Afbeelding
Epa/john g. Mabanglo

Sprookje Van de Zandschulp duurt voort: Veenendaler in kwartfinale US Open

Tennis

VEENENDAAL Het sprookje van Botic van de Zandschulp op de US Open duurt maar voort. De Veenendaalse tennisser heeft op het grandslam toernooi in New York de kwartfinale bereikt door in een thriller de als elfde geplaatste Argentijn Diego Schwartzman te kloppen: 6-3, 6-4, 5-7, 5-7, 6-1. De 25-jarige Van de Zandschulp benutte na 4 uur en 19 minuten zijn vijfde matchpoint.

In al zijn partijen tot nu toe op de US Open had Van de Zandschulp (bij aanvang van het toernooi de nummer 117 van de wereld) de eerste set verloren. Telkens kwam hij terug in de wedstrijd om vervolgens te winnen. Hij werd in New York al Comeback King genoemd. Een achterstand in sets had hij vandaag niet want voor de verandering pakte de Veenendaler zelf de eerste set. Ook de tweede set ging naar de Veenendaler.

EERSTE MATCHPOINTS In set drie had Van de Zandschulp een break voorsprong maar die werd snel ongedaan gemaakt waarna Schwartzman de set pakte. In de vierde set was het de Argentijn die een break plaatste en Van de Zandschulp die snel repareerde. Even later had de Veenendaler op de service van Schwartzman zelfs twee matchpoints. Die wist hij niet te benutten en ook het vierde bedrijf was een prooi voor de Argentijnse nummer 14 van de wereld.

IJZERSTERK Van de Zandschulp zette zich ogenschijnlijk snel en makkelijk over de teleurstelling van de gemiste matchpoints heen want in het begin van de vijfde set speelde hij ijzersterk. Hij brak Schwartzman direct en nam een 3-0 voorsprong. In de zesde game plaatste Van de Zandschulp opnieuw een break en op 5-1 mocht hij nu proberen op eigen service de wedstrijd te beslissen. Zijn derde en vierde matchpoint kon hij nog niet benutten, maar op het vijfde wedstrijdpunt was het eindelijk raak.

MEDVEDEV De fysiek en mentaal sterke Van de Zandschulp schakelde in de tweede ronde in New York ook al de als achtste geplaatste Noor Casper Ruud uit. In de kwartfinales speelt hij tegen de nummer twee van de wereld, de Rus Daniil Medvedev die Daniel Evans uit Engeland in drie sets klopte.

De laatste Nederlandse man die erin slaagde de laatste acht te bereiken op een grandslamtoernooi was Sjeng Schalken. Zeventien jaar geleden haalde de Limburger de kwartfinales op Wimbledon.

PRIJZENGELD Met zijn sensationele entree in de kwartfinales verzekerde Van de Zandschulp zich van een premie van 425.000 dollar (circa 360.000 euro). Daarmee heeft hij zijn prijzengeld in zijn professionele tenniscarrière inmiddels bijna verdubbeld.

* Later meer

advertentie
advertentie
Afbeelding
Drietal verlengt samenwerking: staf van DOVO krijgt vorm 1 uur geleden
Erik van de Weerd: ,,Ik doe graag iets voor de vereniging die mij ook veel heeft gegeven!"
De Vrijwilliger: Een leven lang waterpolo met Erik van de Weerd (VZC): 'De vereniging is een enorm warm nest' 3 uur geleden
Dit jaar geen Hemelvaartscross op recreatiegebied
Kwintelooijen in Rhenen.
'De traditie van de Hemelvaartcross ter ziele? Mooi niet!' 5 uur geleden
Afbeelding
Kom in beweging met de opstartgroepen van VAV in Veenendaal 7 uur geleden
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 13 8 uur geleden
Afbeelding
Motorcross op Kwintelooijen gaat niet door 22 uur geleden
Afbeelding
Overstap Luc Goudsblom naar De Merino's gaat niet door 28 mrt, 10:00