Afbeelding
Brenda Dekker

Jochem Twisker (GVVV): ‘Wij eindigen niet zomaar bij de eerste acht’

Voetbal

VEENENDAAL De tweede divisie start volgende week en toch zijn er bij GVVV nog enkele vraagtekens. Onder de nieuwe hoofdtrainer Jochem Twisker zijn de Veenendalers bezig met iets nieuws neer te zetten en dit vergt tijd en vooral geduld. Toen de oefenmeester de club in de eerste week onder zijn hoede had, was hij in negatieve zin verbaasd over het niveau. Nu, een aantal weken later, is dit veranderd, maar is de club nog niet waar Twisker hoopte te zijn. ,,De mensen moeten niet denken dat wij zomaar even bij de eerste acht eindigen.”

door Jeroen van der Veer

Na het onafgemaakte corona-seizoen nam Jochem Twisker het stokje van Niek Oosterlee over en samen met technisch man Rob de Boer werd een selectie geformeerd waarmee GVVV straks de tweede divisie in gaat. Er werd afscheid genomen van flink wat spelers en aan het begin van dit seizoen konden de Veenendalers ook aardig wat nieuwelingen ontvangen. Voetballers van begin twintig die ervoor moeten zorgen dat GVVV de komende jaren kan blijven groeien en voorin verwacht men veel van Joshua Patrick. 

KONINGSKOPPEL Dat leeftijd maar een getal is, dat weet inmiddels iedereen bij GVVV. Daar loopt Berry Powel rond en die bewees vorig seizoen als eind dertiger dat je gewoon nog mee kan op het hoogste amateurniveau en clubtopscorer kan worden. Toch is diezelfde spits nu opeens niet meer zo verzekerd van zijn basisplaats. Wie de oefenwedstrijden van GVVV heeft bekeken, ziet dat de 40-jarige niet meer zo onomstreden is en dat terwijl hij samen met Joshua Patrick werd gezien als het spitsenkoppel dat het voor de club moest gaan doen.
De voorbereiding heeft Twisker echter doen twijfelen en dat ligt niet eens aan de prestaties van Powel, geeft de oefenmeester aan. ,,Het duo Patrick-Powel had ik inderdaad voor ogen, alleen je moet ook kijken naar de mogelijkheden van de groep. Momenteel hebben wij niet genoeg voetballende kwaliteiten om Berry Powel goed te gebruiken en dus moest ik verder kijken. Daarom heb ik in de voorbereiding het duo Jeremy de Graaf – Joshua Patrick veelvuldig geprobeerd.”

Het duo Patrick-Powel had ik inderdaad voor ogen, alleen je moet ook kijken naar de mogelijkheden van de groep.

OPSTELLING Of dit ook daadwerkelijk het duo gaat worden dat GVVV aan de nodige doelpunten moet helpen, wilde Jochem Twisker nog niet verklappen. De uitspraken geven echter wel aan dat Twisker niet naar Veenendaal is gekomen om vriendjes te maken: hij wil presteren en van GVVV weer een voetbalmachine maken. Daar heeft hij wel flink wat olie voor nodig, want in de voorbereiding slaagde GVVV er nog maar amper in om echt te overtuigen.
De nieuwe GVVV-trainer spreekt dan ook van een proces, waarbij hij een nieuw systeem wil hanteren. Het 4-3-3 is niet langer heilig op Sportpark Panhuis en het vlaggenschip zal in een 4-4-2 gaan spelen. Hierbij lijkt doelman Johan Jansen zeker van zijn plaats onder de lat en zal Laurens van der Voort ook als rechter centrale verdediger opgesteld worden. Links naast hem zou, zeker omdat Taoufik Adnane op vakantie was en daarna in thuisquarantaine moest, Joeri Potjes zijn opwachting maken omdat de van PSV-overgekomen Steven Theunissen de enige overgebleven mogelijkheid op de linksbackpositie is. De sneltrein Patrick-Proper lijkt op de rechtsbackpositie vanwege het spelsysteem de voorkeur te krijgen boven Corné Davelaar terwijl in Tom Oostinjen en Mart de Jong de controlerende middenvelders worden gezien.
Op links mag nieuwkomer Hicham Haouat (topscorer in de voorbereiding) hoogstwaarschijnlijk zijn kunsten showen en aan de andere kant zal aanvoerder Philip Ties gepositioneerd staan. ,,Met deze groep en de speelwijze die ik in gedachte heb, lijkt mij spelen met een kommetje op het middenveld het beste”, aldus Twisker, die verder nog niets wil verklappen over zijn basisopstelling. ,,Ik heb de poppetjes al wel in mijn hoofd zitten, al twijfel ik nog over twee posities. De ploeg die zaterdag start, is hoogstwaarschijnlijk mijn basisopstelling voor in de competitie.”

