Afbeelding
Pixabay

Gemeente Veenendaal wil sport en bewegen meer stimuleren: ‘Veenendalers bewegen te weinig’

Overig

VEENENDAAL Bewegen en sporten zijn belangrijke punten voor de gemeente Veenendaal om de kosten in de zorg te verlagen. Daarnaast ziet zij tevens een aansluiting bij kunst en cultuur tot veiligheid. Veenendalers sporten net iets minder dan inwoners in de regio en met een nieuw Sport en Bewegen Beleid wil de gemeente proberen de groep, die nog niet in beweging is, te stimuleren dit wel te doen.

door Peter Kuijpers

,,Zo weten we uit onderzoeken dat een deel van de inwoners van Veenendaal te weinig beweegt. Het aantal leden van sportverenigingen blijft achter vergeleken met andere gemeenten en er zijn verschillende groepen die kampen met ernstig overgewicht. We weten ook dat voldoende sport en bewegen direct bijdraagt aan een gezondere samenleving en daarmee kunnen we onder andere zorgkosten verminderen. Zo berekende het Kenniscentrum Sport in 2022 dat elke euro die we investeren in de ‘sport’ 2,52 euro oplevert’’, hebben burgemeester en wethouders geconcludeerd uit verschillende rapporten.

AANTAL LEDEN BLIJFT ACHTER

Het ledenpercentage van clubs in Veenendaal blijft met 22,2 procent achter op het landelijke percentage van 24,2 en de 27,1 procent in de provincie Utrecht. ,,Hierbij valt vooral op dat het aantal meisjes/vrouwen dat lid is van een vereniging verhoudingsgewijs achterblijft, met 13,1 procent in Veenendaal tegen 16,1 procent landelijk.’’ 

Verder ziet de gemeente een daling van sportlidmaatschappen van jongeren tussen de 15 en 19 jaar en volwassenen tussen de 30 en 34 jaar. ,,Bij inwoners in de leeftijd tussen 20 en 24 en tussen 75 en 79 jaar zien we juist een grote stijging in sportlidmaatschappen.’’ In Veenendaal zijn er vooral veel leden bij voetbal en sportvisserij.

BEWEEGNORM 

,,Het aantal jongeren dat wekelijks sport ligt achter ten opzichte van de regio Utrecht: 87 procent van de 10- en 11-jarigen sport wekelijks bij een vereniging. Regionaal is dat 93 procent.’’ Ook ziet de gemeente dat het aantal inwoners van 16 tot 25 jaar dat wekelijks sport met 62 procent achter blijft bij het regionale gemiddelde van 70 procent. Ongeveer 48 procent van de Veenendalers van 18 tot en met 65 voldoet aan de landelijke beweegrichtlijn en 51 procent is het regionale aantal. Van de 65-plussers ziet de gemeente dat slechts 36 procent voldoet aan de beweegnorm. Dit is regionaal 41 procent.

BEWEGEN STIMULEREN

Daarom wil de gemeente haar beleid voor sporten aanpassen om vooral de groep mensen die nog niet in beweging is te stimuleren dit wel te gaan doen. ,,Met het nieuwe beleidskader willen we specifiek aandacht besteden aan het bereiken van inwoners om meer te sporten en bewegen.’’ 

Het college denkt aan helpen van verenigingen in duurzaamheid om kosten te kunnen blijven dragen en kijken hoe voldoende vrijwilligers sporten mogelijk kunnen blijven maken. Sportservice speelt hierin ook een belangrijke rol, maar ook veilige fietsroutes voor kinderen naar een sportgelegenheid en sporten voor gezinnen met een lager inkomen mogelijk maken.

OMMETJES

Bewegen is al een eerste stap in een betere gezondheid en daarom wil Veenendaal cultuur verbinden. ,,Op het gebied van kunst wordt nagedacht om ‘ommetjes’ te ontwikkelen. Dit willen we opnemen in het nog te ontwikkelen beleid op de beeldende kunst. Er bestaat al een boekje waar de wandel- en fietsroutes in staan, langs kunstwerken in Veenendaal.” 

De gemeente wil dit opnieuw onder de aandacht brengen en wellicht digitaliseren. Ook denkt zij dat sporten jongeren kan helpen uit het criminele circuit te blijven met rolmodellen en perspectief. De verbinding die samen bewegen en sporten geeft, kan tevens meer begrip geven naar elkaar en polarisering voorkomen.

SPORTBELEID 

Veenendaal denkt daarnaast aan het gezondheidseffect van sporten bij de vergrijzing. ,,Dit stimuleert de cognitieve functies. We weten dat in de toekomst het aantal mensen met dementie toeneemt. Daarom is het van belang hierbij een koppeling te maken met sport, bewegen en gezondheid.’’ 

De gemeente denkt voldoende ruimte binnen en buiten te hebben om te kunnen bewegen en sporten, al moet zij nog wel investeren in een binnensportruimte voor bewegingsonderwijs voor enkele scholen. De raad kan haar richting geven aan dit nieuwe beleid in een consultatie en eind van volgend voorjaar wil Veenendaal een nieuw sportbeleid vaststellen voor de komende jaren.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Voormalig voorzitter De Merino's, Baptist Meerssman, overleden: 'Een icoon in onze vereniging' 1 uur geleden
Afbeelding
Eremetaal voor Veenendaalse turnsters Marleen Epskamp en Daantje de Vries 6 uur geleden
Afbeelding
DOVO-doelman Van den Dam verlengt met twee seizoenen gisteren
Afbeelding
Veenendaalse clubs halen bijna 90.000 euro op met Grote Clubactie 29 nov., 08:00
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 48 28 nov., 15:13
Afbeelding
'Veel spannende wedstrijden bij Hang On Run 2023' 28 nov., 12:06
Afbeelding
Groene stroom voor de sportvoorzieningen van de gemeente Veenendaal 28 nov., 07:00