Bij de mannen was Victor Goené oppermachtig.
Bij de mannen was Victor Goené oppermachtig. @tedXmedia

Triatleten VZC pakken de winst bij jubileumeditie Triathlon Veenendaal

Triatlon

VEENENDAAL Onder prima omstandigheden is afgelopen zaterdag de 40e editie gehouden van de Triathlon Veenendaal. Onder toeziend oog van wedstrijdleider Rob Barel, gehuld in een hoedje van de Europe Triathlon Madrid 2023, doken om klokslag 09.00 uur de eerste triatleten het water in voor hun triatlon over de Olympische afstand. Op de opmerking ‘het is wel vroeg zeg’, die vanaf de kant werd gemaakt, had de goedlachse Barel zijn antwoord klaar. ,,Om 05.30 uur het water in gaan, dat is pas vroeg.” 

Nadat Mariska van Gelder met de toeter het startschot had gegeven, was al snel duidelijk dat Victor Goené een maatje te groot was voor het veld. De 23-jarige Veenendaler was oppermachtig. Nadat hij als eerste het water uit kwam, zag hij zijn voorsprong steeds groter worden tijdens het fietsen om bij het hardlopen iedereen minimaal een ronde te dubbelen. 

GEEN PARCOURSRECORD

Goené mikte er nog op om het parcoursrecord van Jorik van Egdom uit de boeken te lopen, daar slaagde hij net niet in. ,,Ik heb al vaker hier in Veenendaal de triatlon gedaan maar het was de eerste keer dat ik hier in mijn thuiswedstrijd op de Olympische afstand ben gestart”, zei hij direct na de finish. Even later kwam Dirk Wijnalda als tweede over de finish. Goené, die 1.46.11 nodig had om de 1500 meter te zwemmen, de 40 kilometer te fietsen en de afsluitende 10 kilometer hard te lopen, was toen al zeven minuten binnen. ,,Het zwemmen ging prima, bij het fietsen voelde ik een beetje mijn hamstring maar bij het lopen ging het weer lekker. Jammer dat ik een kleine veertig seconden tekortkom voor het parcoursrecord.” 

(De tekst gaat verder onder de foto.)


@tedXmedia

VZC BIJ DE DAMES OOK STERK

Bij de dames was de winst voor Esther Hoezen. De uit Bennekom afkomstige atlete van VZC, kwam met een kleine achterstand uit het water om dat bij het fietsen en het lopen ruimschoots goed te maken. Hoezen kwam na 2.07.37 over de finishlijn. ,,Volgens mij kwam ik als vijfde uit het water waarna ik met de handjes op het stuur er even moest inkomen bij het fietsen. De laatste twee rondes ging het lekker bij het fietsen. Tijdens het lopen had ik eerst niet eens door dat ik op kop lag. Supermooi om hier te winnen aangezien ik zonder hoge verwachtingen aan de wedstrijd was begonnen”, aldus Hoezen. 

Ploeggenoot Angelique Wammes finishte als tweede op bijna vier minuten achter Hoezen. Rosanne Diepeveen maakte bijna het VZC-podium compleet. Zij moest echter Anna de Wit van Trion nog net voor laten. ,,Het ging goed bij het zwemmen waar ik als tweede uit het water kwam. Bij het fietsen lag ik al snel op plek één maar dat kon ik niet vasthouden”, zei een goedlachse Rosanne Diepeveen na de finishlijn aan. 

(De tekst gaat verder onder de foto.)


 Rosanne Diepeveen maakte bijna het VZC-podium compleet, maar moest Anna de Wit nog net voor laten. - @tedXmedia

Balen van plek vier deed ze echter niet. ,,Met mijn tijd van 2.13.54 ben ik bijna vier minuten sneller dan het persoonlijk record dat ik had staan. Langs de route kreeg ik van ploeggenote Samantha de Bruin wel door dat ik derde lag maar er bleek er nog eentje voor me te lopen”, lachte ze. ,,We lopen hier met het team en hebben plezier met elkaar. Dat is het belangrijkste.” 

