Xijin Zheng (17) is een van de grootste talenten van Nederland en speelt in het Nederlands jeugdteam.
Xijin Zheng (17) is een van de grootste talenten van Nederland en speelt in het Nederlands jeugdteam. Theo Beumer

SKF-dames verrast in eigen huis kampioen VTV: ‘Het is een superzege’

Tafeltennis

VEENENDAAL SKF-dames heeft de competitiewedstrijd tegen voorjaarskampioen VTV verrassend gewonnen. Waar de tafeltennissters hadden gehoopt op minstens twee winstpartijen, behaalde het team al voor de afsluitende dubbel het vierde punt. De dubbel werd verloren en zo eindigde de wedstrijd in 4-3.

door Rick Praamstra

Na haar winstpartij tegen Chana van der Venne staat Xijin Zheng bescheiden, misschien té bescheiden de verslaggever te woord. De 17-jarige Wageningse is een van de grootste talenten van Nederland en speelt in het Nederlands jeugdteam. Maar haar zo noemen vindt ze moeilijk om te horen en beamen doet ze het niet. ,,Nou, dat weet ik niet hoor. Ik speelde internationaal heel slecht.”

Vanuit haar middelbare school in Arnhem gaat ze direct met een bus naar sportcomplex Papendal om te trainen. Doel is om te groeien als tafeltennisser. ,,Ik wil internationaal presteren en me verbeteren en de top halen in Europa.” Zheng geeft aan dat haar aanvalsspel en verdediging nog beter kan. Qua service kan ze bij een van haar teamgenoten terecht. ,,Ik zou graag de service van Brenda (Vonk) leren; haar service is echt heel erg goed.”

FORCEREN

Haar aanvalsspel is ook de sleutel in haar zege op Van der Venne. De eerste twee games is dat goed op orde en daarmee wint ze ook de eerste twee games (11-5 en 11-8). Daarna komt er wat zand in de motor en komt Van der Venne terug tot 2-2. ,,Ik speelde iets te gehaast en maakte te veel fouten. In de laatste game ga ik meer forceren en kan ik weer meer mijn aanvalsspel spelen.” De vijfde game begint Zheng met een achterstand, maar al snel neemt ze het initiatief over en pakt ze met 11-9 de beslissende game.”

(Tekst gaat verder na foto)


Xijin Zheng: ,,Ik wil internationaal presteren en me verbeteren en de top halen in Europa.” - Theo Beumer

De zege van het talent betekent een 2-1 voorsprong. Vonk opent de middag aan de Wageningselaan met een belangrijke zege op een andere jonge speelster: de Franse jeugdkampioen Lucie Mobarek. De Française heeft moeite om de lastige service van Vonk te lezen en kan maar lastig een vuist maken. De eerste game is een thriller: die gaat met 18-16 naar de ervaren rot. ,,Die game is echt cruciaal hoor”, beaamt Vonk. ,,Als zij die wint loopt het heel anders. Dan krijgt ze meer zelfvertrouwen en krijgt ze vleugels.”

BLANCO

De tweede game wint Vonk met 11-5, waarna ze de derde verliest met 8-11. In de vierde game stelt ze weer orde op zaken en wint ze met 11-9. Ze heeft zichzelf verbaasd met de zege. ,,Dit was wel een van mijn beste potjes in de afgelopen jaren. Zij kent mij niet en ik ken haar niet. Ik denk wel dat het een goede speelster is, maar dat is lastig te beoordelen, we moeten we de rest van de competitie afwachten. Ik ben er blanco ingegaan en dat is gunstig voor mij. Ik had goed grip op haar spel; zij speelt alles op snelheid en vrij hard ook. Zij had het lastig met mijn service.”

Melanie Bierdrager komt niet goed in haar spel en verliest met 3-1 van nationale topper Sanne de Hoop. Zij heeft de zege in de eerste game bijna binnen, maar verspeelt een 10-7 voorsprong (12-14). De tweede game wint ze wel overtuigend met 11-5. Teveel fouten bij de service van De Hoop nekt haar in de volgende twee games.

(Tekst gaat verder na foto)


Melanie Bierdrager tegen Sanne de Hoop (in het blauw). - Theo Beumer

SKF weet de goede vorm vast te houden in de volgende singles. De Hoop is volgens verwachting een maatje te groot voor Vonk, maar Bierdrager en Zheng winnen wel zeer overtuigend beiden met 3-0 hun duel, waardoor de Veense tafeltennissters zowaar vier punten pakken tegen kampioen VTV.

Vlak voor haar eerste wedstrijd geeft Vonk nog aan dat ze haar partijen naar alle waarschijnlijkheid gaat verliezen en dat de ploeg haar tactisch op 1 heeft gezet, zodat ze ook tegen de nummer 1 en 2 van VTV zal spelen en Bierdrager en Zheng meer kans maken op punten.

COMPETITIEVERVALSING

De zege is belangrijk voor de kansen op de play-offs, zeker gezien de nederlaag van VTV vorige week tegen concurrent Scylla waar de Vreeswijkers maar met twee spelers kwamen opdagen. Dat viel niet in goede aarde bij Vonk. ,,Zij hebben zes spelers op papier zonder zieken. Maar veel spelers speelden in Duitsland. Je kunt toch wel drie spelers opstellen? Ik heb daar niets mee. Eigenlijk is het competitievervalsing. Maar vorig jaar kwamen ze naar ons met maar twee spelers. Toen verloren we wel alles. Ik heb liever dat ze dat tegen Westa of Dinsierats doen, maar niet tegen Scylla of Den Helder. Voor ons was het zuur, maar je kunt er niets aan doen.”

SKF is door de 4-3 zege op de Vreeswijkers na drie duels tweede in de eredivisie. De speelsters zijn uiteraard blij met de zege, zegt Vonk ,,Het is een superzege en verrassend. Ik was gesloopt na de eerste partij, maar ik ben nu voldaan en tevreden.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Voormalig voorzitter De Merino's, Baptist Meerssman, overleden: 'Een icoon in onze vereniging' 2 uur geleden
Afbeelding
Eremetaal voor Veenendaalse turnsters Marleen Epskamp en Daantje de Vries 7 uur geleden
Afbeelding
DOVO-doelman Van den Dam verlengt met twee seizoenen 29 nov., 13:22
Afbeelding
Veenendaalse clubs halen bijna 90.000 euro op met Grote Clubactie 29 nov., 08:00
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 48 28 nov., 15:13
Afbeelding
'Veel spannende wedstrijden bij Hang On Run 2023' 28 nov., 12:06
Afbeelding
Groene stroom voor de sportvoorzieningen van de gemeente Veenendaal 28 nov., 07:00