Rob Jonker tijdens de Dutch Throwdown
Rob Jonker tijdens de Dutch Throwdown Dutch Throwdown

Rob Jonker; bescheiden, inspirerend en competitief: ‘Het moet altijd 100% zijn’

Overig

VEENENDAAL Morgen staat de Fitfair Jaarbeurs in het teken van de zesde editie van de Njoya League. Voor de buddy CrossFit wedstrijd vormen de Veenendalers Frank van Remmerden en Pim Brouwer een team, Marcel van Amerongen en Rob Jonker vormen het andere gemotiveerde team. ,,Bij CrossFit moedigt iedereen elkaar aan, iedereen wilt het beste uit zichzelf halen maar gunt een ander ook succes’’, vertelt de Veenendaalse CrossFit ‘koning’ Rob Jonker.

Door Job Boers

De 37-jarige Jonker werd vierde bij de vorige editie, hij gaat morgen voor een podiumplek. ,,Ik hou van alle sporten met een competitie-element en ik wil prestaties altijd evenaren of verbeteren. Het is een mooie opstap naar de ‘grotere’ wedstrijden in 2023. Ik ben super fit én gemotiveerd, ik heb er zin in morgen ‘’, vertelt de fanatieke sporter die tot de betere of misschien wel de beste Crosfitters van Veenendaal behoort en zowel nationaal als internationaal flink aan de weg timmert.

NIETS HALF DOEN, ALTIJD 100% GEVEN Hij had drie jaar geleden niet kunnen bedenken dat hij 440e op de Nederlandse ranking zou staan van alle deelnemende Nederlanders op de afgelopen CrossFit Open. Dit terwijl er ongeveer 40.000 wekelijks trainende Crosfitters in Nederland zijn. De voormalig SKF’er zag geen groeipotentie meer in tafeltennis en nadat hij het competitiegevoel bij fitnessen miste, vond hij zijn plek in de CrossFit box. En hoe. 

Voor de bescheiden Jonker hoort de sport bij zijn levensstijl, al had hij eerst zijn bedenkingen. ,,Ik dacht dat de sport niet bij me zou passen. Ik had ook nog nooit een deadlift of squad gedaan, laat staan dat het me een leuke sport leek. Na een proeftraining heb ik me snel ingeschreven. Dat de nieuwe uitdaging een beetje ‘uit de hand’ gelopen is, komt omdat ik niets half kan doen, het moet altijd 100% zijn,’’ vertelt de sporter die gemiddeld zes keer per week traint en drie trainingen per week geeft.

(Tekst gaat verder onder de foto)
Rob Jonker doet alles op 100% - The Aquila Throwdown

HOBBY WORDT LEVEN Voorheen gaf hij zeven trainingen per week waardoor hij bijna zijn bed in de box had kunnen plaatsen. Jonker heeft een goede balans gevonden waardoor hij zich blijft ontwikkelen én anderen inspireert.

Volgens de Public Affairs Manager bij ProRail gaat de knop om zodra zijn laptop uitgaat. ,,Ik ben relatief laat begonnen waardoor je ‘dit’ niet meer verwacht. Doordat sporten mijn passie is, ben ik ook CrossFit trainer geworden. Ik vind het belangrijk dat anderen sporten en het is fijn om bij te dragen aan de passie van anderen. Het motiveert mij ook als ik anderen grenzen zie verleggen. Dat moet ik ook, zeker gezien de ‘jonkies’ die eraan komen’’, vertelt de lachende Jonker gekscherend terwijl hij benadrukt dat plezier de basis is om te sporten. ,,Anders was ik al gestopt met zelf trainen en training geven. Het geeft voldoening als je mensen terug ziet komen in je les. Dat is het mooiste compliment.’’

DOEL VOOR OGEN Na komende ‘kleinschalige’ Njoya League wedstrijd heeft de sportliefhebber, die bijna alle sporten volgt, zijn doelen voor volgend jaar al helder. Dat Jonker 23e is geworden bij de prestigieuze Arena Throwdown was voor hem een bevestiging dat hij thuishoorde op dat niveau. Een andere mooie bevestiging én stimulans was zijn Nederlandse top 100 klassering tijdens de CrossFit Open 2022.

(Tekst gaat verder onder de foto)
Rob Jonker na afloop van The Aquila Throwdown - Aquila Throwdown

Komende februari staan de NoBull CrossFit Open van The Aquila Throwdown op het programma waar zwemmen een onderdeel van is. Een paar jaar geleden was zwemmen voor hem nog hetzelfde als vlees eten voor een vegetariër; vreselijk. ,,Drie jaar geleden moest ik zwemmen tijdens een Nationals wedstrijd, dat ging me niet goed af. Een VZC-trainer heeft me techniek en ademhalingsoefeningen training gegeven waar ik nu de vruchten van pluk. Het is voor mij de bevestiging dat niets onmogelijk is.’’

Dat typeert het karakter van de man met een ijzeren conditie. Dankbaar en altijd op zoek naar verbetering. Momenteel traint hij met een coach specifiek op gewichtheffen, Jonker wilt namelijk presteren op een aantal andere prestigieuze wedstrijden. 

 ,,Mijn blik ligt op de komende wereldwijde CrossFit Open in februari, mede om mijn huidige internationale ranking in mijn leeftijdscategorie van 7.855 te verbeteren. Ik eindigde begin dit jaar in de Nederlandse top 100 in mijn leeftijdscategorie en in de Nederlandse top 500. Ik wil een hogere klassering behalen en daarnaast wil ik mezelf plaatsen voor de Zomerspelen van de Nationals waar ik goed voor op weg ben. Oja, en ik wil me plaatsen voor de finalewedstrijden van de Battle of the North, een competitieve buddy wedstrijd in Assen. Ja, er zijn komend jaar veel mooie uitdagingen, ik heb er zin in’’, sluit de ambitieuze Jonker af.

Rob Jonker
Rob Jonker
Rob Jonker
Rob Jonker
advertentie
advertentie
Afbeelding
VV Veenendaal niet opgewassen tegen de wind: 'wie de eerste doelpunt zou maken, zou winnen' 5 uur geleden
Afbeelding
SV Panter vermaakt publiek met korfbaluitslag: 'we komen eindelijk in een goede flow' 5 uur geleden
Afbeelding
VRC bekroont topweek met zege op Veensche Boys: 'ik moet het opnemen voor mijn ploeg' 6 uur geleden
Afbeelding
De Merino's recht rug tegen CDW: 'voor elkaar gevochten' 6 uur geleden
Afbeelding
GVVV wint in verhitte burenruzie van DOVO: 'Feestje bouwen met de supporters' 7 uur geleden
Afbeelding
GVVV klopt DOVO in verhitte Panhuisderby 10 uur geleden
Afbeelding
ZVC Veenendaal na lastige start zeer ruim langs Tigers Roermond 15 uur geleden