SAAMHORIGHEID OVERHEERST

Het plezier dat was voelbaar tijdens de 40e editie van de triatlon in Veenendaal. Er was muziek, volop eten en de spandoeken met oud-winnaars en coryfeeën langs het parcours, zorgden voor genoeg bekijks en een extra mooie aankleding van de jubileumeditie. Dat de sfeer er goed in zat en het weer een feestje was, dat bevestigde de 74-jarige Agnes Witteveen. Als vrijwilligster was zij alweer voor het negende jaar op rij actief. 

,,Het is zo leuk en gezellig”, zei ze als één van de ruim 200 vrijwilligers. ,,In mijn eerste jaren als vrijwilligster zat ik bij het inschrijfbureau. Bij de triatlons met hoge temperaturen hielp ik ook mee om het water en de spinzen aan te geven aan de sporters. Tegen Cora, de dame die alles regelt rondom de inzetbaarheid van de vrijwilligers, heb ik een paar jaar terug aangegeven dat ik wel bij het koffietentje wil staan. Om 06.30 uur was ik bij Yvonne, die hier ook staat, om daarna op de fiets hierheen te gaan.” Dan gaat ze weer aan de slag want het is tijd om bouillon te maken voor alle vrijwilligers terwijl de koffie ook weer wordt aangevuld. 

(De tekst gaat verder onder de foto.)


@tedXmedia

Tien meter naast haar fietsen de triatleten langs. Naast de standaard afstand, onder meer de 1/8e triatlon waar de nodige sporters elkaar onderling uitdagen. Zo ook Stef van der Schaaf en Djanne van der Schaaf. Een aantal jaren terug steevast actief op de atletiekbaan, nu de uitdaging aangaan op de triatlon. ,,Ik denk dat Djanne iets sneller zal zijn dan ik”, geeft Stef aan terwijl de twee kinderen van hen vol bewondering naar het parcours kijken. 

Twee uur later blijken de woorden van Stef van der Schaaf te kloppen. Zijn vrouw Djanne eindigt als tweede op de 1/8e triatlon in 1.01.31. Stef van der Schaaf doet het zeker niet onverdienstelijk. Met 1.02.26 houdt hij de schade beperkt tot binnen de minuut. 

REIKHALZEND NAAR UITGEKEKEN

De afstand waar menig triatlonliefhebber reikhalzend naar uitkeek, is de speciale wedstrijd voor genodigden. Ofwel de wedstrijd ‘Grand Masters & Genodigden’. Een traditie die de organisatoren er graag in willen houden de komende jaren. De winst, in de wedstrijd die als 1/8e triatlon wordt aangegaan, is met een tijd van 52.32 voor Lucas Goené. De twee jaar jongere broer van Victor Goené houdt VZC-teamcaptain Rob Kwaaitaal achter zich. Dirk Wijnalda en Victor Goené, eerder al actief op de standaard afstand, finishen als derde en vierde. 

Goené, die na zijn winst in de ochtend had aangegeven rustig aan te doen bij deze wedstrijd, komt één seconde tekort voor een nieuwe plek op het podium. Gregor Stam en Rob Barel komen gezamenlijk over de finish in een tijd van 1.17.24. ,,Ik wist dat ik niet voor de winst zou gaan”, zei de nog immer goedlachse Barel. Hij kon tevreden terugkijken of de jubileumeditie van de Triathlon Veenendaal. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie
Afbeelding
Voormalig voorzitter De Merino's, Baptist Meerssman, overleden: 'Een icoon in onze vereniging' 1 uur geleden
Afbeelding
Eremetaal voor Veenendaalse turnsters Marleen Epskamp en Daantje de Vries 6 uur geleden
Afbeelding
DOVO-doelman Van den Dam verlengt met twee seizoenen gisteren
Afbeelding
Veenendaalse clubs halen bijna 90.000 euro op met Grote Clubactie 29 nov., 08:00
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 48 28 nov., 15:13
Afbeelding
'Veel spannende wedstrijden bij Hang On Run 2023' 28 nov., 12:06
Afbeelding
Groene stroom voor de sportvoorzieningen van de gemeente Veenendaal 28 nov., 07:00