Afbeelding
Collectie Robert Kaderka

Atleten uit partnerstad Olomouc aan start Veense triatlon: ‘1000 kilometer in de auto naar Veenendaal’

Triatlon

VEENENDAAL 2023 is een feestelijk jaar. Dat geldt voor zowel de Prins Petfoods Triathlon Veenendaal, als voor de stichting Stedenband Veenendaal-Olomouc. De triatlon wordt dit jaar voor de 40e keer gehouden en de stichting Stedenband viert dat er al 30 jaar een vriendschappelijk contact is met de Tsjechische stad Olomouc. 

door Lilian Steensma

In 1993, een aantal jaren na de val van de Berlijnse Muur, ging de gemeente Veenendaal een stedenband aan met de Tsjechische stad Olomouc. De insteek was destijds dat jonge democratieën wel wat ondersteuning verdienden. De steden wisselden de afgelopen drie decennia de nodige ervaring en kennis uit en daaruit vloeiden veel mooie ontmoetingen voort. Ook op sportief gebied zijn er al sinds lange tijd contacten. Aan de triatlon die aanstaande zaterdag wordt gehouden, doen opnieuw drie atleten uit Olomouc mee. Eén van hen: Robert Kaděrka. 

SKIËN

Robert vertelt met een lach: ,,Ik kon nog maar net lopen toen ik voor het eerst op de ski’s stond. Destijds trainden we in de zomer voor het skiseizoen door te fietsen en hard te lopen. Ik genoot daarvan! Sporten is een belangrijk onderdeel van mijn leven. Afgelopen zaterdag liep ik nog 22,5 km in de heuvelachtige omgeving van Olomouc. Een zware, maar mooie tocht. Volgende week stap ik met twee vrienden in de auto om de 1000 km naar Veenendaal af te leggen”, vertelde hij vorige week.

FIETSPADEN

Robert is wegenbouwkundig ingenieur van beroep. Hij is dagelijks bezig met het monitoren en verbeteren van het wegennet in Tsjechië. Niet zo vreemd dat hij onder de indruk is van de Veense fietspaden. Robert: ,,Ik hoop daar tijdens mijn bezoek wat meer over te weten te komen. Onze bijzondere stedenband is ideaal voor het uitwisselen van kennis en ervaring, ook op dit vlak.”

KENTEKEN

Dat de stedenband veel Veenendalers wel wat zegt, ontdekte Robert toen hij een paar weken geleden met zijn gezin in Italië op vakantie was. ,,We kampeerden aan het Gardameer en tegenover ons stond een gezin uit Veenendaal”, vertelt hij. ,,Ze zagen op onze kentekenplaat dat wij uit Olomouc komen en er was daardoor direct een klik, mooi is dat! De stichting Stedenband doet haar werk blijkbaar goed. Het was een bijzondere ontmoeting. Een van de gezinsleden deed al meerdere keren mee aan de triatlon. Leuk!”

WARM WELKOM

Om het jubileum te vieren, brengt een delegatie uit Veenendaal in september een bezoek aan Olomouc. Het doel: bestaande relaties versterken en nieuwe contacten leggen. ,,Jammer dat ik daarbij niet aanwezig kan zijn”, zegt Robert die dat weekend voor een sportevenement in Helsinki is. ,,Maar ik weet zeker dat jullie in Olomouc warm zullen worden ontvangen! Ik ontmoet je graag deze week, tijdens de triatlon in Veenendaal!”

De triatlon van Veenendaal is komende zaterdag  26 augustus op en om sportpark De Groene Velden en de Surfvijver. Meer informatie op www.triathlonveenendaal.nl Lees meer over de stedenband op www.veenendaal-olomouc.eu

advertentie
advertentie
Afbeelding
Voormalig voorzitter De Merino's, Baptist Meerssman, overleden: 'Een icoon in onze vereniging' 2 uur geleden
Afbeelding
Eremetaal voor Veenendaalse turnsters Marleen Epskamp en Daantje de Vries 7 uur geleden
Afbeelding
DOVO-doelman Van den Dam verlengt met twee seizoenen 29 nov., 13:22
Afbeelding
Veenendaalse clubs halen bijna 90.000 euro op met Grote Clubactie 29 nov., 08:00
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 48 28 nov., 15:13
Afbeelding
'Veel spannende wedstrijden bij Hang On Run 2023' 28 nov., 12:06
Afbeelding
Groene stroom voor de sportvoorzieningen van de gemeente Veenendaal 28 nov., 07:00