Afbeelding
Madeleine Ter Maat

‘Omgaan met Parkinson is topsport.’ Succesvolle sportmiddag Sporten als Medicijn bij Van der Velde

Vechtsporten

VEENENDAAL Sportschool Van der Velde hield afgelopen weekend een inspiratiemiddag voor mensen met Parkinson. Na een lezing en verschillende sportieve workshops, werd de middag afgesloten met een open café. Het werd een middag vol begrip, inspiratie, voldoening en blije gezichten.

door Job Boers

Tegenwoordig sport ze elke dag maar dat was voor initiatiefneemster Esther Bussink, die in 2019 gediagnosticeerd werd met Parkinson, niet altijd vanzelfsprekend. Ze heeft zelf veel progressie geboekt waardoor ze de middag wilde organiseren. Ze kijkt er met voldoening op terug.

SPORT AS A DAILY BUSINESS

,,Tegenwoordig sport ik dagelijks (variërend van aerobics, boksen, HIIT, spinning tot yoga) en wandel ik elke dag ongeveer 10.000 stappen. Dat was in 2019 wel anders toen ik mentaal en fysiek een dieptepunt bereikte. Ik had geen energie meer om iets te doen en alles kostte veel tijd. Mijn denkvermogen was nog goed, de neuroloog adviseerde om elke dag te bewegen. Toen ik er serieuzer mee aan de slag ging bij Van der Velde én hele fijne begeleiding had, merkte ik al snel vooruitgang. Ondanks een aantal dipjes bleef ik positief, hieruit raakte ik geïnspireerd om iets te maken van de situatie. Ja, bij mij is het glas altijd halfvol. Iedereen heeft een eigen verhaal en ik wilde mensen bij elkaar brengen’’, geeft de gemotiveerde Bussink aan.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Bussink aan het begin van de dag - Esther Bussink

Dat haar initiatief op het enthousiasme kon rekenen van Mark Swanborn, eigenaar van Van der Velde, was voor Swanborn een logisch gevolg. Bussink beschrijft het als een warm bad, woorden waar Swanborn door wordt geraakt. ,,Sporten moet voor iedereen toegankelijk zijn en we vinden het belangrijk dat mensen op een laagdrempelige en fijne manier actief kunnen zijn. Ik vind het bewonderenswaardig hoe Esther in het leven staat en haar energie is aanstekelijk. Ik wilde dan ook heel graag mijn steentje bijdragen aan haar initiatief.’’

SITUATIES DOORBREKEN

De inspiratiemiddag begon met woorden van Swanborn en Bussink. Gastspreker Samantha Vizentin belandde door de ziekte achter een rollator. Ze vertelde hoe ze haar situatie doorbrak en onder andere de Santiago de Compostella afrondde en begin juli naar Barcelona fietste voor het Wereld Parkinson Congres. 

Prof. dr. Bas Bloem, hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen aan de Nijmeegse Radboudumc, gaf per video als boodschap mee dat sporten bij uitstek een belangrijk medicijn is. Volgens Bloem maken de hersenen door het bewegen nieuwe uitlopers aan waardoor er nieuwe verbindingen ontstaan. Hierdoor vertraagt het Parkinson proces. Na de sprekers werd de groep verdeeld voor verschillende sportactiviteiten. 

VEEL BLIJE GEZICHTEN

Luna Baxx gaf een hitit clinic. ,,De combinatie boksen en kracht ging super goed, we geven alle trainingen op een speelse manier omdat we iedereen willen ondersteunen in hun wensen en behoeften. Het liefste help ik iedereen, het maakt me niet uit wat iemands niveau is of welke klachten degene heeft. Het gaat erom dat je fijn bezig kan zijn. Ik zag veel blije gezichten bij de mensen en dat is het belangrijkste.’’

