Het succesvolle Team Verhaar.
Het succesvolle Team Verhaar. Verhaar kickboxing

Drie rising stars van talentenfabriek Team Verhaar: ‘Het moet in het koppie goed zitten om te presteren’

Vechtsporten

VEENENDAAL Ze timmeren al een tijdje aan de weg waardoor de winstpartijen van Cenna Wilschut, Quinty Klein Gotink en Evi van Kooten op het Enfusion toernooi in Mainz half september een mooie aanleiding is om de dames te spreken. Ze hebben allen een ander pad bewandeld om te staan waar ze nu staan. 

door Job Boers

De 15-jarige Evi van Kooten vocht afgelopen weekend ook in Remscheid. Ze komt uit in de categorie nieuwelingen jeugd en heeft Quinty en Cenna de afgelopen jaren mooie prestaties zien behalen. ,,Ik train vaak met ze en dat is erg leuk. Ze geven ook handige tips dus dat is erg fijn, ik kan heel veel van ze leren.’’

HET BEGON MET EEN KINDERFEESTJE

Ze hield haar achtjarige kinderfeestje bij Team Verhaar en niet veel later startte Evi met trainen bij Team Verhaar. Sinds haar tiende vecht ze wedstrijden. ,,Ik heb een periode met langere tussenpozen gevochten. Na de wedstrijd in Veenendaal in Sporthal West (Fighters Heart) raakte ik extra gemotiveerd, ik won niet alleen maar het was ook een leuk toernooi’’, geeft Evi aan.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Evi van Kooten begint bijna aan haar partij. - Foto: Marco Baumann

De Havo-4 scholiere zit momenteel in een goede wedstrijdflow en kijkt met een positief gevoel terug op de wedstrijd in Mainz. ,,Ik moest een beetje in komen maar vervolgens waren de meeste stoten raak waardoor ik in de wedstrijd groeide’’, aldus Evi die de jeugdwedstrijd overtuigend won op punten. 

FIJN OM WEER IN DE RING TE STAAN

Het was voor de 17-jarige Quinty Klein Gotink haar eerste gevecht sinds een jaar. Ze trainde in de zomer in Thailand na het behalen van haar Havo-diploma. Ze won haar B-klasse partij en is blij dat ze weer in de ring stond.

,,Het was leuk om weer in de ring te staan nadat ik vorig jaar een blessure op heb gelopen. Het meeste uit het gameplan kwam er uit, de wedstrijd ging zoals ik wilde’’, geeft Quinty aan die de wedstrijd in de derde ronde won op een technische knock out.

KORT MAAR KRACHTIG

De 21-jarige Cenna Wilschut won haar C-klasse partij in de eerste ronde ook op een technische knock out. Ze deed waar ze op had getraind en dat ging zo goed waardoor de wedstrijd ‘maar’ veertig seconden duurde. ,,Na een lange trainingsperiode en een uitgebreide warming up van een uur, stond ik echt aan. Het was anders dan andere wedstrijden en de eerste paar stoten en trappen waren direct raak. Haha ja, de wedstrijd was kort maar krachtig’’, geeft ze lachend aan.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Cenna Wilschut wint haar partij. - Foto: Marco Baumann

DOELEN STELLEN BELANGRIJK

Quinty en Evi begonnen beiden op achtjarige leeftijd bij Verhaar terwijl Cenna drie jaar geleden in de vechtsport rolde. Het is snel gegaan voor de in Ede woonachtige vechtster. 

,,Het stellen van doelen is belangrijk voor me, al moet ik soms ook doseren en het meer op me laten afkomen. Door de vele trainingsuren stond ik zelfverzekerder in de ring. De sfeer bij Verhaar helpt er ook bij en het motiveert om met de meiden samen te trainen’’, geeft Cenna aan.

Evi vult haar hier op aan. ,,Tijdens een training of wedstrijd gebeurt er veel in je hoofd. De trainers bij Verhaar gaan goed om met het mentale aspect. Marcel is voor mij veel meer dan alleen een trainer, hij kent me heel goed en het voelt voor mij meer als familie.’’

