Afbeelding
Ted Walker
De keuze van

De keuze van Dicky de Jong (SKF): 'Misschien toch geen ADHD'

Rubrieken

VEENENDAAL Al jarenlang loopt Dicky de Jong rond bij SKF. De 38-jarige is helemaal verliefd op het tafeltennisspelletje en sluit aankomend seizoen weer aan bij het eerste mannenteam. Tijd om hem enkele vragen te stellen.

door Jeroen van der Veer

Het coronavirus heeft iedereen in z'n macht. Ook jij kan nu niet meer sporten. Begin je al die vervelende loopoefeningen van je trainer al te missen? ,,Ik mis ze best wel. Maar dat komt omdat ik met mijn verdedigende speelstijl in plaats van de standaard voetenwerkoefeningen aangepaste oefeningen krijg."

Wat doe jij nu allemaal om toch nog een beetje fit te blijven? ,,Ik maak iedere dag een flinke wandeling of ga een stuk fietsen. Daarnaast wat corestability- en krachtoefeningen in een hoekje van de slaapkamer. O ja, en ik heb de Wii Fit weer aangesloten. Tsja, je moet wat he."

Welke teamgenoot is straks tonnetjerond aan de tafel te bewonderen als we weer aan teamsporten mogen doen? ,,Dat moet Pieter van den Berg zijn. Hij is toch wel een van de trainingsbeesten en nu hij niet meer kan tafeltennissen heeft hij te weinig compensatie voor zijn eetstijl. Ik ben benieuwd of ik hem straks nog ga herkennen."

Hoe ziet jouw dag er nu globaal uit? Kan je ons eens meenemen daarin? ,,Ik werk als business analist op een ROC en kan gelukkig prima thuiswerken, dus overdag heb ik genoeg te doen. Ik vind koken heerlijk om te doen, daar gaat nu ook wat meer tijd in zitten dan normaal. Stilzitten is voor mij altijd al moeilijk geweest, maar ik heb een nieuwe verslaving in bordspelletjes, met name het spel Dominion. En ik heb in deze periodes al meerdere legpuzzels gemaakt. Misschien toch geen ADHD? Ik vermaak me nog wel even hoor."

Welke teamgenoot plaatst nu alleen maar onzinnige dingen op social-media om de tijd te doden? ,,Ik denk dat de verveling bij iedereen flink zijn uitwerking heeft op het actieve leven op social media. Maar goed, dat is ook wel weer lekker, want de dingen die er in het verleden gepost werden waren toch al onzinnig."

Door het coronavirus staat alles even stil, lijkt het wel. Dingen die voorheen heel vanzelfsprekend waren, zijn dat nu opeens niet. Kan je eens een voorbeeld noemen wat je nu vooral erg mist? ,,Is mis toch wel het geven van training aan de jeugd van SKF. Ik ben een trainer die eist dat er hard getraind wordt, maar er moet tussendoor genoeg gelachen worden. Vooral de geintjes tussendoor mis ik wel. Nu heb ik op dit moment een hele toffe groep spelers, nadeel is dat ze die geintjes inmiddels ook bij mij uithalen. Niet tegen hun zeggen, maar juist die geintjes mis ik."

Genoeg corona, tijd voor luchtige vragen. Met welke ploeggenoot zou jij een perfecte vakantie hebben? ,,Een perfecte vakantie is er een waar je overdag wat leuks gaat doen en daarna lekker in de zon chillen met een lekker drankje. En natuurlijk een mooi feestje in de avond. Ik weet zeker dat dit met Thijs van den Berg goed kan."

Wie is het lievelingetje van de trainer? ,,Dat ben ik natuurlijk zelf. Altijd hard werken, altijd aanwezig en een groot voorbeeld voor iedereen qua gedrag. Ik denk dat als je het aan de trainer zelf vraagt dat hij met vijf andere namen komt. Dus ik weet zeker dat de trainer liegt..."

Welke (top)sporter was vroeger je held of voorbeeld? ,,Ik was altijd groot fan van Anna Kournikova, maar ik denk toch dat je met je vraag meer op het sportieve doelt. André Agassi heb ik altijd wel bewonderd. Een klein fel mannetje dat niet over zich heen liet lopen. Ik kon daar altijd wel van genieten."

Wie is het meest ijdel bij SKF? ,,Hij is helaas inmiddels gestopt, maar dit was Yannick Raaijmakers. Ieder haartje moest perfect zitten, anders durfde hij niet meer terug te keren in de kantine."

Wie is de meest onderschatte stille kracht van jullie team? ,,Onze vaste scheidsrechter Daniël van Klinken. Als hij er niet zou zijn dan zouden we veel minder tijd hebben voor coaching en support. Het enige dat we hem nog moeten leren is dat hij af en toe een puntje in ons voordeel smokkelt."

