Afbeelding
Foto Rinus van Denderen
Analyse

Krijgt ‘verlosser’ Berry Powel een nieuwe kans bij GVVV?

Voetbal

VEENENDAAL Ooit werd ex-prof Berry Powel bij GVVV binnengehaald als grote verlosser, maar inmiddels maakt hij zijn doelpunten in het tweede elftal en dat terwijl het eerste team broodnodig een aanspeelpunt en doelpunten nodig heeft. In plaats van elkaar een dienst te bewijzen staan de spits en de tweed divisionist lijnrecht tegenover elkaar. Een analyse hoe het allemaal zo ver heeft kunnen komen. 

Toen GVVV aankondigde dat Berry Powel naar Veenendaal zou komen, waren de eerste wanklanken al te horen. Hoe kon de club nou een spits aantrekken van eind dertig, terwijl al langer wordt geroepen dat het eerste team moet verjongen? De negatieve klanken verdwenen al snel naar de achtergrond toen duidelijk werd dat de inmiddels 40-jarige speler een ding erg goed kan; scoren. Mede door zijn doelpunten tegen Kozakken Boys en Helmond Sport mocht GVVV tegen PSV in de KNVB-beker spelen en waren de kosten die de club had gemaakt om Powel binnen te halen binnen enkele wedstrijden gedekt.

Toch speelde GVVV in de competitie afgelopen jaar een verloren seizoen en mochten ze van geluk spreken dat de competitie werd stilgelegd. Ondanks dat de club nog boven de streep stond, waren de Veenendalers wel degelijk in gevaar. Het seizoen kwam ten einde en onder anderen hoofdtrainer Niek Oosterlee vertrok. Als één van de laatste spelers werd bekend dat GVVV en Powel dit seizoen met elkaar door zouden gaan en opnieuw kwamen de geluiden die het jaar daarvoor ook klonken; zou hij nog wel een heel jaar fit blijven en nog een meerwaarde zijn voor het ‘vernieuwde GVVV’?

Het is een vraag die tot op heden nog niet is beantwoord. Onder nieuwe hoofdtrainer Jochem Twisker zouden Joshua Patrick en Berry Powel het gedroomde koningskoppel gaan vormen en technisch man Rob de Boer wist het zeker: de club had goud in handen. Toch werd dit duo in de voorbereiding amper gebruikt. Alleen tegen VVOG stonden beide spelers langer dan een helft samen op het veld en tegen De Bataven kon het gewenste duo slechts twintig minuten aan elkaar wennen. De eerste haarscheurtjes waren zichtbaar en enkele supporters en medespelers wisten wel hoe dat kwam.

Toch begonnen spelers te klagen over de trainingsarbeid van Powel en ook Twisker had er zo zijn vraagtekens bij

Zo wil Jochem Twisker dat zijn spelers veel energie in de wedstrijden stoppen en als Berry Powel iets niet doet, is dat het wel. Alhoewel… in het vijandelijke zestienmetergebied is hij best bereid een stap harder te zetten, want als geen ander weet hij dat ‘ie daar het verschil kan maken. Toch begonnen spelers te klagen over de trainingsarbeid van Powel en ook Twisker had er zo zijn vraagtekens bij. Tel daarbij op dat de spits in de oefenwedstrijden ook een uitgebluste indruk maakte en je hebt het begin van een opmerkelijke soap.

Op de trainingen en oefenwedstrijden deed Powel eigenlijk precies hetzelfde als een jaar daarvoor; vrijwel niets. Daar kwam hij vaak mee weg, maar onder Twisker was dit echter anders en de oefenmeester keek verder. Hij begon te experimenteren met het duo Jeremy de Graaf en Joshua Patrick en dit bleek tegen zwakkere tegenstanders in de oefencampagne best een mooi duo. Powel zag inmiddels de bui hangen en in plaats van met Jochem Twisker het gesprek aan te gaan, besloot hij Rob de Boer te contacten. De inwoner vaan Amersfoort vroeg of hij mocht uitkijken naar een andere club, omdat hij het gevoel kreeg dat hij bij GVVV niet veel zou gaan spelen.

Een spits van 40 jaar, die zijn sporen heeft verdiend in het prof- en amateurvoetbal, op de bank laten verpieteren? Nee, ook Rob de Boer vond dat geen goed idee en stemde in met zijn verzoek. In plaats van het contract te ontbinden, regelde de technisch man een KNVB-contract en daardoor kon Berry Powel tot en met 31 juli op jacht naar een nieuwe club. Wat veel mensen dachten, bleek niet zo te zijn: de ervaren spits had geen back-up achter de hand en hoopte met zijn transfervrije status diverse clubs te verleiden om hem aan te trekken. Uiteindelijk waren er twee verenigingen, waarbij buurman DOVO de beste papieren leek te hebben. Zij wilden Powel dolgraag aan de selectie toevoegen, maar omdat Jordie van der Laan die dag daarvoor een contractvoorstel was gedaan, moest de GVVV-spits in de wachtkamer plaatsnemen. Uiteindelijk besloot Van der Laan het voorstel van DOVO te accepteren, waardoor de Veenendaalse derde divisionist nooit heeft onderhandeld met Powel.

Wat veel mensen dachten, bleek niet zo te zijn: de ervaren spits had geen back-up achter de hand

Terwijl Twisker doortrainde en in de media aangaf dat GVVV kwalitatief niet goed genoeg was om met Berry Powel in de basis te spelen, slaagde de hoofdrolspeler er niet in een club te vinden waarbij het gevoel goed was. Gegokt en verloren? Zo zag de Amersfoorter dat zelf niet, want hij wilde met alle liefde zijn goaltjes bij GVVV blijven maken. Wat de zelfverzekerde aanvaller echter niet wist, is dat Rob de Boer op hete kolen zat. 

