Alle genomineerden, voor zover aanwezig, op de prachtige foto tijdens het Sportgala Veenendaal.
Alle genomineerden, voor zover aanwezig, op de prachtige foto tijdens het Sportgala Veenendaal. @tedXmedia

Sporttoppers geëerd tijdens sfeervol en mooi Sportgala Veenendaal

Overig Sportgala Veenendaal

VEENENDAAL Het traditionele Sportgala Veenendaal 2024 kan wederom de boeken in als zeer geslaagd. Tot sportman en sportvrouw van het jaar werden in de behoorlijk gevulde evenementen locatie de Basiliek, voetballer Oussama el Azzouzi en turnster Marit van Rabenswaaij gekozen.

door Eip Janssen

De meest blijde sporters waren vrijdagavond ongetwijfeld de zaalvoetballers van ZVC Veenendaal. Coach Hicham Saidi werd gehuldigd als de trainer/coach van het jaar. Zijn eerste spontane reactie op de uitverkiezing was treffend: ,,Mooi dat ik deze prijs krijg. Maar nog meer hoop ik dat het team ZVC Veenendaal in de prijzen valt. Zonder de spelers had ik hier niet gestaan. Ik lever deze prijs daarvoor graag in.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


Oussama el Azzouzi liet zijn broer Ilias de prijs in ontvangst nemen. Jesse de Heer (links) was een sportieve verliezer. @tedXmedia

Een uurtje later maakte de uitstekende presentator Gert van ’t Hof bekend dat Saidi’s grote wens in vervulling was gegaan. ZVC Veenendaal hield de andere genomineerde verenigingen GVVV (voetbal) en SKF (tafeltennis) achter zich.

GEWELDIG

Naast de Sportman/Sportvrouw/Sportteam van het jaar waren er meer (jeugd) - prijzen te verdelen. ,,Zij hebben de toekomst. Sommigen hebben al eerder op het podium gestaan van het Sportgala Veenendaal. Het is voor mij bijna een feest der herkenning. Wie dit jaar tot de gelukkige prijswinnaars behoren, weet ik niet. Sterker, daar ga ik niet over. Maar ik verwacht een aantal van jullie de komende jaren bij de senioren terug te zien”, aldus Van ’t Hof.

Karter Mika van de Pavert (talent jongens), turnster Fien Cornelissen (talent meisjes) en de estafettevrouwen van VAV U20 (jeugdsportploeg) mochten de prijzen in de jeugdcategorie in ontvangst nemen.

JAN VAN DE POL BOKAAL

De inmiddels bekende ‘Jan van de Pol’ bokaal ging deze editie naar Arie Brouwer. Hij werd in het zonnetje gezet als ‘sportlid van verdienste’ vanwege zijn inzet en betekenis voor de Veenendaalse sport. ,,Een geweldige eer, zeker omdat ik met hem (Jan van de Pol, Red.) vele jaren heb samengewerkt. Hij was mijn grote voorbeeld. Dit doet me wel wat”, was Arie Brouwer duidelijk.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Rik en Aimee, bekend van Holland’s Got Talent, voerden twee keer een mooie act op. - @tedXmedia

Sportservice Veenendaal mag zeker niet onvermeld blijven. Zij zetten met leuke introductiefilmpjes en goede intermezzo’s een spetterend programma neer. Jos Beentjes, niet te beroerd ook even de vloer schoon te vegen, na de neergedaalde confetti, werd door Gert van ’t Hof de grote man achter dit Sportgala genoemd. ,,Even corrigeren. Ik doe dit zeker niet alleen. Dank voor alle vrijwilligers die mij hebben geholpen”, reageerde Beentjes alert. Een opmerking die eigenlijk bij elk gesprek wel terugkwam. Een aantal sprekers vatte het als volgt samen: Sport verbroedert maar je werkt als individu ook in een team.

Er waren tussendoor optredens van Rik en Aimee, ‘Henk’ de basketballer, Amain Stars en Blaaskapel Cecilia. Acts van een hoog en leuk gehalte.

WINNAARS

Turnster Marit van Rabenswaaij werd dus Sportvrouw van het Jaar. ,,Mijn doelen voor 2023 zijn allereerst weer fit zijn en voluit kunnen trainen. Bovendien wil ik graag de top 15 behalen op het NK en mij plaatsen voor een toestelfinale. Daarvoor is een top 8-klassering noodzakelijk”, vertelde ze vorig jaar.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Marit van Rabenswaaij werd de Veenendaalse sportvrouw van het jaar. Karin Nieuwenhuijsen en Bo de Groot waren ook toppers. @tedXmedia

,,Ik ben gelukkig zo fit mogelijk 2023 doorgekomen. Turnen is een individuele sport maar ook in teamverband. Samen trainen maakt je sterker. Waarom deze prijs verdiend is? Dat is niet aan mij, maar aan degenen die mij hebben gekozen. Het hoogtepunt was het NK in Ahoy Rotterdam. Een lage plaats (18) allround was niet mijn doel”, vertelde ze nu. Maar er kwam een herkansing. ,,Dat klopt. Dat was de toestelfinale Sprong. Ik was helemaal bevrijd van elke druk en behaalde zilver. Een tweede plaats tijdens het Nederlands Kampioenschap. Wat ik nu verder wil? Vasthouden wat ik heb, en meer buitenlandse wedstrijden”, aldus Marit van Rabenswaaij. 

