Afbeelding
Botic van de Zandschulp (instagram)

Van de Zandschulp naar historische vierde ronde US Open

Tennis

VEENENDAAL (ANP) Veenendaler Botic van de Zandschulp heeft als eerste Nederlandse man sinds 2004 de vierde ronde bereikt van een grandslamtoernooi. De nummer 117 van de wereld was in de derde ronde van de US Open de Argentijn Facundo Bagnis de baas: 3-6 6-0 6-2 6-2.

De laatste landgenoot die erin slaagde de laatste 16 te bereiken op een grandslamtoernooi was Sjeng Schalken. Zeventien jaar geleden haalde Schalken de kwartfinales op Wimbledon. Bij de vrouwen wist Kiki Bertens de afgelopen jaren ook vijf keer minimaal de vierde ronde te halen. Op de US Open lukte het haar nooit.

Na een moeizame start met een break voor Bagnis kwam Van de Zandschulp in de slotfase van de eerste set beter in zijn spel. Nadat de mondiale nummer 80 de set met een ace toch naar zich had toegetrokken, kantelde de wedstrijd. Van de Zandschulp ging agressiever spelen, verlaagde zijn foutenlast en ging ook beter serveren. Een half uur later had hij de tweede set al binnen en hij bleef domineren met zijn forehand.

In de vierde set liep Van de Zandschulp snel uit naar 4-0 en hij had op alle ballen van de linkshandige Bagnis, die veelvuldig zijn dropshot hanteerde, een antwoord. Bij 4-0 leek Van de Zandschulp even zijn focus verloren te hebben, maar na twee games op rij verloren te hebben herpakte hij zich knap.

Na precies 2,5 uur benutte Van de Zandschulp op de opslag van Bagnis zijn eerste wedstrijdpunt. Bagnis speelde een korte bal en Van de Zandschulp haalde de bal ternauwernood en legde hem voorlangs weg.

De 25-jarige Van de Zandschulp, in de vorige ronde te sterk voor de als achtste geplaatste Noor Casper Ruud, is afkomstig uit het kwalificatietoernooi en heeft al zes partijen gewonnen in New York. In totaal heeft hij al 22 sets gespeeld. In al zijn partijen verloor hij de eerste set en in de eerste ronde kwam hij zelfs terug na een achterstand van 2-0 in sets.

In de vierde ronde neemt Van de Zandschulp het op tegen de Argentijn Diego Schwartzman, de nummer 14 van de wereld. Schwartzman, tweevoudig kwartfinalist op de US Open, was met 6-4 6-3 6-3 te sterk voor de Slowaak Alex Molcan.

TOP 100  De 25-jarige Van de Zandschulp staat nu virtueel op de 89e plek op de wereldranglijst. Hij begon de US Open als de mondiale nummer 117. Het bereiken van de top 100 is een belangrijke mijlpaal voor tennissers. Een plek bij de beste honderd tennissers geeft recht op directe plaatsing voor de grandslamtoernooien. Nederland is sinds augustus 2019 bij de mannen niet meer vertegenwoordigd in de top 100. Robin Haase viel ruim twee jaar geleden terug op de wereldranglijst. Van de Zandschulp heeft tijdens de US Open al 265.000 Amerikaanse dollar, omgerekend zo’n 223.000 euro, verdiend.

‘GEWELDIG’ ,,Deze week en eigenlijk dit jaar gaat het geweldig. Ik sta in de vierde ronde en klim op de ranking. Het leven ziet er mooi uit nu”, zei Van de Zandschulp (25) na zijn zege. ,,Het is nog niet helemaal bij me doorgedrongen. Het voelt nog vrij normaal, maar voor mij is het natuurlijk helemaal niet normaal. Toevallig vertelde mijn coach Michiel Schapers dat in 2004 voor het laatst een Nederlandse man in de vierde ronde stond. Dat zijn aardig wat jaartjes. Ik kan die partijen niet meer zo goed herinneren.”

Zoals ook eerder in het toernooi begon Van de Zandschulp ook in de derde ronde moeizaam en ging hij gaandeweg steeds beter spelen. Op de website van de US Open is hij al de ‘Comeback King’ genoemd.

,,Hij speelde bijna foutloos in de eerste set en in de tweede set begon ik meer ballen te maken en hij juist te missen. Ik wist ook dat hij dat niveau niet kon vasthouden. Vanaf dat moment domineerde ik en ging het vrij soepel. Er werd in deze wedstrijd wel iets anders van me verwacht, omdat ik nu de favoriet was. Daardoor kon ik minder vrij spelen”, aldus de beste Nederlander van dit moment.

In de vierde set kwam Van de Zandschulp met 4-0 voor, waarna hij even zijn concentratie verloor. ,,Ik stond met twee breaks voor dus ik kon het zomaar binnenhalen. Dat besefte ik me even en toen speelde ik een ronduit slechte servicegame. Gelukkig had ik snel weer mijn eigen spel te pakken en speelde ik van 4-2 naar 5-2 een goede servicegame.”

Van de Zandschulp maakt na de US Open zijn debuut in de mondiale top 100. ,,Dat is een hartstikke mooie mijlpaal. Ik heb dit jaar een goed seizoen gehad en ik denk dat dit een mooie beloning voor me is. Ik was ervan op de hoogte dat het de inzet van deze wedstrijd was. Om die reden was het een extra belangrijke wedstrijd voor me en gelukkig ben ik er goed mee omgegaan en is het eindelijk zover”, aldus de qualifier, die nu aantreedt tegen Diego Schwartzman.

,,Hij verdedigt erg goed in de rally’s, geeft je geen gratis punten en zorgt ervoor dat je elk punt echt moet maken. Hij is mentaal erg sterk en gaat er echt voor. Maar ik heb er vertrouwen in dat het een goede wedstrijd kan worden. Ik voel me fysiek goed en ik hou van best-of-five-wedstrijden. En ik heb het geloof dat ik van goede jongens kan winnen.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp toont herstel in Madrid 14 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: VZC sluit seizoen bijna perfect af; 'Ik ben zeker trots op de mannen' 19 uur geleden
Afbeelding
Paul Oostermeijer kiest voor langer verblijf bij DOVO 23 apr, 17:36
Marit van Rabenswaaij, Kaily Meerwijk,  Fien Cornelissen en trainers Michel Klok en Manja Moraal
Wisselend succes voor eredivisie turnsters in Den Haag 23 apr, 12:26
Quinty van Ingen,  Marleen Epskamp, Jayda Neervoort en Nevaeh Manuputty
Veenendaals succes tijdens NK turnen in Den Haag 23 apr, 10:00
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 23 apr, 09:02
Oussama el Azzouzi's 0-1 in de maak.
Oussama el Azzouzi scoort met fantastische omhaal voor Bologna tegen AS Roma 22 apr, 20:28