LOPENDE SPELERS Wie met de oefenmeester praat over voetbal, zal al snel door hebben dat Twisker een persoon is die zich liever niet aanpast aan de tegenstander. Hij hoopt aankomend seizoen dan ook veel druk te kunnen zetten op tegenstanders, waarna hij in de omschakeling hoopt toe te slaan. ,,De crossbal kan wel eens een belangrijk aspect hierin zijn. Toch ben ik ook geen romanticus en besef ik dat we niet altijd op balbezit kunnen spelen. Soms zouden we ook echt moeten inzakken, omdat ploegen simpelweg beter of verder dan ons zijn.”
En dat maakt de mogelijke keuze voor het duo Patrick – De Graaf zo opmerkelijk. Juist in wedstrijden waarbij GVVV moest inzakken (denk hierbij aan alle KNVB-bekerwedstrijden van vorig seizoen), was Powel op zijn best. Met hem als kapstok en aansluitende spelers daarbij wist de ervaren spits zelfs ook nog zijn doelpuntjes mee te pakken. Twisker over het nieuwe systeem: ,,Met Ties aan de zijkant heb je een zwervende speler. Hij kan uitstekend tussen de linies spelen en Fini kan er dan overheen komen. Aan de andere kant is Steven wat terughoudender in zijn voorwaartse actie, maar heb je met Hicham een speler met veel diepgang. Zo zie je; je bent continu aan het puzzelen en bekijkt op die manier hoe je het beste team kan samenstellen. Met Jeremy en Joshua heb je twee lopende spelers die het elke tegenstander moeilijk kunnen maken.”

Toch ben ik ook geen romanticus en besef ik dat we niet altijd op balbezit kunnen spelenPLEZIER Het team, dat moet het dit jaar gaan doen. Een spelverdeler zoals Roy Terschegget was, is er sinds zijn vertrek niet meer geweest en die werd vorig seizoen hard gemist. Of Twisker niet bang is dat zo’n type nu opnieuw ontbreekt? ,,Natuurlijk wil je zo’n speler in je selectie, maar waar vind je die nog? Die zijn er vrijwel niet meer en als die er zijn, worden ze opgepikt door de grote jongens. Wij zullen als collectief heel erg goed moeten zijn, maar mensen moeten niet denken dat wij zomaar bij de eerste acht eindigen. Ik hoop hier goed voetbal met mijn ploeg op de mat te leggen, waarbij ik ook plezier wil zien bij mijn spelers. Zij moeten met z’n allen een eenheid vormen en dan kan hier iets moois gebeuren.” 

advertentie
advertentie
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 16 44 minuten geleden
Afbeelding
Taoufik Adnane stopt na dit seizoen als voetballer in de hoofdmacht van GVVV 2 uur geleden
Leonie Nap en zoon Job komen samen over de finish
Van Gent Finaleweken: Bekijk alle uitslagen in het scorebord van RegiosportVeenendaal.nl 16 uur geleden
Afbeelding
Autobedrijf Braber topscorersklassement Veenendaal 18 uur geleden
Foto uit archief.
Van Gent Finaleweken: 't Speelkwartier met drie teams in halve finales schoolvoetbal Veenendaal 19 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Triatlonvrouwen VZC pakken tweede plaats in Arnhem 19 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: CLV-teams stranden in halve finales Olympic Moves zaalvoetbal 20 uur geleden