(de tekst gaat onder de foto verder)


Quinty Klein Gotink na haar winst in Mainz. - Foto: Team Verhaar Kickboxing

De prijzenkast van Quinty puilt uit met zowel nationale als internationale prijzen. Er ontvouwt een glimlach op haar gezicht omdat ze zich herkent in het verhaal van de vrouwen.

,,Met Marcel is het altijd fijn om te trainen. Het is bij mij steeds professioneler geworden al blijft het mentale aspect erg belangrijk. Het moet inderdaad in het koppie goed zitten om te presteren. Ik zie veel talent en een goed niveau bij Evi en ze werkt er hard voor. Als ze op deze manier doorgaat, volgen er nog veel mooie partijen’’, geeft Quinty met een glimlach aan. 

Cenna vult Quinty hierop aan. ,,Het is ook erg leuk om samen met Evi te trainen. Het is een lief en slim meisje met talent voor de sport.’’

FYSIEKE EN MENTALE GROEI

Alledrie de vrouwen trainen regelmatig twee keer per dag en Evi traint meestal met jongens of met oudere sporters. Dat het ‘knopje’ is omgegaan heeft haar naast motivatie ook meer plezier in de sport gebracht. ,,Dat ik nu meer partijen vecht komt ook omdat ik me zowel fysiek als mentaal steeds sterker voel na trainingen. Ja, ik haal er veel plezier uit en wil op deze manier blijven doorgaan.’’

Cenna en Quinty trainen de komende maanden in Thailand. Quinty heeft er al meerdere trainingskampen gehad. Gister, op 3 oktober is ze naar Bangkok gevlogen waarna ze drie maanden in Thailand traint. Cenna stapt in december in het vliegtuig.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Cenna Wilschut deelt een stoot uit. - Foto: Marco Baumann

,,Ik heb mijn laatste B-klasse partij gevochten en mijn doel is om binnen twee jaar voor het One Championship (’s werelds grootste vechtsportorganisatie) te vechten. In Thailand wil ik mijn clinch en sterke kanten verbeteren. Ik ken de trainers en een paar meiden aangezien ik er al eerder ben geweest. Het voelt goed aan, ik heb er zin in!’’

Cenna werd in mei wereldkampioen K1 en Muay Thai en combineert het sporten met het oppassen op twee gezinnen. Ze is tevens geslaagd voor de Veva (veiligheid en vakmanschap) en traint net zoals Evi en Quinty vijf á zes dagen per week. Naast de trainingen bij Verhaar is ze bij Dyon van Athletic Army gegroeid in haar explosiviteit en kracht.

DOEN WAT JE LEUK VINDT

,,Het voelt super goed aan en als ik iets wil, dan doe ik er alles voor. Ik kan niets half doen. Deze periode staat in het teken van sportieve ontwikkeling maar ook plezier. Ik heb er veel zin in om straks in Thailand te trainen. Het is de afgelopen jaren erg snel gegaan. Ik geniet van wat ik doe en dat is het belangrijkste; doen wat je leuk vindt’’, sluit de positieve Cenna af.

Quinty hoopt in december weer in Thailand te vechten. Ze is via haar social media kanalen te volgen. De sportieve avonturen van Cenna zijn hier te volgen en via de social kanalen van Evi is ook zij te volgen.


Evi van Kooten na haar winst op het Enfusion toernooi in Mainz. - Foto: Marco Baumann

advertentie
advertentie
Afbeelding
Voormalig voorzitter De Merino's, Baptist Meerssman, overleden: 'Een icoon in onze vereniging' 2 uur geleden
Afbeelding
Eremetaal voor Veenendaalse turnsters Marleen Epskamp en Daantje de Vries 7 uur geleden
Afbeelding
DOVO-doelman Van den Dam verlengt met twee seizoenen 29 nov., 13:22
Afbeelding
Veenendaalse clubs halen bijna 90.000 euro op met Grote Clubactie 29 nov., 08:00
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 48 28 nov., 15:13
Afbeelding
'Veel spannende wedstrijden bij Hang On Run 2023' 28 nov., 12:06
Afbeelding
Groene stroom voor de sportvoorzieningen van de gemeente Veenendaal 28 nov., 07:00