenendaal 8 uur geleden
Van links naar rechts: lid tc Stefan Wildeman, Mitch van den Berg en voorzitter Daan van Kleef.
Van Gent Finaleweken: aanvallende versterking voor VV Veenendaal 10 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Veenendaalse teams naar finales Olympic Moves 14 uur geleden
Arris Haalboom regelt alles rondom de vlaggenparade bij het eerste elftal en de pupil van de dag, maar hij doet nog veel meer bij DOVO.
De Vrijwilliger: Arris Haalboom is van alle markten thuis bij DOVO: 'Ze noemen me hier Manusje van alles' 17 uur geleden
Het cricketteam in India is ontzettend trots op de T-shirts van Triathlon Veenendaal.
Vrijwilligster Margo verrast cricketteam in India met shirts van Triatlon Veenendaal 20 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 16 21 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp verliest in München en duikelt uit de top-100 18 apr, 22:23