Floris Zur Muhlen
Floris Zur Muhlen Theo Beumer

SKF-heren laat winst door de vingers glippen: ‘Achteraf een kleine teleurstelling’

Tafeltennis

VEENENDAAL De heren van SKF hebben zaterdag een gevoelige nederlaag geleden tegen het tweede team van De Boer Taverzo. Met een 3-2 voorsprong en Floris Zur Muhlen die een gat sloeg tegen ervaren rot Jonah Kahn, leek de eerste zege in de eredivisie nabij. Kahn kwam echter sterk terug waarna ook de beslissende dubbel werd verloren: 3-4 aan de Wageningselaan.

door Rick Praamstra

Dicky de Jong weet na afloop van het eredivisie dat SKF een kans heeft laten liggen om belangrijke punten te pakken in de strijd voor handhaving. ,,Balen joh. Er zat zoveel meer in. Floris staat ook nog eens 8-4 voor in de laatste game. Dan heb je nog maar drie punten nodig. Maar als je die niet maakt win je niet.”

EUFORIE GETEMPERD

De euforie die De Jong eerder die dag voelde, is wel wat getemperd door de teamnederlaag. Hij won zijn eerste eredivisieduel tegen Kahn na een sterk optreden. Hij leek nog blijer te zijn dan anders na een zege. ,,Ja, daar ben ik het mee eens. Kahn is een goede speler, heel (tafeltennisminnend) Nederland kent hem. Hij heeft ook nog in het Nederlands team gespeeld. Ik wist wel dat ik met mijn spel een kans maak en mee kan komen, maar aan winnen had ik niet gedacht.”

De 41-jarige tafeltennisser wint de eerste game met 12-10, verliest de tweede met 7-11 en speelt overtuigend in de derde game: 11-6. De vierde game wordt een spannende. ,,De vierde game was heel belangrijk. Als je die verliest, dan weet je dat Kahn met al zijn ervaring wat extra’s gaat geven. Ik verprutste al drie matchpoints en toen nam ik op 14-13 een time-out. In de time-out besloten we dat ik vol backspin zou serveren. Als de andere speler die bal aanpakt, heb je een grote kans dat hij de bal in het net slaat. En dat gebeurde ook. Het is heel lekker om ‘m zo te winnen.”

SPANNEND DUEL

De zege van Dicky de Jong betekent een 2-1 voorsprong voor SKF. Emanuel Martins Ferreira mag de bal openen tegen Arjan Huiden. In een spannende eerste game waarin de kansen continu keren, pakt de speler van De Boer Taverzo met 16-14 de eerste game. ,,Dat was wel pijnlijk”, geeft Martins Ferreira toe. ,,Ik stond 10-6 achter en kom dan weer terug. Dan komt het twee keer zo hard aan dat je de game alsnog verliest. Ik kreeg ook gamepoints, maar die pak ik niet.”

Het verlies in de eerste game dreunt nog na in de tweede game en deze pakt Huiden dan ook overtuigend met 11-6. Martins Ferreira richt zich echter op en pakt de volgende twee games met 11-7 en met 15-13. Een spannende ontknoping lijkt aan te breken, maar Huiden doet er een schepje bovenop en de SKF’er kan daar niet in mee. Hij wijt het niet per se aan de focus of vermoeidheid. ,,Ik ben niet de fitste momenteel omdat ik een polsblessure heb. Ik mocht spelen van de arts. Maar als je twee games achter elkaar wint, denk je misschien dat hij zich niet goed voelt. Maar hij pakte direct het initiatief en ik kon me helaas niet herpakken. Ik baal ervan dat ik de partij niet win. Je speelt voor jezelf, maar ook voor het thuispubliek. Jammer dat ik ‘m dan niet kan pakken. Verliezen hoort er echter bij.”

EXTRA MOTIVATIE

Huiden pept zich tijdens het duel vaak op, geeft zichzelf op zijn donder als hij de punt niet pakt en roept hardop tegen zichzelf om Martins Ferreira aan te pakken. De tafeltennisser van SKF is daar echter niet van onder de indruk. Lachend: ,,Ik speel nu al twaalf jaar tafeltennis. Ik ben wel wat gewend. Het is juist leuk als spelers zo zijn en het geeft me ook extra motivatie als spelers mij uitdagen.”

