Afbeelding
Ted Walker

Jan van Pommeren, de sportverzorger van GVVV: ‘Bij mij moet je tot het uiterste gaan’

Rubrieken

VEENENDAAL Verzorgers en fysiotherapeuten zijn de stille maar onmisbare krachten rondom een sportteam. Zij horen dingen op de behandeltafel, die zeer vertrouwelijk zijn en hebben een hechte band met de sporter, maar ook met de trainer. Hoe gaan ze daar mee om? Waarom blijft een verzorger vaak zo lang bij zijn club? In een serie artikelen zetten we enkele verzorgers uit de gemeente Veenendaal centraal. In de derde aflevering: De 63-jarige Jan van Pommeren van GVVV.

door Jeroen van der Veer

Nu het voetbal grotendeels stil ligt, heeft u het ook rustig. Saai hé? ,,Ik mis het echt. Dat zei ik laatst nog tegen de jongens: ‘ik zou zo graag weer een wedstrijdje willen zien. De zaterdagen nu zijn écht heel anders dan ik al jaren gewend ben.”

U zegt het al; al jarenlang bent u verzorger. Hoe is dat begonnen? ,,Ik had slechte knieën en raakte op mijn 18de al erg geblesseerd eraan. Toen ik er weer doorheen ging, was het klaar voor mij. Ik voetbalde vervolgens nog wel in lagere teams, maar daar was ik eigenlijk te fanatiek voor. Toen mijn voormalige trainer een cursus verzorging ging volgen, besloot ik mee te gaan. Dat was op mijn 31ste.”

Kon u daarna direct aan de bak? ,,Ik ben aangesloten bij de A1 van FC Wageningen en na twee seizoenen heb ik ook twee jaar lang het tweede team erbij gedaan. Toen zij failliet gingen, vertrok ik naar Rood Wit voor een jaar en deed een half jaar Ostrabeke erbij. Vervolgens naar Sparta Nijkerk en daarna vijftien jaar Bennekom. Toch merkte ik dat ik op het hoogste niveau actief wilde zijn en ik vertrok naar De Treffers. Daar was ik zes jaar verzorger, maar kreeg ik te maken met een mafkees van een trainer. Het was hij eruit of ik en dat laatste gebeurde. Ik kon direct bij GVVV terecht en daar zit ik nog altijd.”

Wat maakt uw vak zo mooi? ,,Voetbal is mijn hobby en ik bekijk het graag. Daarnaast geeft het een kick om spelers weer zo snel als mogelijk fit te krijgen. Maar het belangrijkste: je bent in contact met die gasten. Dat vind ik leuk; al zijn zij soms minder blij met mij. Ik ben bloedfanatiek en wil ze topfit bij de trainer afleveren. Dan moet je dus eerst bij mij tot het uiterste gaan.”

Dat vinden niet alle spelers even leuk, kan ik mij voorstellen. ,,Dat klopt. Sommigen lopen de kantjes er dan van af. Maar goed, daar hebben zij zichzelf mee. Pas als de spelers mijn oefeningen 100% kunnen doen, kan ik ze vrijgeven. Zo niet, dan komen ze niet bij de wedstrijdselectie.”

Heeft u een goede band met de spelers? Ik kan mij voorstellen dat ze best veel persoonlijke dingen vertellen op de massagetafel. ,,Dat klopt, dat doen ze. Alleen er zijn grenzen. Zo wil ik echt nooit weten wat een speler verdient. Ze willen dit dan soms met mij delen, maar dat gaat mij echt niets aan. Maar goed; het klopt wel. Je bouwt een mooie band met die gasten op.”

Bij GVVV heeft Taoufik Adnane nog wel dat gif. Die piept niet zo veel en heeft het karakter waar ik van kan genietenPiepen spelers nu sneller dan vroeger? ,,Dat is per persoon verschillend. Al heb je nu wel minder spelers zoals Bart Broeder, Johan de Man en Marco van de Pol waren. Zij hadden nooit pijn of last en gingen altijd 100% de duels aan. Dat mis ik nu wel af en toe. Bij GVVV heeft Taoufik Adnane nog wel dat gif. Die piept niet zo veel en heeft het karakter waar ik van kan genieten.”

Welke speler lag de afgelopen periode het meest bij u op de tafel? ,,Dan zeg ik toch Robin Mulder. Even z’n kuit kneden, zijn rug losmaken en ga zo maar door. Die kwam vrijwel elke training wel even langs. Misschien vond hij het gewoon gezellig bij mij. Daarnaast heb ik de afgelopen jaren Martin van Eck en Simon Brouwer veel gezien. Zij hadden zware knieblessures.”

Hadden zij de ernstigste blessures die u heeft gezien? ,,Ja, dat denk ik wel. Gelukkig heb ik in al die jaren geen botbreuken gezien. Maar kruisbandblessures zijn verschrikkelijk. Niet voor mij, maar voor de spelers. Zo had Roy Terschegget een transfer naar Spakenburg te pakken en toen was hij weer de Sjaak. Dat raakt mij dan echt en dan heb ik het te doen met zo’n jongen.”

Negeren trainers uw mening wel eens in verband met bepaalde belangen bij een wedstrijd? ,,Nee, nog nooit gebeurd. Alles gaat in overleg en in samenspraak. Dat moet ook wel, ben ik van mening. We doen het met z’n allen.”

U gaat komend seizoen uw zevende jaar bij GVVV in. Hoeveel jaren komen daar nog bij? ,,Zolang de spelers mij waarderen en ik iets toe kan voegen, blijf ik dit doen. In al die jaren ben ik nog nooit met tegenzin naar de club gegaan, dus wat mij betreft kan ik nog lang door.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Voormalig voorzitter De Merino's, Baptist Meerssman, overleden: 'Een icoon in onze vereniging' 1 uur geleden
Afbeelding
Eremetaal voor Veenendaalse turnsters Marleen Epskamp en Daantje de Vries 6 uur geleden
Afbeelding
DOVO-doelman Van den Dam verlengt met twee seizoenen 29 nov., 13:22
Afbeelding
Veenendaalse clubs halen bijna 90.000 euro op met Grote Clubactie 29 nov., 08:00
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 48 28 nov., 15:13
Afbeelding
'Veel spannende wedstrijden bij Hang On Run 2023' 28 nov., 12:06
Afbeelding
Groene stroom voor de sportvoorzieningen van de gemeente Veenendaal 28 nov., 07:00