De technisch manager zat sinds het verzoek van Powel namelijk opeens met een dilemma. Omdat Powel aan had gegeven naar een andere club te willen, werd Lars ten Teije van Vitesse overgenomen. ‘Het boek Powel is gesloten en wij moeten door’, zei De Boer bij de presentatie van ex-prof Ten Teije. Maar dat boek is nu een blok aan het been van GVVV. Doordat Powel niet elders zijn kwaliteiten kan tonen en De Boer het contract niet ontbond, is de 40-jarige nog altijd contractspeler bij GVVV. Daarom vroeg Powel ook of hij tijdens het oefenduel tegen SDC Putten mee kon doen, ondanks de vertrekwens. Waar zijn medespelers dachten dat de spits afwezig was in verband met een transfer, was het Rob de Boer die een stokje voor de oefenwedstrijd stak. Vanaf dat moment werd duidelijk dat de technisch manager het boek Powel écht dicht wilde gooien.

Alles werd eraan gedaan om Powel van het sportpark te weren. Zo is voorgesteld om de afgesproken vaste bedragen door te betalen en dat de spits daarvoor geen arbeid hoefde te verrichten. Zo slim als de ex-prof is, had hij al diverse hulplijnen ingeschakeld en als geen ander wist hij dus dat GVVV dit niet kon maken. Mede daarom is, na veel belletjes en e-mailverkeer tussen Powel en De Boer, besloten dat Powel onderdeel werd van het tweede team. Opvallend; in de gehele periode sprak Powel geen enkele keer met Twisker over de situatie en waar iedereen binnen GVVV bang voor was, gebeurde.

Trainer Jochem Twisker zit echter in een moeilijke spagaat

Het eerste van GVVV weet het net maar moeilijk te vinden, het aanvalsspel is niet overtuigend en na vier gespeelde wedstrijden is de balans zorgwekkend; een punt en slechts twee gescoorde doelpunten. De roep om Berry Powel wordt met de dag groter en ook enkele selectiespelers hebben intern aangegeven dat men het boek toch maar weer voorzichtig moet openen. Toch denken niet alle spelers daar zo over, liet Taoufik Adnane zaterdagmiddag na het verloren duel tegen Spakenburg weten. Vooral de aanvallend ingestelde spelers lijken niet op de terugkeer van Powel te wachten, omdat hun kans op speelminuten daardoor verkleint.

Maar goed; het is aan Jochem Twisker en Rob de Boer om het gesloten boek toch weer onder het stof vandaan te halen. Of niet, dat kan ook. Hierbij zit Twisker echter in een moeilijke spagaat; hij ziet ook dat zijn ploeg een kapstok mist die een bal kan vasthouden. Momenteel holt zijn ploeg enkel en alleen achter de feiten aan en liet Spakenburg zaterdag op Panhuis zien hoe handig een lange aanvalsleider kan zijn. 

Een eventuele terugkeer van Berry Powel is geen garantie voor succes, maar is toch wel het proberen waard

Alleen De Boer heeft publiekelijk duidelijk gemaakt dat Powel geen onderdeel meer is van de A-selectie en dus kan Twisker de boomlange speler niet zomaar oproepen. Toch is de vraag hoe lang deze situatie zo blijft. Wat nou als GVVV blijft verliezen en de wijze heren ervoor kiezen de hoofdtrainer de laan uit te sturen, zonder dat hij gebruik heeft kunnen maken van zijn laatste troef? Want laten we wel zijn; een eventuele terugkeer van Berry Powel is geen garantie voor succes, maar is toch wel het proberen waard. Het team was in de voorbereiding volgens Twisker kwalitatief niet goed genoeg om mét Powel te spelen, maar spelen zonder Powel blijkt het momenteel ook geen succes. 

Een ding lijkt inmiddels wel duidelijk: GVVV ziet in dat het Powel toch nodig heeft en laatstgenoemde wil dolgraag laten zien dat hij nog altijd van meerwaarde kan zijn voor een ploeg uit de tweede divisie. Koppigheid staat echter een verzoening in de weg. Kan De Boer over zijn schaduw springen, water bij de wijn doen en Powel nog een kans geven? Kan de 40-jarige goalgetter het opbrengen om op zijn veertigste nog het snot voor de ogen te rennen en GVVV uit een neerwaartse spiraal te helpen en durft Twisker de ervaren scherpschutter op te stellen en een team om hem heen te bouwen? Het zijn vragen die deze week ongetwijfeld beantwoord gaan worden, want een verzoening is dichterbij dan ooit.

door Jeroen van der Veer

advertentie
advertentie
Het cricketteam in India is ontzettend trots op de T-shirts van Triathlon Veenendaal.
Vrijwilligster Margo verrast cricketteam in India met shirts van Triatlon Veenendaal 40 minuten geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 16 2 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp verliest in München en duikelt uit de top-100 12 uur geleden
Afbeelding
DOVO's Lid van Verdienste Cees van Wijk overleden: 'Een echte rooie is ons ontvallen' 18 uur geleden
Afbeelding
Waar moet je zijn? Een rondje Veenendaal-Veenendaal in beeld (video) 20 uur geleden
Fenna Achterberg is hard aan het trainen: ,,Indoor ging voor mij vooral om het weer doen van wedstrijden. Outdoor wil ik laten zien wat ik echt waard ben.”
Fenna Achterberg kijkt na blessureleed weer vooruit: 'Naast weer pijnvrij kunnen sporten, wil ik ook prestaties laten zien' gisteren
NK Para-badminton in sporthal de Vallei
Van Gent Finaleweken: Nederlands Kampioenschap para-badminton komende zaterdag in Veenendaal 18 apr, 07:02