Afbeelding
Collectie Bo de Groot

Survivalkoningin Bo de Groot: ‘De wedstrijd is pas bepaald bij de finish’

Survival

VEENENDAAL Bo de Groot beleeft een schitterend sportief jaar tot nu toe. Ze werd Nederlands kampioen survivalrun op zowel de lange, middellang en korte afstand. De survivalkoningin is dankbaar voor en blij met alle ondersteuning die ze krijgt bij het behalen van haar resultaten. Ondanks al haar overwinningen blijft ze er nuchter over. ,,Natuurlijk ben ik er erg blij mee maar het komt zeker niet vanzelf. Ik heb er hard voor gewerkt om op dit niveau te komen en ik blijf er hard voor werken om op dit niveau te blijven en mooie prestaties te blijven halen’’, aldus de Groot.

Vorig jaar kreeg ze de vraag, na het winnen van het KSR-klassement (korte afstand), wat haar doel was voor dit seizoen. Ze gaf aan dat ze weer het KSR-klassement wilde winnen en erover nadacht om een uitstapje te maken naar de MSR (middellang). Voor de start van het seizoen stelde ze zichzelf concrete doelen. ,,Ik wilde het KSR klassement en het NK KSR winnen en bij de MSR wilde ik in het eindklassement in de top vijf eindigen.” Gedurende het seizoen stelde ze haar doelen bij. Nadat de eerste MSR-wedstrijden erg goed gingen wilde ze ook bij de MSR op het podium eindigen. Ze won iedere wedstrijd waar ze aan deelnam en ze wist ook Nederlands kampioen op de middenafstand te worden. Na deze winst wilde ze ook op de lange afstand presteren. In deze categorie deed ze alleen aan het NK mee. Ze is de tweede vrouw ooit die op drie afstanden Nederlands kampioen werd, al ging dat niet vanzelf.

,,Haha, ja dat klopt. Ik kan nu zeggen dat ik de trilogie van de NK’s op mijn naam heb geschreven en daar ben ik erg trots op. Ik beleef een schitterende sportieve periode. Ik heb alle tien de KSR-wedstrijden gewonnen en van de MSR schreef ik zeven van de acht wedstrijden op mijn naam. Daardoor heb ik dit seizoen 18 van de 19 wedstrijden gewonnen. Of het een onwerkelijk gevoel is? Ja, wel een beetje. Ik wil altijd voor de best mogelijke prestatie gaan en dat ik op deze manier presteer is dan ook een erg fijn gevoel’’, aldus de Groot die midden in het seizoen ook haar honderdste podiumplaats in de survivalwereld behaalde.

BLIJVEN ONTWIKKELEN

Het lijkt alsof alles wat de succesvolle atlete aanraakt veranderd in goud al drukt ze dat direct de kop in. ,,Nee, dat is echt niet waar. Echt niet alles gaat in één keer goed en ik moet er iedere wedstrijd hard voor strijden om uiteindelijk bij de top drie te eindigen. Zo liep ik bij het NK MSR alleen de laatste twintig meter op kop. Ja, de wedstrijd is pas bepaald bij de finish.’’

Volgens de Groot heeft iedere wedstrijd een andere belasting en daarvoor vraagt het lichaam ook om een ander herstel. Ondanks ze topfit is, merkt ze dat de lange afstand nog erg veel van haar vraagt in de belasting en in het herstel. Naast de surivalruns doet ze aan triathlons waar ze onder andere getraind wordt door triathlon legende Rob Barel. Daarnaast overlegt ze regelmatig met Hans Louwerse van Sport Team Ede. In vergelijking met vorig jaar merkt ze een verschil in haar kracht, techniek en snelheid. Ze is gegroeid en die lijn wil ze doorzetten.

,,Ik ben meer gaan zwemmen waardoor ik sterker ben geworden. Ook door specifiekere trainingen ben ik sneller geworden in het rennen. De combinatie survival en triathlon bevalt me goed omdat je je spieren anders gebruikt. Ik merk ook dat de hardloop trainingen goed voor me zijn. Met Rob bespreek ik veel op technisch en tactisch gebied en Hans helpt me op het survival gebied. Ja, ik ben erg blij met de goede ondersteuning’’, geeft de atlete, die voornamelijk in de avond traint, aan.

KOMEND JAAR

De Groot is zuinig op haar lichaam omdat ze beseft dat haar spieren ook rust nodig hebben. De twee dagen na een wedstrijd doet ze rustiger aan met duurloopjes in plaats van intervaltrainingen. Ze merkt dat ze dat nodig heeft. 

,,Ik moet mijn lichaam ‘sparen’ om volgend jaar, maar ook überhaupt, weer zo goed te kunnen presteren op de korte en middellange afstand. Ik deel mijn wedstrijden ook verstandiger in al heb ik bij de lange afstand wedstrijden meer voorbereiding nodig en dat past niet goed in mijn schema. Ik doe wel mee aan het NK lange afstand maar ik focus me meer op de andere afstanden. Daarnaast doe ik de komende tijd een paar triathlons waaronder triathlon Veenendaal en ga ik vooral uitrusten om mezelf weer op te laden voor het nieuwe seizoen. De prestaties komen niet aanwaaien, ik moet er echt hard voor trainen en pieken op de juiste momenten. Ja, ik kan wel zeggen dat ik goed naar mijn lichaam luister.’’

Waar de Groot volgend jaar rond deze periode op sportief gebied staat is nog de vraag. Zo lang ze plezier uit sporten haalt blijft ze doorgaan want naast haar werk geeft sporten haar veel voldoening. 

,,Niet alleen het trainen maar de wedstrijden geven me veel energie en plezier. Ik geniet onwijs van de mooie momenten tijdens de wedstrijden! Daarnaast heb ik in vergelijking met vroeger minder spanning. Ja, ik zie nog voldoende uitdagingen en dat komt ook door de sterke concurrentie al blijft het plezier erg belangrijk voor me. Het maakt me ook mens dat ik niet zomaar even win. Jullie zijn in ieder geval nog niet van me af’’, sluit de Groot lachend af.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Bo de Groot
Afbeelding
advertentie
advertentie
Afbeelding
Voormalig voorzitter De Merino's, Baptist Meerssman, overleden: 'Een icoon in onze vereniging' 3 uur geleden
Afbeelding
Eremetaal voor Veenendaalse turnsters Marleen Epskamp en Daantje de Vries 8 uur geleden
Afbeelding
DOVO-doelman Van den Dam verlengt met twee seizoenen 29 nov., 13:22
Afbeelding
Veenendaalse clubs halen bijna 90.000 euro op met Grote Clubactie 29 nov., 08:00
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 48 28 nov., 15:13
Afbeelding
'Veel spannende wedstrijden bij Hang On Run 2023' 28 nov., 12:06
Afbeelding
Groene stroom voor de sportvoorzieningen van de gemeente Veenendaal 28 nov., 07:00