Merino’s
Merino’s Ted Walker

Trainerspraat met De Zwaan (De Merino’s): ‘We zijn bezig met een meerjarentraject’

Rubrieken

VEENENDAAL In de rubriek ‘trainerspraat’ blikt de redactie van RegiosportVeenendaal.nl de komende periode terug met de voetbaltrainers van de Veenendaalse clubs. De coronacrisis gooide veel roet in het eten, maar dat betekent niet dat er achter de schermen niet gewerkt wordt.

door Jeroen van der Veer

Alle wedstrijden van De Merino’s heeft Jeroen de Zwaan inmiddels meerdere keren via beelden teruggezien en zo’n voetballoze periode vindt de oefenmeester dan ook maar niets. Het voetbaldier staat het liefst elke dag op het veld en in een periode waarin dat niet kan, is dat voor hem dan best even vervelend. Toch zit hij alles behalve stil, want hij wil met zijn ploeg straks de volgende stap zetten. Dit proces is aan het begin van dit ‘corona-seizoen’ ingezet en nog lang niet voltooid. ,,Daarom heb ik ook mijn contract verlengd. Ik ben hier nog maar net begonnen en zeker nog niet klaar.”

TWEE STAPPEN HARDER Na Henne Oostermeijer en Jan Gaasbeek gooide De Merino’s het roer om en werd gekozen voor een ander type trainer. In Jeroen de Zwaan, afkomstig van Roda’46 onder de 19 inLeusden, werd deze gevonden en op dat moment stonden de Veenendalers vierde in de tweede klasse. Het leek er niet op dat ze zouden promoveren, maar aan het einde van de rit gebeurde dit toch. Een mooi opsteker voor de vereniging én voor De Zwaan. ,,Je wil uiteraard zo hoog mogelijk actief zijn. Ook ik als trainer. Echter was het wel zo dat we onze selectie hadden samengesteld voor de tweede klasse.”

We waren nog niet waar we moesten zijn, maar vier punten uit vier duels vond ik een redelijk begin

Toch was er niemand binnen de club die daarover klaagde, maar moest er met de mindset wel iets gebeuren. Bovenin meespelen in de tweede klasse of zorgen dat je in de eerste klasse blijft; het vraagt nogal wat van spelers én trainer. ,,Je moet dan met z’n allen een stap harder zetten om het gewenste niveau te halen en de tegenstander is vaak een stapje verder in de ontwikkeling. Eigenlijk moesten we dus twee stappen harder lopen. Het is moeilijk om terug te blikken als je slechts vier duels hebt gespeeld, maar over het algemeen kan ik tevreden zijn. We waren nog niet waar we moesten zijn, maar vier punten uit vier duels vond ik een redelijk begin.”

ANALYSEREN Deze prestaties werden bereikt op een manier die De Zwaan kenmerkt. Niet langer werd er enkel en alleen uitgegaan van eigen krachten, maar werden de tegenstanders ook grondig geanalyseerd. ,,Nog voordat ik hier kwam, heb ik met een deel van de spelers gesproken. Daarin heb ik heel duidelijk uitgelegd welke koers ik wilde varen. Bij mij staat ontwikkeling centraal en moet er hard gewerkt worden. Elke oefening moet een doel hebben. Uiteindelijk is er voor mij gekozen en dus kan ik hier in Veenendaal volledig mijzelf zijn; ze wisten tenslotte hoe ik te werk zou gaan. Ik verwacht veel van mijn spelers, maar zij mogen dat ook van mij. Ik wil nooit op zaterdagavond kunnen zeggen dat we een eventuele nederlaag te danken hebben aan het feit dat we het in de voorbereiding ergens hebben laten liggen.”

Dat het analytische vermogen van De Zwaan goed is, bleek tijdens de openingswedstrijd van het seizoen. In de thuiswedstrijd tegen SDVB werd gedacht dat er een resultaat te halen viel door druk te zetten, maar al snel bleek dat niet te werken. ,,Moet je dan daarmee doorgaan? Ik vond van niet en daarom zakten wij in. Voor de toeschouwer misschien niet leuk, maar dat is wel hoe het gaat in de eerste klasse. Resultaten zijn heilig en ik ben een trainer die een hekel heeft aan verliezen. Daarom was ik zeer blij met het punt tegen hen. We speelden echt als een collectief en dat vond ik mooi om te zien. Ook dat is voetbal hé. Na afloop zei Joop de Bruin iets treffends; ‘in het verleden zouden we dit soort wedstrijden verliezen’. Dat vond ik een mooi compliment.”

