Youri Keuken giet een baco binnen bij Johan Mandemaker.
Youri Keuken giet een baco binnen bij Johan Mandemaker. @tedxmedia

Champagne wordt ontkurkt bij Veenendaal na pakken tweede periodetitel: ‘Deze club snakte naar positiviteit

Voetbal

VEENENDAAL VV Veenendaal zal aan het eind van het seizoen strijden om promotie naar de derde klasse. Door Cobu Boys in eigen huis overtuigend met 4-0 te verslaan, pakte de ploeg de tweede periodetitel. Al na tien minuten is de periode zo goed als binnen als Veenendaal al drie keer het net vindt.

door Rick Praamstra

Na de wedstrijd klinkt er hard gezang in de kleedkamer van Veenendaal. De champagne wordt ontkurkt en meters bier staan al klaar. Het lijkt alsof de titel al binnen is. Dat is niet zo en dat gaat hoogstwaarschijnlijk ook niet gebeuren. Toch voelt het voor de spelers wel een beetje zo, want de periode voelt - vooral voor de spelers die vorig seizoen de degradatie naar de vierde klasse meemaakten – als een afsluiter van een negatieve periode.

VOOR ELKAAR DOOR HET VUUR

Mark de Haan is een van de steunpilaren in het team van trainer Dennis Koorn. Hij geeft toe dat aan het begin van het seizoen de sfeer niet optimaal was. ,,Tijdens de eerste wedstrijden waren er nog wel wat irritaties in het team. Maar op een gegeven moment ging het lopen bij ons. Vandaag gingen we ook door het vuur voor elkaar.”

De hele week was de selectie er volgens de verdediger op gebrand om de periode te pakken en goed aan het duel te beginnen. De honger naar winst blijkt direct na de aftrap. Veenendaal jaagt Cobu Boys op en na een kunstig hakje van Tim Willemsen komt de bal al na veertig seconden bij Youri Keuken die van dichtbij keeper Lorenzo van Ditmarsch verschalkt.

BROERS BESLISSEN DUEL

Vijf minuten later is Max van Laar dicht bij de tweede treffer als hij na een verre inworp voor Van Ditmarsch verschijnt, maar zijn schot mist richting. Een minuut later is het alsnog raak na matig uitverdedigen bij Cobu Boys. In de draai schiet Bart Keuken uitgekiend in de hoek. En na tien minuten haalt zijn broer Youri van afstand uit voor zijn tweede van de middag. Het duel lijkt dan ook beslist en de periode lijkt dan ook binnen. Zelfs een 3-3 zou genoeg zijn om concurrent Odijk op doelsaldo voor te blijven. Na een kwartier moet Veenendaal zelfs de 4-0 maken, maar Bart Keuken verzuimt naar zijn broer te passen als ze beiden alleen voor het doel van Cobu opduiken. Bart Keuken schiet zelf, maar Van Ditmarsch redt.

Koorn maant zijn ploeg in de rust desondanks om door te blijven voetballen. ,,Na de 3-0 vlakt het wat af bij ons. Ik heb ze gezegd dat ze voor eigen publiek spelen en moeten blijven gaan. Laat zien wat we kunnen.” Veenendaal zoekt ook direct de aanval weer en is ook dominant en dat zorgt tien minuten na de ‘thee’ ook voor de 4-0. Bart Keuken passeert op wilskracht enkele Amersfoorters en bedient Gert-Jan Snijders die de bal niet perfect raakt, maar goed genoeg om de doelman te passeren. Snijders mist later een kans op zijn tweede.

(Tekst gaat verder na foto)


Gert Jan Snijders scoorde de 4-0, maar miste ook een kans. - @tedxmedia

HECHTE DEFENSIE

Na de 4-0 zijn er nog weinig hoogtepunten te noteren; Mark de Haan kopt bijna de 5-0 binnen en schiet nog bijna de corner die daarop volgt binnen, maar daarmee zijn de grootste kansen wel genoemd. Veenendaal lijkt het wel te geloven en Cobu Boys mist gewoonweg de kwaliteit om het de vierdeklasser aan sportpark De Groene Velden echt lastig te maken. Al doe je daar de verdediging misschien wat te kort mee. Want een deel van het succes is de hechte defensie. ,,De laatste vijf wedstrijden staat het goed en geven we maar één doelpunt weg (discutabele strafschop tegen SV Achterveld). Er is ook altijd het vertrouwen dat we die goal wel maken. Mijn rol is om samen met Wayne (Berry) het achterin goed neer te zetten zodat er niets doorheen komt. We proberen uit te stralen om er elke wedstrijd voor te gaan.”