(de tekst gaat onder de foto verder)


Hicham Saidi (midden ZVC Veenendaal) versloeg zijn medestanders Gery Vink (GVVV ) en Marcel Verhaar, die beiden afwezig waren. @tedXmedia

Voetballer Oussama el Azzouzi werd Sportman van het Jaar. Hij was helaas niet aanwezig. De voetballer van inmiddels het Italiaanse Bologna verblijft bij het Marokkaanse elftal. Zij gaan deelnemen aan de Afrika Cup. Via een video vertelde Oussama dat hij door zijn broers in aanraking is gekomen met voetbal. ,,We speelden altijd op de straat. Als kleine jongen was ik al snel verliefd op de bal.” Ook vertelde hij over de ambities die hij nog heeft: ,,Ik wil graag Champions League voetballen en ik wil heel graag met Marokko naar het WK.”

Oussama’s oudste broer Ilias kwam de prijs namens de profvoetballer in ontvangst nemen. ,,Mooie bokaal. Ik hoop dat Marokko ver komt in de Afrika Cup, misschien ga ik dan ook naar Ivoorkust. Dan zal ik het beeldje meenemen en hem aan hem geven”, lachte Ilias el Azzouzi. Op de vraag van wie de Sportman van het jaar voetballen heeft geleerd was Ilias eerlijk. ,,Niet van mij. De vier broers hebben altijd gevoetbald, maar ben niet zo’n grote voetballer. Oussama en zijn tweelingbroer Anouar waren veel jonger maar waren wel altijd de beste. En nu leeft hij zijn droom. Oussama heeft veel tegenslagen overwonnen, maar nooit opgegeven. Deze prijs neemt niemand hem meer af. Wat een eer.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


ZVC Veenendaal werd verkozen tot het beste team tijdens het Sportgala - @tedXmedia

TWEE KEER ZVC

Hicham Saidi (ZVC Veenendaal) mocht zoals eerder gemeld dus twee keer op het podium komen. De eerst prijs, coach/trainer van het jaar 2023 naam de bescheiden Saidi zelf in ontvangst. De teamprijs voor ZVC Veenendaal liet hij over aan de spelers. ,,Dit is een sprookje. Hoe ik als trainer/coach ben? Een mensenmens.” 

Saidi, met deze uitspraak van een zeer bekende Nederlandse coach geconfronteerd, wist gelijk dat op Louis van Gaal werd geduid. ,,Daarmee vergeleken worden is veel te veel eer. Ik ben maar een bekende Veenendaalse coach. Met een team dat negen jaar geleden als een ‘vriendenclub’ is begonnen. En nu speelt ZVC Veenendaal in de eredivisie van het zaalvoetbal. Ik heb er wel over gedroomd, maar dat het uitkwam is een verhaal apart.” 

(de tekst gaat onder de foto verder)


Bij de clinic van Henk de basketballer mocht ook het publiek in actie komen. - @tedXmedia

,,De laatste wedstrijd in de play-offs tegen Eindhoven werd verloren. Je kunt je voorstellen dat de teleurstelling best groot was. De promotie was in rook opgegaan. Overigens de wereld niet, maar dat terzijde. Ik werd een dag later wakker gebeld en door de terugtrekking van een ploeg was promotie naar de eredivisie alsnog een feit. Een droom werd werkelijkheid. Maar mede door de spelers die met hart en ziel zich voor ZVC Veenendaal hebben ingezet”, gaat Hicham Saidi verder. 

ZVC Veenendaal speelt vrijwel altijd voor een bomvolle sporthal West. Het is een feest erbij te mogen zijn als sportredactie. ,,Mooi dat je dat zegt. Sport verbroedert is eerder gezegd. Dat proberen wij zowel op het veld als daarbuiten. Ik denk dat ZVC Veenendaal niet alleen sportief maar ook maatschappelijk, een steentje daaraan bijdraagt”, eindigde Hicham blij.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Mika van de Pavert (links) werd sporttalent van het jaar. - @tedXmedia

JEUGD

Mika van de Pavert reageerde op zijn verkiezing als Sporttalent jongens heel volwassen. ,,Karten is mijn passie. Ik zou best de nieuwe ‘Max Verstappen’ willen worden. Hij is ook in de kartsport begonnen. Maar of het lukt is de vraag”, zegt hij toch bescheiden.