Bij mij staat ontwikkeling centraal en moet er hard gewerkt worden. Elke oefening moet een doel hebben

NOG VEEL REK De eerste bouwstenen waren gelegd en De Merino’s ging door met haar ontwikkeling. Goede momenten wisselden zich af met mindere, zag ook de trainer. ,,Misschien was ik ook wel te veeleisend”, is De Zwaan zelfkritisch. ,,Ik ben namelijk iemand die de lat hoog legt. Dat kan hier ook, denk ik, en dat besef is er bij de jongens steeds meer gekomen. De Merino’s is een heel sociale vereniging, maar ik vond dat de focus nog meer op presteren moest. Gelukkig is dat gekomen, alleen is dit wel een bepaald proces. Dat heb je niet binnen vier duels gerealiseerd. Bij mijn aanstelling heb ik dat ook aangegeven; we moeten met z’n allen een visie hebben en deze volgen. Het is echt een meerjarentraject.”

Want eerlijk is eerlijk; binnen de selectie moest wel het een en ander veranderen. Aan de bal zijn het stuk voor stuk goede voetballers, maar in de eerste klasse wordt -zoals De Zwaan beschreef- meer verwacht. ,,De club zag ook dat we daarmee goed bezig zijn en wilde graag verlengen. Dat is mooi, want er zit nog zoveel rek in deze groep.”

BEELDEN TERUGKIJKEN De oefenmeester vindt het lastig om een speler eruit te pikken die hem dit seizoen positief is opgevallen. Hij kijkt namelijk naar het teamproces, maar wil wel Stephan van Grootveld benoemen. Hij kwam over van derdeklasser Veenendaal en kan goed mee op het eerste klasse-niveau. ,,Dat is knap, al weet Stephan ook heel goed dat er nog dingen beter kunnen. Daarmee gaan we dan ook aan de slag.”

Dit doet de trainer door middel van beelden. Zo wordt elk duel van De Merino’s gefilmd en door De Zwaan in het weekend teruggekeken. Op de eerste training na de wedstrijddag komen alle spelers bij elkaar en wordt een clipje bekeken. ,,Daarin tonen we wat goed ging, maar ook wat beter kan. Je maakt het aantoonbaar en daar leren spelers sneller van. Tja, ik ga misschien wat ver hierin... maar zoals ik zei: ik wil er alles aan doen om wedstrijden te winnen en verlang daarin ook veel van mijzelf.”

Ik denk dat we al heel blij mogen zijn als we dit seizoen überhaupt nog wedstrijden mogen spelen

HUIDIGE SELECTIE Tijdens de lockdown hoeft De Zwaan zich dan ook niet te vervelen en heeft hij meermaals de gespeelde duels van De Merino’s bekeken. Hij kan ze inmiddels dromen, zegt ‘ie gekscherend en hij hunkert er dan ook weer naar om op het veld te staan met zijn jongens. ,,Maar”, zegt De Zwaan er direct bij. ,,Alleen als het kan en verantwoord is. Gezondheid is het belangrijkste. Ik hoop dat we dit seizoen nog af kunnen maken, maar ik zie niet zo snel in hoe dit zou moeten. Ik denk dat we al heel blij mogen zijn als we dit seizoen überhaupt nog wedstrijden mogen spelen.”

Dat biedt De Zwaan echter wel de mogelijkheid om naar volgend seizoen te kijken. Hij hoopt de groep bij elkaar te houden en enkele gerichte versterkingen te halen. ,,Het belangrijkste vind ik dat de jongens die nu voor De Merino’s spelen, ook volgend jaar hier actief zijn. Er wordt aan wat spelers getrokken, maar eerlijk is eerlijk: wat hebben ze tot nu toe nog laten zien op eerste klasse-niveau? Ik ben van mening dat je hier beter stappen kunt maken en daarna, als je uitgeleerd bent, verder moet kijken. Maar goed, iedere speler moet dit voor zichzelf bepalen; ik kan hen alleen adviseren. En versterkingen? Ja, daar zijn we mee bezig. Kortom; we zitten absoluut niet stil en er staan mooie dingen te gebeuren.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Paul Oostermeijer kiest voor langer verblijf bij DOVO 17 uur geleden
Marit van Rabenswaaij, Kaily Meerwijk,  Fien Cornelissen en trainers Michel Klok en Manja Moraal
Wisselend succes voor eredivisie turnsters in Den Haag 22 uur geleden
Quinty van Ingen,  Marleen Epskamp, Jayda Neervoort en Nevaeh Manuputty
Veenendaals succes tijdens NK turnen in Den Haag gisteren
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 gisteren
Oussama el Azzouzi's 0-1 in de maak.
Oussama el Azzouzi scoort met fantastische omhaal voor Bologna tegen AS Roma 22 apr, 20:28
Jan van Willige.
Van Gent Finaleweken: keeper Jan van Willige verlaat GVVV ondanks eerdere verlenging toch 22 apr, 19:41
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Bekijk alle uitslagen in het scorebord van RegiosportVeenendaal.nl (video) 22 apr, 17:30