(Tekst gaat verder na foto)


Verdediger Mark de Haan is dicht bij de 5-0. - @tedxmedia

De arbiter telt geen blessuretijd bij en daarmee is na precies negentig minuten de periodetitel binnen. Op het veld wordt er al een feestje gevierd als Youri Keuken invaller Johan Mandemaker een blikje baco in de mond giet. ,,Als je een feestje wil vieren, moet je zorgen dat het lukt”, ziet Koorn de vreugde aan. ,,Ik heb ze niet zoveel hoeven te vertellen vooraf. Spannender was wie er moest gaan spelen vandaag. Iedereen wil er natuurlijk bij zijn deze wedstrijd. Ik heb wat jongens moeten teleurstellen. Iedereen heeft geknokt voor deze periode, dus ik heb iedereen minuten gegund.”

BREEDTE VAN DE GROEP

Koorn is trots op zijn team. ,,Deze periode hebben we gepakt door continu stappen te blijven zetten en omdat er nu een duidelijke structuur in het team is. De sleutel tot het succes zit ‘m in de breedte van de groep. Veel jongens zijn eerder weggevallen en vorige week was het nog puzzelen. Maar als je nu ziet hoe Tim Willemsen een hoop brengt. Hij is anderhalf jaar geblesseerd geweest en speelt pas een paar wedstrijden weer vol mee. Hij kreeg ook kramp in de laatste tien minuten.”

Koorn ziet ook een hecht collectief. ,,We hebben geen grote uitschieters in dit team. Maar de jongens willen en kunnen hard werken. We hebben ook wat creativiteit op links met Youri en rechts Bart die van elke bal een succes wil maken.” De trainer is blij dat de club door de tweede periode te pakken weer een feestje mag bouwen. ,,Er wordt nog wel eens onderschat hoe de degradatie van vorig seizoen erin heeft gehakt bij een hoop jongens en stafleden. Bunnik en Odijk waren een paar weken geleden nog ver weg; het is heel knap wat de jongens gepresteerd hebben. Verder ben ik oprecht blij dat het is gelukt voor deze club. De club snakte naar positiviteit.”

MOOI TOETJE

Mark de Haan kijkt al voorzichtig vooruit naar het eind van het seizoen. ,,Er wacht een mooi toetje met de nacompetitie. Voor mijn gevoel doen we niet onder voor de derdeklassers die onderin staan en straks ook nacompetitie moeten spelen. Ik hoop dat we deze lijn kunnen doortrekken en tweede worden. Dan slaan we de eerste ronde van de nacompetitie over.”

Ook voor Koorn houdt het nu niet op. ,,Ik ben altijd hongerig naar meer. Met de periode hebben we nu lucht, maar nu is het kijken hoe hoog we kunnen eindigen. Ik ga voor het maximale en ik hoop dat de groep dat net zo graag wilt als ik en dat we in juni nog verder zijn dan nu.” Eerst gaat de ploeg feestvieren. ,,O, we gaan zeker aan het bier”, bevestigt De Haan lachend. ,,Ik denk niet dat bij één bier blijft vanavond.”

Gert Jan Snijders mist een kans.
Verdediger Mark de Haan is dicht bij de 5-0.
advertentie
advertentie
Afbeelding
Paul Oostermeijer kiest voor langer verblijf bij DOVO 17 uur geleden
Marit van Rabenswaaij, Kaily Meerwijk,  Fien Cornelissen en trainers Michel Klok en Manja Moraal
Wisselend succes voor eredivisie turnsters in Den Haag 22 uur geleden
Quinty van Ingen,  Marleen Epskamp, Jayda Neervoort en Nevaeh Manuputty
Veenendaals succes tijdens NK turnen in Den Haag gisteren
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 23 apr, 09:02
Oussama el Azzouzi's 0-1 in de maak.
Oussama el Azzouzi scoort met fantastische omhaal voor Bologna tegen AS Roma 22 apr, 20:28
Jan van Willige.
Van Gent Finaleweken: keeper Jan van Willige verlaat GVVV ondanks eerdere verlenging toch 22 apr, 19:41
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Bekijk alle uitslagen in het scorebord van RegiosportVeenendaal.nl (video) 22 apr, 17:30