Jesse is Europees kampioen 2023 geworden
Jesse is Europees kampioen 2023 geworden Hang-On

‘Ik heb het afgelopen jaar veel progressie geboekt op loop- en krachtgebied’

Survival

VEENENDAAL De 27-jarige Jesse de Heer wist vorig jaar als eerste Nederlander twee keer goud te behalen in de elite-categorie op een Europees Kampioenschap. Hij vertelde toentertijd dat het winnen van het WK zijn ultieme doel was. Na een tot nu toe zeer succesvol 2023 werkt de ambitieuze atleet toe naar het wereldkampioenschap dat op 15 september in België plaatsvindt.

door Job Boers 

De Veenendaal schreef in juni, een week na het zeer succesvol verlopen Europees Kampioenschap OCR in Hongarije, het NK lange survivalrun op zijn naam. Tevens werd hij derde op de 10km van de OCR Nature Race en op de 32km Belgische trailrun, de Crêtes de Spa. Het waren fijne wedstrijdprikkels voor de Veenendaler en in gesprek met de multikampioen komen niet alleen zijn mooiste prestaties aan bod, maar ook de manier waarop hij in het leven staat.

BALANS VINDEN

,,Laat ik voorop stellen dat het schitterend is om terug te denken aan de mooie prestaties die ik het afgelopen jaar heb behaald. De afgelopen periode heb ik door blessures even pas op de plaats moeten maken waardoor ik ook weer besef dat continuïteit belangrijk is in ‘het spelletje’. Naast mijn werk ben ik weer veel aan het trainen en ja, daardoor draait mijn leven veelal om mijn sport. Ik werk erg planmatig en ben doelgericht met mijn sport bezig al probeer ik ook de juiste balans te vinden in mijn privéleven. Ik ben mijn vriendin dan ook onwijs dankbaar voor de manier waarop ze me support en met me meedenkt. Ze is het ontbrekende puzzelstukje waardoor ik zo goed kan presteren. Haar ondersteuning geeft me veel extra energie’’, geeft de dankbare Jesse aan.


Jesse werd Nederlands kampioen 2023 - Hang-on

UITSPREKEN EN DOELSTELLINGEN

Dat zijn sport tegenwoordig veel meer is dan een spelletje voor Jesse, blijkt uit de vele uren training die hij erin stopt en de gevulde prijzenkast van de meervoudig kampioen. Vorig jaar ging het ‘knopje om’ bij Jesse en tegenwoordig traint hij niet alleen nog maar specifiek op de survivalrun.

,,Mijn mindset is veranderd vorig jaar. Ik hikte lang tegen de internationale top aan maar het laatste stapje maakte ik niet waardoor ik ben gaan nadenken wat er nodig moest zijn om mezelf verder te ontwikkelen. Ja, ik deed vaak voor de top 5 mee en had ook het gevoel dat ik erbij hoorde, maar ik moest de laatste stap zetten om ook op wereldniveau om de prijzen mee te doen. De mentale verandering die ik doormaakte, kwam voornamelijk voort uit de gedachte ‘als je er zelf niet in gelooft dan gebeurt er niets’. Vanaf toen sprak ik ook vaker uit wat mijn doelstellingen waren. Met mijn trainingsintensiteit en de manier waarop ik voor de sport leefde, voelde het ook dat ik het verdiende om op wereldniveau op het podium te staan. Ik moest zelfverzekerder worden. Nee, niet hopen op een goede wedstrijd maar er nog meer aan doen om het doel te bereiken’’, aldus de gemotiveerde atleet.

Mijn mindset is veranderd vorig jaar

Jesse gooide zijn trainingen om en investeerde nog meer in zichzelf met als resultaat dat hij veel sterker is geworden met lopen en kracht. Dat hij uiterste intrinsieke motivatie heeft, blijkt uit de manier waarop hij de trainingen in is gegaan.

,,De hindernis elementen liggen me goed, ik wilde juist winst behalen op kracht en op mijn loopsnelheid waardoor ik hierin heb geïnvesteerd. Mijn looptraining heeft meer omvang gekregen door meer kilometers in de week te lopen. Waar ik eerder in de opbouwperiode van februari tot en met april 80 km per week liep, verhoogde ik het tot ongeveer 100 km per week. Ik heb over een periode van twee maanden steeds iets meer gedaan en dat wierp zijn vruchten af.’’


Jesse in actie - Hang-On

SPORTEN EN UITRUSTEN

Naast de verhoogde trainingsintensiteit heeft Jesse ook een omslag gemaakt in de manier waarop hij herstelt. Hij heeft het gevoel dat de aanpassingen in zijn voeding en nachtrust ook ervoor hebben gezorgd dat hij zich nu nog sterker voelt dan vorig jaar. 

,,Eigenlijk moet alles in balans zijn, zowel de trainingen, mijn werk als mijn voeding. Uiteindelijk word je ook beter van goed herstellen. Ik ben meer koolhydraten gaan eten en ik heb een strak ritme qua wanneer en hoeveel ik eet. Datzelfde geldt voor de tijd dat ik naar bed ga en opsta. Ik heb er door een blessure en ziekte wel even uit gelegen maar ik ben weer fit. Nee, er moet nog wel iets gebeuren om in wedstrijdvorm te raken maar daar heb ik alle vertrouwen in.’’

Jesse doet eind augustus mee aan de ‘New York marathon’ van het trailrunnen in Sierre-Zinal. De hardloopwedstrijd in de Zwitserse bergen is een mooie trainingsprikkel richting het WK in België op 15 september. 

,,Door het internationale wedstrijdcircuit loop je weinig tegen atleten van andere continenten. De Amerikanen zijn goed, verder is het lastig om in te schatten hoe de rest ervoor staat. Ja, een podiumplek op de korte afstand is realistisch en op de lange afstand wil ik uiteraard ook op het podium komen. Daar ga ik voor, ik heb er zin in’’, sluit Jesse af.

Jesse tijdens het NK in Harreveld
Jesse is geconcentreerd
advertentie
advertentie
Afbeelding
Voormalig voorzitter De Merino's, Baptist Meerssman, overleden: 'Een icoon in onze vereniging' 2 uur geleden
Afbeelding
Eremetaal voor Veenendaalse turnsters Marleen Epskamp en Daantje de Vries 6 uur geleden
Afbeelding
DOVO-doelman Van den Dam verlengt met twee seizoenen 29 nov., 13:22
Afbeelding
Veenendaalse clubs halen bijna 90.000 euro op met Grote Clubactie 29 nov., 08:00
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 48 28 nov., 15:13
Afbeelding
'Veel spannende wedstrijden bij Hang On Run 2023' 28 nov., 12:06
Afbeelding
Groene stroom voor de sportvoorzieningen van de gemeente Veenendaal 28 nov., 07:00