Afbeelding
Jeroen van der Veer

Getemd boefje is nu al enkele jaren assistent

Voetbal

VEENENDAAL In het veld was Alfred Lieuwen niet de makkelijkste voor medespelers en tegenstanders en nog altijd schuilt er in hem een boefje. Alles willen doen om te winnen is één van zijn betere eigenschappen en dit gaat de inwoner van Veenendaal aankomend seizoen overbrengen op de spelers van SV Panter. De 49-jarige wordt daar de rechterhand van Bertho van Neerbos: ,,Maar denk maar niet dat ik mij niet laat horen.”

door Jeroen van der Veer

Het voetbaldier uit Veenendaal kon de de afgelopen periode amper een live-wedstrijd op de televisie zien, laat staan een potje op de velden in de regio bekijken. Het coronavirus zorgde ervoor dat Lieuwen zich moest vermaken met oude documentaires op Fox Sports, maar nu het balletje in diverse competities weer rolt, is de Veenendaler als een kind zo blij. ,,Ik mis niets”, zegt hij, terwijl zijn vrouw lachend omkijkt. ,,Toen alles stil lag, heb ik mij echt verveeld.”

VOETBALVERSLAAFD De voetbalvrije periode gaf de oud-spits van onder andere GVVV wel de tijd om na te denken. Over zijn eigen carrière als voetballer bijvoorbeeld. Meerdere clubs staan er achter zijn naam en overal waar hij kwam, vond hij wel het vijandelijke doel . ‘Een bonkige spits met een neusje voor de goal’, zo omschrijft men Lieuwen nog altijd. ,,Of ik meer uit mijn eigen carrière kon halen? Ja, zeker. Ik begon bij GVVV en heb daar zes jaar in de selectie gezeten. Grote wedstrijden gespeeld en ook wel de nodige doelpunten gescoord, alleen ik werd nooit echt de eerste nummer negen en heb toen besloten om weg te gaan. Misschien had ik dat nooit moeten doen.”
Op niveautjes lager liet Lieuwen nog meer van zich horen. Terwijl hij op een zonnige dag in de tuin zit, kan hij zo al zijn doelpunten voor de geest halen. De uitslag, doelpuntenmakers en het wedstrijdbeeld; alles kan hij oplepelen. ,,Voetbalverslaafd hé”, glundert zijn partner.

Soms doe ik nog wel eens op een training mee. Als diepste spits, met mijn kont in de zestienIRRITANT Een kapotte knie zorgde ervoor dat de spits het voetbal vaarwel moest zeggen. ,,Spijtig, want anders had ik nu nog wedstrijden gespeeld. Soms doe ik nog wel eens op de training mee met een partijtje. Als diepste spits, met mijn kont in de zestien. Wegdraaien en schieten. Ik heb daarna wel twee weken last, maar dat heb ik er soms voor over. Het netje laten bollen, dat blijft toch het mooiste van het spelletje. Ja, daar geniet je ook van als je bijna 50 jaar bent.”

De fijne kneepjes van het vak is Lieuwen gaan leren aan voetballers toen hijzelf niet meer kon voetballen. Eerst als assistent bij Lunteren, toen bij GVVV, later bij Renswoude en aankomend seizoen bij SV Panter. Het boefje van vroeger is getemd en is nu al enkele jaren assistent-trainer. ,,Ik ben al drie seizoen niet weggestuurd door de scheidsrechter”, zegt de Veenendaler, terwijl hij zijn lach inhoudt. ,,Ik ben nou eenmaal bloedfanatiek. Ik ben er dan ook zeker niet trots op, maar soms floept er gewoon iets uit. Toch is het niet meer zo erg als vroeger, hoor. Toen was ik zelfs voor mijn medespelers irritant.”

NIET OP DE TAFEL Je kunt het irritant noemen, maar ook een absolute winnaarsmentaliteit. Als assistent heeft Lieuwen in de afgelopen jaren dat over proberen te brengen op anderen en dat zal aankomend seizoen niet anders zijn. Zijn vorige clubs waren actief op redelijk niveau, maar bij Panter zal hij werken met voetballers die spelen in de laagste amateurklasse. ,,Een uitdaging”, noemt hij dit. ,,Als ze bereid zijn om te leren, kan je hen veel bijbrengen. Of het niveau mij tegen gaat vallen? Ik weet het niet. Toen Panter mij benaderde, stond ik niet direct op de tafel. Zo eerlijk moet ik zijn. Maar na een gesprek was ik overtuigd. Van Neerbos is bezig met een stukje professionalisering en daar wil ik bij helpen. Wel heb ik goed met de trainer gesproken, want ik ben geen assistent die alleen maar pionnetjes neerzet.”

BOEFJE Toen duidelijk werd dat Van Neerbos hem zag als aanvulling, was Lieuwen overtuigd. Samen gaan ze de kar trekken en samen willen ze Panter naar de derde klasse brengen. ,,In onze klasse is VVA Achterberg verplicht om kampioen te worden, maar daaronder ligt alles open. Het zou mooi zijn als wij mee kunnen doen om een periodetitel. Och, heerlijk”, zegt hij, terwijl ‘ie opspringt. ,,We praten weer over voetbal en straks kunnen we ook echt weer op het veld staan. Ik heb daar zo’n zin in.”
Het mag duidelijk zijn; Lieuwen is nog altijd bloedfanatiek en vraagt het uiterste van zichzelf. Ook al is hij nu ‘slechts’ assistent. Het boefje van vroeger is nog lang niet voetbalmoe...

advertentie
advertentie
Afbeelding
Kom in beweging met de opstartgroepen van VAV in Veenendaal 2 uur geleden
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 13 2 uur geleden
Afbeelding
Motorcross op Kwintelooijen gaat niet door 17 uur geleden
Afbeelding
Overstap Luc Goudsblom naar De Merino's gaat niet door gisteren
Afbeelding
Korfballers SKF starten veldcompetitie met thuiswedstrijd 28 mrt, 08:30
Afbeelding
Trainen als een profspeler: Ajax Camp strijkt weer neer bij GVVV 27 mrt, 11:00
Alle deelnemende leden van Evolution Twirlteam komen in actie bij het 'largeteam Passion', dat op zondag het EK af mag sluiten.
Veenendaals twirlteam in actie op EK in Eindhoven 26 mrt, 12:02