Afbeelding
Collectie Bo de Groot

Van Gent Finaleweken: Bo de Groot twee keer Europees Kampioen OCR

Survival

VEENENDAAL Het was een succesvol Europees Kampioenschap OCR (obstacle course racing) voor Bo de Groot. De Veenendaalse atlete pakte in Hongarije in haar agegroup twee keer goud, op de short course en op de standard course.

Het toernooi begon voor De Groot op vrijdag met de 3 kilometer lange short course. ,,Na een aantal jaar in de elite gestart te hebben op de short course heb ik mij dit jaar ingeschreven in mijn agegroup, 20-24 jaar. Dit om de druk te verminderen van de elite en de short course vooral te gebruiken als voorbereiding op de lange wedstrijd”, legt De Groot uit.

De Veenendaalse startte samen met wat mannen. ,,Ondanks dat er regen voorspeld was, was het erg benauwd en veel te warm voor mij. Normaal maak ik dan mijn shirtje nat maar dit had ik ook niet gedaan. Met als gevolg dat ik mezelf al compleet opgeblazen had in de eerste kilometer hardlopen met wat hindernissen waarbij er gewichten getild moesten worden.”

Vervolgens moest De Groot laser schieten. ,,En daarna kwamen de hindernissen pas echt. Hier dus vooral de focus op het halen van de hindernis en mijn bandje behouden. Ik deed de hindernissen allemaal rustig en beheerst en zo kwam ik goed door alle hindernissen heen. Voor elke hindernis moest ik wel even op adem komen omdat ik het zo mega warm had. Gelukkig nergens uit een hindernis gevallen en hierdoor ook geen strafronde hoeven doen.”

Ze kwam als eerste van haar agegroup over de finish, maar moest nog wel even wachten. ,,Mijn winst was nog niet helemaal zeker doordat er verschillende startgroepen zijn.” Na een uur wachten was haar winst definitief. ,,Ik ben dus nu de nieuwe Europees Kampioen OCR in de agegroup 20-24 op de short course!”

TWEEDE WEDSTRIJD, TWEEDE TITEL

Een dag later moest De Groot alweer aantreden, nu voor de standard course. ,,Goed voorbereid met dit keer een waterzak mee begon ik aan de wedstrijd. Al gelijk voelde ik dat het net zo benauwd en warm was als vrijdag en besloot ik mijn eigen race te lopen, goed de tijd te nemen bij de hindernissen en gewoon de finish proberen te halen. De eerste hindernissen gingen goed en toen ik aankwam bij de hindernis waar ik ‘s ochtends had gezien dat veel elite mannen eruit vielen. Ik nam de tijd maar door de spanning had ik te erge zweethanden en merkte ik gelijk dat ik geen grip had. Ik probeerde het nog maar ik besloot om niet te lang te blijven hangen omdat er nog meer hindernissen aankwamen. Gelijk mijn bandje ingeleverd en vervolgens geen risico meer genomen.” 

,,Hierna moesten we een flink stuk hardlopen en merkte ik alweer dat het te warm was voor mij. Bij iedere hindernis gewoon echt de tijd genomen, gefocust en doorgepakt waar het kon. Uiteindelijk vielen de hindernissen mee en kon ik overal zonder echt moeite te doen door heen komen. Eenmaal aangekomen bij de ‘teeth’ (hier had ik nog wat stress voor) had ik goede grip en haalde ik deze hindernis. Nu wist ik dat ik alle volgende hindernissen nog ging halen omdat ik die gisteren ook al gedaan had. Dit lukte mij ook en na de laatste hindernis hoefde ik dan maar één strafronde te doen met een jerrycan en dan kon ik naar de finish.”

Daarmee zat voor De Groot de wedstrijd erop en was het wachten op de uitslagen om te zien of er nog snellere dames waren gefinisht. ,,Na dertig minuten stond er niemand boven mij en kan ik mij ook Europees Kampioen op de standard course agegroup 20-24 noemen! Een geweldig weekend!”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie
Afbeelding
Voormalig voorzitter De Merino's, Baptist Meerssman, overleden: 'Een icoon in onze vereniging' 2 uur geleden
Afbeelding
Eremetaal voor Veenendaalse turnsters Marleen Epskamp en Daantje de Vries 7 uur geleden
Afbeelding
DOVO-doelman Van den Dam verlengt met twee seizoenen 29 nov., 13:22
Afbeelding
Veenendaalse clubs halen bijna 90.000 euro op met Grote Clubactie 29 nov., 08:00
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 48 28 nov., 15:13
Afbeelding
'Veel spannende wedstrijden bij Hang On Run 2023' 28 nov., 12:06
Afbeelding
Groene stroom voor de sportvoorzieningen van de gemeente Veenendaal 28 nov., 07:00