Afbeelding
Botic van de Zandschulp (instagram)

Van de Zandschulp stunt op Roland Garros met winst na sterke comeback

Tennis

VEENENDAAL Tennisser Botic van de Zandschulp heeft op Roland Garros voor een daverende verrassing gezorgd. De 25-jarige Veenendaler klopte op het Parijse gravel de als 19e geplaatste Pool Hubert Hurkacz, na een 0-2 achterstand, in vijf sets: 6-7, 6-7, 6-2, 6-2, 6-4. Van de Zandschulp plaatste zich zo voor het eerst in zijn carrière voor de tweede ronde van een grand slam-toernooi.

De Veenendaler, zelf via de kwalificaties tot het hoofdtoernooi gekomen, speelde een sterke eerste set. Op zijn eerste twee servicegames kreeg hij geen punt tegen, maar toen dat in zijn derde opslagbeurt wel gebeurde moest Van de Zandschulp gelijk een break toestaan: 2-4. Erg onder de indruk was hij er blijkbaar niet van, want een game later brak hij Hurkacz meteen terug om de eerste set weer in evenwicht te brengen.

KARAKTER Op 5-5 in de eerste set had de Veenendaler twee kansen om de service van de Poolse nummer 20 van de wereldranglijst opnieuw te breken, maar dat lukte net niet. Een paar games later moest een tiebreak de beslissing brengen. Daarin toonde Van de Zandschulp karakter. Hij stond al snel 0-4 achter, maar trok de stand gelijk naar 5-5. Het was echter net niet genoeg de set binnen te halen, want Hurkacz maakte twee punten, won de tiebreak met 5-7 en daarmee de set met 6-7.

TWEEDE SET Het tweede bedrijf leek veel op het eerste. Van de Zandschulp werd weliswaar meteen de eerste game gebroken, maar halverwege de set brak hij Hurkacz ook weer terug. Beide spelers hielden verder vrij eenvoudig hun games waardoor ook nu een tiebreak de beslissing moest brengen. En ook nu kwam de Veenendaler op achterstand (0-3) en ook nu kwam hij weer ijzersterk terug (3-3), maar dat dit veel kracht had gekost bleek wel in het vervolg. De Pool sloeg in de slotfase van de tiebreak hard toe, maakte vier van de vijf volgende punten en won zo ook deze tiebreak: 4-7.

SETWINST In de derde set was er voor het eerst in de wedstrijd sprake van grotere verschillen. Van de Zandschulp kende een zeer lange eerste eigen servicegame, maar hij maakte drie breakpoints onschadelijk. In plaats van 0-2 voor Hurkacz werd het daarmee 1-1 en daarna liep de Veenendaler rap uit. Hij brak de Pool twee keer en had even later zelfs een 5-1 voorsprong te pakken. Op 5-2 kon Van de Zandschulp de set uitserveren en daarin maakte hij het nog spannen. Op zijn vierde setpoint was het dan toch raak en pakte de Veenendaler zijn eerste setwinst ooit op een Grand Slam-toernooi: 6-2.

EVENWICHT De Veenendaler trok zijn goede spel vervolgens door de vierde set in. Daarin brak hij de Pool direct twee keer om zo uit te kunnen lopen naar een 4-0 voorsprong. Hurkacz mocht vervolgens nog twee games pakken, maar ook deze set ging met 6-2 naar Van de Zandschulp. En daarmee was de stand weer helemaal in evenwicht: 2-2 in sets.

VIJFDE SET En dus moest de Veenendaler voor het eerst in zijn loopbaan een vijfsetter gaan spelen. Daarin was meteen de eerste game een lange. Hurkacz leek de game redelijk simpel te pakken, maar Van de Zandschulp kwam terug en op het derde breakpoint was het raak: 1-0. Vervolgens werd de Pool even behandeld aan zijn onderarm, maar hij kon de wedstrijd vervolgen. Op 2-1 kreeg Van de Zandschulp zelf een breakpoint tegen, maar met een ace maakte hij die onschadelijk om vervolgens uit te lopen naar 3-1. Die break voorsprong behield hij vervolgens tot het einde van de sets, waarna hij op 5-4 de wedstrijd na 3 uur en 41 minuten koelbloedig uitserveerde: 6-4.

In de tweede ronde speelt Van de Zandschulp tegen de Spanjaard Alejandro Davidovich Fokina, de nummer 46 van de wereld.

Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp toont herstel in Madrid 19 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: VZC sluit seizoen bijna perfect af; 'Ik ben zeker trots op de mannen' gisteren
Afbeelding
Paul Oostermeijer kiest voor langer verblijf bij DOVO 23 apr, 17:36
Marit van Rabenswaaij, Kaily Meerwijk,  Fien Cornelissen en trainers Michel Klok en Manja Moraal
Wisselend succes voor eredivisie turnsters in Den Haag 23 apr, 12:26
Quinty van Ingen,  Marleen Epskamp, Jayda Neervoort en Nevaeh Manuputty
Veenendaals succes tijdens NK turnen in Den Haag 23 apr, 10:00
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 23 apr, 09:02
Oussama el Azzouzi's 0-1 in de maak.
Oussama el Azzouzi scoort met fantastische omhaal voor Bologna tegen AS Roma 22 apr, 20:28