Floris Zur Muhlen zorgt voor de eerste SKF-zege van het najaarsseizoen (twee weken terug werd met 7-0 verloren van Klimaatgroep Stars) door in een spannende partij Patrick Bruijne met 3-2 te kloppen. In de eerste game komt hij terug van een 4-8 achterstand en wint hij met 10-8. ,,Dat is wel lekker ja”, beaamt de kopman van SKF. ,,Het is belangrijk voor het zelfvertrouwen en om hem te demotiveren.”


Floris Zur Muhlen - Theo Beumer

Bruijne lijkt echter niet gedemotiveerd, want hij pakt de volgende game met 11-7. Zur Muhlen speelt vervolgens weer een spannende game: 12-10 en verliest de volgende weer ruim met 4-11. Hij slaagt erin om in de vijfde game de rust te bewaren en pakt een belangrijk punt voor SKF: 11-9.

Zur Muhlen was niet zo tevreden over zijn spel. ,,Ik had chaos in mijn hoofd en weet niet hoe dat komt. Ik zat er niet lekker in, dat heb je soms.” Zijn wisselvallige spel had niet te maken met de nederlaag van Martins Ferreira waardoor de druk op hem misschien verhoogde, beweert hij. ,,Dat speelde niet mee in mijn hoofd. Als ik speel, zit ik in de zone en ben ik met mezelf bezig.”

PUNTEN PAKKEN

Zur Muhlen weet wel dat zijn winst belangrijk is in de strijd om handhaving. De nummer 5 tot en 8 op de ranglijst speelt de play-off voor handhaving en om een promotie-degradatieduel tegen een eersteklasser te voorkomen. ,,Tegen deze tegenstander hebben we kansen. Andere teams in de eredivisie zijn sterker. Als we punten willen pakken, moeten we dat hier doen.”

Martins Ferreira doet dat door overtuigend met 3-0 te winnen van Bruijne. Na een spannende eerste game die hij met 17-15 wint, is het verweer van zijn tegenstander gebroken en wint hij de volgende game met 11-4 en 11-6. De Jong heeft weinig in te brengen tegen Arjan Huiden (8-11 5-11 9-11).

Zur Muhlen moet dan de klus klaren tegen de bijna 52-jarige tafeltennisveteraan Kahn. Dat lijkt te lukken als hij de eerste twee games pakt met 11-9 en 11-3. Kahn zet al zijn ervaring in en komt sterk terug in de wedstrijd: 7-11 en 9-11. Zur Muhlen lijkt dan toch de langste adem te bezitten en komt op 8-4. Kahn bijt zich echter vast in het duel en pakt zeven punten op een rij 8-11. Ook het dubbel Martins Ferreira/Zur Muhlen slaagt er niet in om de dagzege te halen. In vier games wordt verloren van Bruijne/Huiden (8-11 11-5 5-11 10-12)

GEMENGDE GEVOELENS

Dicky de Jong heeft gemengde gevoelens na afloop van het spannende eredivisieduel. ,,We staan mooi op het scorebord met drie punten. Vooraf denk je ‘prima’ bij drie punten, maar achteraf is het wel een kleine teleurstelling. Zo eerlijk moet ik wel zijn. Het is wel een mooie basis om door te werken naar de volgende wedstrijd over twee weken. We gaan dan naar Hattem (Van Wijnen Smash ’70); kijken of we daar ook weer punten kunnen scoren.”

Afbeelding
advertentie
advertentie
Afbeelding
Voormalig voorzitter De Merino's, Baptist Meerssman, overleden: 'Een icoon in onze vereniging' 3 uur geleden
Afbeelding
Eremetaal voor Veenendaalse turnsters Marleen Epskamp en Daantje de Vries 7 uur geleden
Afbeelding
DOVO-doelman Van den Dam verlengt met twee seizoenen 29 nov., 13:22
Afbeelding
Veenendaalse clubs halen bijna 90.000 euro op met Grote Clubactie 29 nov., 08:00
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 48 28 nov., 15:13
Afbeelding
'Veel spannende wedstrijden bij Hang On Run 2023' 28 nov., 12:06
Afbeelding
Groene stroom voor de sportvoorzieningen van de gemeente Veenendaal 28 nov., 07:00