Met wie zou jij een dag willen ruilen? ,,Met Erik Verzijl. Hij zit nog op school en dat leventje bevalt me denk ik wel. Hij praat altijd vol lof over de vrijdagmiddagborrels en dat is toch wel een tijd die ik soms mis. Hij woont nog thuis met fantastisch leuke ouders, dus een dagje in de watten gelegd worden lijkt me ook wel wat."

Als jij de trainer was, welke wijziging zou je doorvoeren? ,,Nog meer jeugd laten doorstromen in de trainingsgroepen en de landelijke teams. We hebben al jaren hele talentvolle jeugdspelers rondlopen, zij verdienen die kans."

Voor welke speler is extra toezicht nodig tijdens een avondje stappen? ,,Duidelijk Ricco Gerritsen. Niet dat hij vervelend wordt, maar hij is nogal een gezelligheidsmens, die wil nooit naar huis! Hij praat met iedereen dus voor je het weet ben je hem kwijt. Ja hij kan wel wat extra toezicht gebruiken."

Wie van je teamgenoten zou je absoluut niet mee willen nemen wanneer je een gezellig stapavondje wil? ,,Ik zou trainer Rinie Kling niet meenemen. Hij heeft nog een te goed beeld van mij, als hij mij ziet tijdens het stappen dan is dat meteen voorbij ben ik bang, dat ik niet meer serieus genomen word. Aan de andere kant hoor ik vaak dat hij gaat swingen op zaterdagavonden en stiekem wil ik dat best wel een keer zien." 

Met welke partner van jouw teamgenoot zou jij wel eens een beschuitje willen eten? ,,Ik heb een hekel aan beschuit. Het vult niet en blijft altijd aan je gehemelte plakken. Maar een lekker drankje doen met de partners van teamgenoten, daar sta ik altijd wel voor open."

Aan wie zou jij je autosleutel nooit uitlenen? ,,Rouke Bosma heeft een rijstijl die toch wel hetzelfde is als zijn speelstijl met tafeltennis. Het gaat alle kanten op en je weet nooit wat er gebeurt. Gelukkig eindigt het wel altijd goed."

Met welke teamgenoot zou je wel van kwaliteiten willen wisselen? Welke kwaliteiten? ,,Ik zou graag willen wisselen met Edwin Vonk. Binnen de herenselectie van SKF is hij met afstand mentaal de sterkste speler. Die maak je niet gek achter de tafel! Iets waar ik soms best jaloers op ben."

Wie is het meest actief in jullie groeps-whatsapp? ,,We hebben vier leden uit de familie Vonk, het is een spannende strijd wie hier het meest actief van is. Van de circa 20 spelers in de groepsapp staan zij allen wekelijks in de top 5."

Welke teamgenoot heeft de leukste bijnaam? Waar komt naam die vandaan? ,,Of het een echte bijnaam is weet ik niet, maar ik kon altijd flink genieten als ze Henk van Spanje toezongen met Viva Espana. Een volle kantine die hem er op de moeilijke momenten ondersteund met tromgeroffel doorheen sleepte."

Hoe ziet jouw wedstrijdvoorbereiding eruit? Heb je rituelen? ,,Sommigen vinden het heerlijk om zich helemaal af te sluiten, voor mij werkt dat absoluut niet. Tijdens het opwarmen van de spieren lekker lopen ouwehoeren, liefst niet over tafeltennis, werkt voor mij het beste."

Tot slot; als je van al jouw (ex-)teamgenoten een team mag formeren… welke spelers staan dan in jouw basisopstelling? ,,Ik heb me de laatste drie jaren heel erg vermaakt met Erik Verzijl, Ricco Gerritsen en Thijs van den Berg. Maar de reünie die gaat plaatsvinden in team 1 met Pieter van den Berg is er ook wel één waar ik naar uitkijk. En als we dan als coach Wisse Kuiters kunnen terugkrijgen dan is het team compleet. Goed team voor de prestaties en de gezelligheid, alleen iets minder voor de portemonnee ben ik bang."

advertentie
advertentie
Afbeelding
Motorcross op Kwintelooyen gaat niet door 9 uur geleden
Afbeelding
Overstap Luc Goudsblom naar De Merino's gaat niet door 16 uur geleden
Afbeelding
Korfballers SKF starten veldcompetitie met thuiswedstrijd 18 uur geleden
Afbeelding
Trainen als een profspeler: Ajax Camp strijkt weer neer bij GVVV 27 mrt, 11:00
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 13 27 mrt, 08:00
Alle deelnemende leden van Evolution Twirlteam komen in actie bij het 'largeteam Passion', dat op zondag het EK af mag sluiten.
Veenendaals twirlteam in actie op EK in Eindhoven 26 mrt, 12:02
Foto uit archief.
Meeste ploegen kruisfinales schoolvoetbal Veenendaal zijn bekend 26 mrt, 10:45