Rob Barel, wedstrijdleider Triathlon Veenendaal, bij de finish van de Ironman in Nice.
Rob Barel, wedstrijdleider Triathlon Veenendaal, bij de finish van de Ironman in Nice. Rob Barel

Triathlon Veenendaal viert 40e verjaardag: ‘We hebben geschiedenis geschreven’

Triatlon

VEENENDAAL Eigenlijk had de 40e editie vorig jaar al moeten plaatsvinden. Maar ja, dat ene corona-jaar… Wedstrijdleider, oud-winnaar én voormalig wereldkampioen Rob Barel, vindt het nog steeds jammer dat de reeks van Triathlon Veenendaal in 2020 doorbroken werd. Maar nu het jubileum dit jaar alsnog gevierd wordt, is hij vooral trots: ,,Het is ons toch maar mooi gelukt om geschiedenis te schrijven.”

En dat hadden de mannen van het eerste uur – Jan van de Pol, Henk Uri en Arie Brouwer – ruim 41 jaar geleden nooit kunnen bedenken. ,,Niemand was toen bezig met de verre toekomst”, aldus Barel. ,,Triatlon stond als sport in de kinderschoenen. Je was als organisatie bezig met iets nieuws opzetten en was als blij als het na de eerste keer überhaupt een vervolg zou krijgen.”

BIJZONDERE PRESTATIE

Dat Triathlon Veenendaal nu één van de oudste, nog bestaande triatlons van Nederland is, dat ziet Barel echt als een bijzondere prestatie. ,,Pas als je terugkijkt na zoveel jaar, besef je wat je in al die tijd hebt bereikt.” Extra mooi vindt de wedstrijdleider dat hiermee ook de erfenis van Jan van de Pol, die in 2014 op 68-jarige leeftijd overleed, wordt bewaard. ,,Dat het eerste zaadje dat hij in 1983 heeft gepland, nog steeds voortleeft.”

NIET MEER WEG TE DENKEN

Anno 2023 is Triathlon Veenendaal een evenement dat niet meer uit Veenendaal weg te denken is. En waar de gemeente ook trots op is. Dat is in het verleden wel eens anders geweest, herinnert Barel. ,,De eerste jaren hebben we veel parcourswisselingen gehad. Van fietsen in Veenendaal-West tot aan het Binnenveld. Vaak werden we als last gezien. Niet alleen ons evenement groeide, maar Veenendaal ook. Hoe meer huizen, hoe minder ruimte om een grote wedstrijd te organiseren.” 

SPORTER STAAT VOOROP

De toekomst vindt Barel dus wel spannend. Kunnen we blijven fietsen op Rondweg-Oost? Wat als door stijgende temperaturen ook steeds meer blauwalgen in het water opduiken? Er zijn genoeg obstakels te overwinnen, ieder jaar weer. 

,,Maar uiteindelijk zijn het de deelnemers waar je het allemaal voor doet. En dat uitgangspunt is in al die veertig edities nooit veranderd: de sporter staat voorop”, aldus Barel. ,,Het gaat erom dat zij een fantastische dag hebben. Dat we een laagdrempelige, mooie, veilige en sfeervolle wedstrijd neer kunnen zetten. Voor zowel jong, oud, beginner als ervaren sporter. Want als je ook de komende 40 jaar nog wilt blijven bestaan, dan wil je uiteindelijk aan het einde van de wedstrijddag maar één ding: dat iedere sporter roept: Volgend jaar doe ik weer mee!”

De 40e editie van Triathlon Veenendaal vindt plaats op zaterdag 26 augustus. Meer informatie en inschrijven kan via www.triathlonveenendaal.nl 

Dit artikel wordt u aangeboden door Triathlon Veenendaal.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Voormalig voorzitter De Merino's, Baptist Meerssman, overleden: 'Een icoon in onze vereniging' 3 uur geleden
Afbeelding
Eremetaal voor Veenendaalse turnsters Marleen Epskamp en Daantje de Vries 8 uur geleden
Afbeelding
DOVO-doelman Van den Dam verlengt met twee seizoenen 29 nov., 13:22
Afbeelding
Veenendaalse clubs halen bijna 90.000 euro op met Grote Clubactie 29 nov., 08:00
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 48 28 nov., 15:13
Afbeelding
'Veel spannende wedstrijden bij Hang On Run 2023' 28 nov., 12:06
Afbeelding
Groene stroom voor de sportvoorzieningen van de gemeente Veenendaal 28 nov., 07:00