Melanie Bierdrager won tegen VTV haar beide enkelspelen, maar in het dubbelspel ging het nét niet goed.
Melanie Bierdrager won tegen VTV haar beide enkelspelen, maar in het dubbelspel ging het nét niet goed. @tedxmedia

Van Gent Finaleweken: Tafeltennisvrouwen SKF stranden in zicht van de haven

Tafeltennis

VEENENDAAL Het is de tafeltennisvrouwen van SKF niet gelukt zich te plaatsen voor de finale om de landstitel in de eredivisie. De Veenendaalse vrouwen speelden sterk tegen VTV maar na een spannende wedstrijd die over en weer ging, was de winst voor de ploeg uit Nieuwegein. ,,Ik heb daar toch wel een beetje een zuur gevoel van”, zegt Melanie Bierdrager na afloop.

door Sander van Snippenberg

Dat zure gevoel is te begrijpen. SKF had de finale voor het grijpen. In het beslissende dubbelspel, bij een 3-3 stand in wedstrijden, ging SKF flitsend van start. Bierdrager en Brenda Vonk pakten de eerste twee games in allebei 11-9 en dus zag het er heel goed uit voor de Veenendalers. ,,Brenda en ik hebben een goed seizoen gedraaid op het dubbel, dus daar hadden we wel vertrouwen in. En het ging ook goed, maar 2-0 bleek niet genoeg”, vertelt Bierdrager. 

Het dubbel ging goed, maar 2-0 voor bleek niet genoeg

ECHT ZUUR De spanning nam toe, SKF vocht voor elk punt en werd daarbij hartstochtelijk met gezang en getrommel gesteund door het fanatieke publiek. Maar het waren Tanja Helle en Sanne de Hoop die een tandje bij schakelden. Ze wonnen de derde game, ze pakten de vierde game en namen ook in de allesbeslissende laatste game een voorsprong. 

,,De plaatsing is te slordig, dan kunnen zij het initiatief overnemen”, vertelde coach Rinie Kling in de time-out die volgde. Maar wat SKF ook probeerde, het gat werd niet kleiner en na een tweede time-out was het direct klaar: 7-11. Bierdrager: ,,Zij kwamen in een flow en wij kwamen er niet meer in zoals we daarvoor in de wedstrijd zaten, echt zuur.”

Een hard gelach dus voor SKF, maar dat het al zo spannend werd was pure winst voor de Veenendaalsen. ,,We zijn duidelijk de underdog. Tegen hun kopvrouw Dong Li verliezen we alles”, had Brenda Vonk in aanloop naar het duel gezegd. Maar, Dong Li deed niet mee. ,,Dat was zeker een meevaller”, zei coach Kling voor aanvang van het duel. ,,Maar we zijn nog steeds de underdog hoor. Zij zijn in de breedte gewoon veel sterker, en er doen nog steeds een paar internationals mee.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


Brenda Vonk had het lastig in haar enkelpartijen, die verloor ze allebei met 1-3. - @tedxmedia

TACTIEK Hoe dan ook, de vooraf zorgvuldig uitgedachte tactiek, gebaseerd op het meedoen van Dong Li, kon overboord. ,,Ja, dus vlak voor de wedstrijd hebben we ons even teruggetrokken en een nieuw plan gemaakt. Dat hield in dat Brenda moest gaan beginnen. Dat doet ze liever niet, maar in het belang van het team was dat het beste.”

Vonk kende een lastige start tegen Tanja Helle. Ze won weliswaar de tweede game na een 1-7 achterstand alsnog met 12-10, maar het was Helle die de partij in 1-3 won. Bierdrager bracht vervolgens de ploegen weer op gelijke hoogte. Zij kende tegen Sanne de Hoop weinig moeite en won haar partij met 3-0. ,,Ik speelde echt heel goed”, zegt Bierdrager. ,,Ik weet dat ik zelf in zo’n wedstrijd opleef, maar dat het dan ook gebeurt is lekker.” En ook Marlotte Staps wist te winnen, zij klopte Chana van der Venne met 3-1. Daarmee ging SKF met een lekkere 2-1 voorsprong de pauze in.

HOOP ,,De voorsprong gaf ons echt hoop”, vervolgt Bierdrager. Maar na de pauze was het VTV dat orde op zaken stelde. Vonk koos tegen De Hoop fanatiek de aanval en had daarmee geregeld succes. Ze won ook de tweede game, maar moest opnieuw haar meerdere erkennen in de tegenstander: 1-3. Toen vervolgens Staps met dezelfde cijfers verloor van Helle was het ineens VTV dat de finaleplaats voor het grijpen had. ,,Dat Brenda van Sanne verliest, dat kan. Van Marlotte had ik gehoopt dat het iets meer onze kant op zou vallen zodat we het in de enkelpartijen zouden kunnen afmaken, maar dat gebeurde helaas niet”, vertelt Bierdrager.

Helaas konden we het net niet afmaken, maar aan het publiek heeft het zeker niet gelegen

Het was aan Bierdrager om SKF in de wedstrijd te houden en daarmee zicht op de finale te houden. En dat was haar wel toevertrouwd. Fanatiek gesteund door het publiek, en soms zelfs de wisselwerking zoekend met het publiek, schoot ze uit de startblokken. Het initiatief lag van begin tot eind bij de SKF-speelster en in no-time had ze haar tweede 3-0 winst geboekt.

PUBLIEK Het dubbelspel viel vervolgens dus de kant van VTV op en dus is er geen finale om de landstitel voor SKF. Desondanks heeft Bierdrager genoten van de wedstrijd en de ambiance. ,,Het publiek was echt fantastisch. Vijf jaar geleden speelde ik nog voor Den Helder, toen had ik het altijd tegen hier maar mee is wel een stuk lekkerder hoor. Dat helpt enorm in de wedstrijd. Het is super voor de tafeltenniswereld dat dit kan, dat het zo vol is. Ik denk dat iedereen heeft genoten. Helaas konden we het net niet afmaken, maar aan het publiek heeft het zeker niet gelegen.”

Bron video: Peter Tijssen

>

advertentie
Afbeelding
GVVV speelt oefenwedstrijd tegen IJsselmeervogels
Afbeelding
Dynamisch SKF beloont zichzelf niet: 'Het dubbeltje valt de verkeerde kant op al is het duidelijk dat we op de goede weg zitten'
Afbeelding
Veenendaal On Ice terug van weggeweest: 'Een fantastisch evenement voor Veenendaal en omgeving'
advertentie
Afbeelding
GVVV speelt oefenwedstrijd tegen IJsselmeervogels 13 uur geleden
Afbeelding
Dynamisch SKF beloont zichzelf niet: 'Het dubbeltje valt de verkeerde kant op al is het duidelijk dat we op de goede weg zitten' 27 sep., 09:30
Afbeelding
Veenendaal On Ice terug van weggeweest: 'Een fantastisch evenement voor Veenendaal en omgeving' 27 sep., 08:30
Afbeelding
Nationale korfbalteams Duitsland spelen opnieuw oefenwedstrijden bij SKF 26 sep., 15:28
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 39 26 sep., 07:23
Afbeelding
Actie ZVC Veenendaal voor Marokko brengt 2500 euro op 25 sep., 20:09
Afbeelding
Bekijk alle uitslagen in het scorebord van RegiosportVeenendaal.nl 25 sep., 18:45