ONDERLINGE BAND

Deelneemster Annelies Bolluijt is het met Baxx eens. Ze onderschrijft het laagdrempelige gevoel en het belang van sportplezier. ,,Ik vind het erg leuk dat het georganiseerd is. Ik sport vrij regelmatig (onder andere wekelijks Parkinson boksen en normaal boksen), maar je merkte direct de onderlinge band. Het is belangrijk om Parkinson bespreekbaar te maken en dat er gemengd gesport kan worden. Klachten tijdens een mindere dag of bang zijn om fouten te maken zijn een drempel om met ‘gezonde’ mensen te sporten. Het zou fijn zijn als het normaler wordt als iedereen samen kan sporten. Ik kijk met veel voldoening terug op de middag’’, geeft Bolluijt met een glimlach aan. 

(de tekst gaat onder de foto verder)


Na afloop van de clinics - Job Boers

LEEF JE LEVEN

Tijdens de clinics deed iedereen mee op zijn of haar eigen snelheid en niveau en het gaf de mogelijkheid om het hoofd leeg te maken. Swanborn houdt er niet van om mensen in hokjes te plaatsen. Hij gelooft in ‘leef je leven’. 

,,Ik heb vaak de meest open gesprekken met mensen die ziek zijn. We praten niet over patiënten maar over cliënten die nog heel graag van alles willen doen. Bij binnenkomst van de groep was ik emotioneel, iedereen omarmde elkaar (letterlijk en figuurlijk). Ze hebben hetzelfde pillendoosje, dezelfde pijn en herkenbare vervelende momenten. Natuurlijk worden ze beperkt, maar ze denken in wat nog wel mogelijk is. We hoeven niet allemaal een marathon te lopen, als je maar van de bank af komt. Daarbij is het groepsgevoel en ergens mee bezig zijn ook erg belangrijk.’’

(de tekst gaat onder de foto verder)


Een deelneemster in actie - Madeleine Ter Maat

ZORG MOGELIJKHEDEN

,,Er wordt een documentaire gemaakt waar we op onze website over communiceren”, zegt Bussink. Tevens is een aantal partijen geïnteresseerd om met haar andere mogelijkheden te bespreken. ,,Er zijn veel mogelijkheden zoals een sportactiviteit in warm water, maar ook het creëren van een platform, richting de zorg. Onze automatische piloot is kapot en daarmee omgaan is topsport. Het wordt niet betaald door de zorg maar als we sporten hebben we geen extra zorgkosten nodig. Het is dus een win-win situatie’’, aldus Bussink. 

Aan het einde van de middag namen Swanborn en Bussink het woord nadat ze in het zonnetje werden gezet. Swanborn wilt mensen blijven verbinden met elkaar. ,,Na deze geweldige middag gaan we bespreken hoe we er een vervolg aan geven. Dat kan door een betere integratie in de bestaande groepen, maar ook op andere manieren. Uiteindelijk gaat het erom dat iedereen doet waar hij of zij zich goed bij voelt.’’

Bussink sloot de middag vervolgens af met mooie én legendarische woorden: ,,Zeg het voort. Jullie zijn de helden van Van der Velde. Bedankt voor jullie energie waar ik nog lang op kan teren.’’

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie
Afbeelding
Voormalig voorzitter De Merino's, Baptist Meerssman, overleden: 'Een icoon in onze vereniging' 2 uur geleden
Afbeelding
Eremetaal voor Veenendaalse turnsters Marleen Epskamp en Daantje de Vries 6 uur geleden
Afbeelding
DOVO-doelman Van den Dam verlengt met twee seizoenen 29 nov., 13:22
Afbeelding
Veenendaalse clubs halen bijna 90.000 euro op met Grote Clubactie 29 nov., 08:00
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 48 28 nov., 15:13
Afbeelding
'Veel spannende wedstrijden bij Hang On Run 2023' 28 nov., 12:06
Afbeelding
Groene stroom voor de sportvoorzieningen van de gemeente Veenendaal 28 nov., 07:00