Het Sporttalent meisjes wordt turnster Fien Cornelissen. ,,Waarom ik ging turnen? Ik had te veel energie in mijn lijf. Met de turnsport gaat dat nu veel beter. Zoveel variatie in deze sport tijdens trainingen en wedstrijden. Nee, ik zit bepaald nog niet aan mijn plafond. De Olympische Spelen zijn ooit mijn doel”, is zij duidelijk. 

Fien heeft nog wel een leuke anekdote. ,,Bij een wedstrijd viel ik over de jurytafel. Ik kreeg geen al te hoge cijfers. Maar de jury zal ik nooit meer vergeten. En zij mij niet”, lacht Cornelissen breeduit.

(de tekst gaat onder de foto verder)


De (jeugd) - sportploegen poseren maar wat te graag. - @tedXmedia

De estafettevrouwen van VAV U20 (jeugdsportploeg) is een verhaal apart. Esmée Aartsen, Mara Arends, Fenne Looijen en Suus van Schaik waren een aan elkaar gewaagd kwartet bij de juniorengroep van atletiekvereniging VAV. ,,We wilden meedoen aan de NK Estafette. Bij de officiële NK 4x100m in de finale een drama. Het bekende estafettestokje viel met als gevolg diskwalificatie”, vertelde het team. 

Op de vraag van Gert van ’t Hof of er harde woorden waren gevallen bleef het even stil. ,,Nee, nadat de teleurstelling was verwerkt samen vastgesteld dat je als team wint maar ook verliest. Zondags kregen we herkansing in de 4x200m. We waren er zeker van een goede prestatie neer te zetten.” 

Ook nu zorgde het team voor een verrassing. ,,Op het laatste moment hebben we de loopvolgorde aangepast.” Gert van ’t Hof vroeg vol verbazing of dat wel handig was? ,,Achteraf heeft de winnaar altijd gelijk. De teamleden hebben zo vaak met elkaar gelopen, dat dit verantwoord was. En dankzij onze nieuwe tactiek en uiteraard hardlopen was de Nederlandse titel binnen. Daarom staan we ook hier”, lacht het VAV-team.

Hoewel alle genomineerden niet de hoogste prijs konden halen, werd tijdens het Sportgala heel duidelijk dat er alleen maar winnaars op het podium stonden.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Arie Brouwer kreeg veel applaus. De Jan van de Pol bokaal werd hem ten volle gegund. - @tedXmedia

ONTVOERD

De uitreiking van de Jan van de Pol bokaal bleek een verhaal apart tijdens dit Sportgala. De bekende Veenendaler Arie Brouwer is jaarlijks een vaste gast. ,,Deze keer had ik een dubbele afspraak. Uiteindelijk besloten met de familie naar de traditionele opening van het muzikale jaar in Rhenen met het Jeugdorkest Nederland te gaan. Toen ik een half uur gelden dringend werd gevraagd naar Veenendaal te gaan kreeg ik een vermoeden. Het voelde als een ontvoering, maar gelukkig wist de familie er al van”, lachte Brouwer achteraf. 

Hij werd met een geestige en getailleerde toespraak uitgebreid in het zonnetje gezet. ,,Deze prijs koester ik. Het had niet gehoeven, maar leuk is het wel”, zie Arie Brouwer bescheiden. 

Een daverend applaus viel de licht geëmotioneerde Arie Brouwer na afloop ten deel. Dit gaf goed weer dat de Veenendaalse sportwereld deze keuze heel goed begreep. Brouwer is bekend van VZC-waterpolo, het Nederlands waterpoloteam, de Veenendaalse triatlon, volleybalvereniging VCV enz. Ook als voorzitter en secretaris van de Rotary Club Rhenen/Veenendaal. Hij begeleidt als fysiotherapeut vele (Veenendaalse)- sporters. Arie Brouwer, zo bleek uit de vele reacties, is een begrip in het Veenendaalse.

Het bleef in de Basiliek nog lang gezellig onrustig.

Kijk hier voor eerdere publicaties over het Sportgala Veenendaal, inclusief de prestaties van alle genomineerden van het Sportgala 2024.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie
Meinko de Boer (12) tijdens zijn debuutwedstrijd in de eredivisie tegen Talent Team Papendal.
Veense volleyballer Meinko de Boer blij met debuut in eredivisie: 'Hier droom je van, dit debuut kon niet beter' 12 uur geleden
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 8 15 uur geleden
Afbeelding
Bekijk alle uitslagen in het scorebord van RegiosportVeenendaal.nl 19 feb, 16:24
Afbeelding
Autobedrijf Braber topscorersklassement Veenendaal 19 feb, 14:59
Afbeelding
VAV'er Bjorn Hulsebos knap zesde op NK atletiek in Apeldoorn 19 feb, 14:03
Afbeelding
Lars Molenaar gaat DOVO verlaten: 'Hij hoort ergens eerste keeper te zijn' 19 feb, 11:10
Afbeelding
De Merino's versterkt zich met oud-speler van DOVO 19 feb, 09:03