* Archieffoto
* Archieffoto André van Zadelhoff

Trainerspraat met Guido Schreuder (VZC): ‘We zijn positief over de toekomst’

Rubrieken

VEENENDAAL In de rubriek ‘trainerspraat’ blikt de redactie van RegiosportVeenendaal.nl de komende periode terug met de trainers van de Veenendaalse clubs. De coronacrisis gooide veel roet in het eten, maar dat betekent niet dat er achter de schermen niet gewerkt wordt.

door Jeroen van der Veer

,,Natuurlijk is deze periode enorm vervelend, maar ik denk dat we als groep ook sterker zijn geworden”, zegt VZC-coach Guido Schreuder vol enthousiasme. Het waterpolo-dier is hoofdcoach van de ploeg uit Veenendaal en moest de ploeg in een bijzondere tijd er doorheen helpen. ,,Het is een jaar om niet snel te vergeten. Tijdens de eerste lockdown konden we -mede door Sportservice Veenendaal- gelukkig doortrainen, maar nu is het natuurlijk helemaal ruk...”

‘ZET HET MAAR STIL’ Want net als alle andere sporten, ligt ook waterpolo stil. En dat is lastig voor een coach die het liefst elke dag met zijn geliefde sport bezig is. ,,Tijdens de eerste lockdown zijn we als groep dichter naar elkaar toegegroeid. Jong en oud: iedereen was echt gemotiveerd. We hebben uiteindelijk twee potjes gespeeld en toen kwam het weer stil te liggen. Vanaf dat moment werd het wel vervelend; de stip aan de horizon ontbrak.”

Duidelijkheid van de bond kwam er lang niet en is er zelfs nog altijd niet. Schreuder is zelf wel duidelijk: van hem mag er een streep door dit seizoen. ,,Voor wie doe je het nog? Niemand heeft er plezier in op deze manier. Ik verwacht dat we in maart wel weer mogen trainen, maar voordat je wedstrijdfit bent...Zet de competitie lekker stil, organiseer regio-toernooien en pak de draad in het nieuwe seizoen weer op.”

MOTIVATIE Desondanks is dit seizoen alles behalve voor niets geweest, vindt Schreuder. Hij leerde zijn jongens nog beter kennen en zag enkele personen de kar trekken. ,,Tim Terlingen zat er bijvoorbeeld wel lekker in”, lacht de coach. ,,Maar andere jongens ook hoor. In alle eerlijkheid: het zijn toch mannetjes die er ook goed uit willen zien. Dus de individuele krachttrainingen die wij ze gaven toen we niet konden zwemmen, werden wel opgevolgd.”

In alle eerlijkheid: het zijn toch mannetjes die er ook goed uit willen zienMaar ook Schreuder is niet dom; echt niet alles werd gedaan. ,,De motivatie verdwijnt in zo’n uitzichtloze periode en dan laat je wel eens een oefening links liggen. En weet je... ik kan er niet eens boos om worden.”

ERVARING ALS COACH Ondanks alle corona-perikelen heeft Schreuder wel genoten van het trainerschap. Hij moet zelfs bekennen dat hij het begint te missen. ,,Haha, ja dat meen ik echt. Ik heb veel geleerd en dat komt niet alleen door de ervaren mensen om mij heen in de staf. Ook de jongens hebben mij geholpen. Vroeger had je echt hiërarchie en durfden de jongere gasten niets te zeggen. Nou, dat is nu niet meer zo, kan ik je vertellen. Als ik iets minder goed doe, hoor ik dat van iedereen. Dat is precies ook de sfeer die ik wilde creëren; we moeten het namelijk met z’n allen doen.”

Toch is hij wel een coach die ook boven de groep kan staan als het moet. Want als Schreuder iets wil, dan gebeurt dat vaak ook. ,,Qua dat ben ik wel van de oude stempel, ja. Je kan ver gaan en ik ben heel benaderbaar, maar we moeten wel hard werken. Iedereen is bij mij gelijk. Jong of oud: je moet je stinkende best doen. Altijd!”

Mijn eigen belang is niet belangrijker dan die van de club. Ik vind het al mooi dat ik de eerste bouwstenen van dit traject mag leggenWAARMAKEN En dat is nodig ook, want Schreuder is bezig met een missie. Hij zou het enorm mooi vinden om ‘zijn’ VZC weer in de hoofdklasse actief te zien. ,,En als daarvoor een andere trainer nodig is, doe ik met alle liefde een stapje achteruit en ga ik elke wedstrijd op de tribune kijken. Ja, echt. Mijn eigen belang is niet belangrijker dan die van de club. Ik vind het al mooi dat ik de eerste bouwstenen van dit traject mag leggen. We willen niet alleen maar dat opleidingsclubje uit Veenendaal zijn.”

Mede daarom heeft Schreuder al de intentie uitgesproken nog een jaar te blijven en dat deden vrijwel alle spelers ook. Toch zijn er bij een enkeling nog wat vraagtekens in verband met langslepende blessures en eventuele verhuizingen naar andere steden. ,,Dat we al zoveel zekerheid hebben, zegt veel. Er gebeurt iets bij VZC en dat zien de spelers ook. Nu moeten we het waarmaken...”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Paul Oostermeijer kiest voor langer verblijf bij DOVO 12 uur geleden
Marit van Rabenswaaij, Kaily Meerwijk,  Fien Cornelissen en trainers Michel Klok en Manja Moraal
Wisselend succes voor eredivisie turnsters in Den Haag 17 uur geleden
Quinty van Ingen,  Marleen Epskamp, Jayda Neervoort en Nevaeh Manuputty
Veenendaals succes tijdens NK turnen in Den Haag 20 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 21 uur geleden
Oussama el Azzouzi's 0-1 in de maak.
Oussama el Azzouzi scoort met fantastische omhaal voor Bologna tegen AS Roma 22 apr, 20:28
Jan van Willige.
Van Gent Finaleweken: keeper Jan van Willige verlaat GVVV ondanks eerdere verlenging toch 22 apr, 19:41
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Bekijk alle uitslagen in het scorebord van RegiosportVeenendaal.nl (video) 22 apr, 17:30