Annelies van Dijk aan de start
Annelies van Dijk aan de start Bob en Slee bond Nederland

Talentvolle Annelies van Dijk na Europees debuut; ‘Ik ga nu doorbouwen’

Overig

VEENENDAAL Afgelopen weekend maakte Annelies van Dijk haar Europese debuut in Noorwegen tijdens de IBSF Skeleton Europa Cup. Er stonden twee wedstrijden op het programma voor van Dijk waar ze als hoogste snelheid 112,57 km/h behaalde. Met tweemaal een 27e plek heeft ze als ‘benjamin’ van de sport het niet alleen naar behoren gedaan, het 19-jarige multitalent heeft zich ook heel snel ontwikkelt in de Skeleton sport. ,,De eerste stappen zijn gezet, ik ga nu doorbouwen.’’

Door Job Boers

VOLLE DAGEN Het zijn bijzondere tijden voor de talentvolle multi-atlete. Ze was in oktober met het Nederlandse team op trainingskamp in het Oostenrijkse Igls en daarna ging ze met haar Team NewCold teamgenoten van de Bob- en Sleebond naar het Noorse Lillehammer voor een trainingsweek met aansluitend de wedstrijden.

Vanuit Nederland vertelt ze over haar dagen in Noorwegen. ,,Elke dag ging de wekker om 6.00 uur en we hadden per dag drie trainingen. De dagen waren verder gevuld met beelden bekijken, oefeningen, materialen gereed maken en uitrusten. Het waren intensieve en leerzame weken. De eerste bouwstenen zijn gelegd, ik kan nu vanuit een goed startpunt verder bouwen’’, aldus de gedisciplineerde van Dijk die aangeeft dat er voor de sport een combinatie van een explosieve sprint, veel kracht en goede coördinatie gevraagd wordt.

(de tekst gaat onder de foto verder)


De gemotiveerde van Dijk - Annelies van Dijk

MOOIE NIEUWE ERVARINGEN Terwijl ze enthousiast praat over haar opgedane ervaringen, neemt de snelheidsduivel ons mee in haar ‘wedstrijddagboek’. ,,De wekker ging op de wedstrijddagen wederom om 6.00 uur aangezien de wedstrijden om 8.30 uur begonnen. De avond ervoor was erg belangrijk vanwege het voorbereidingswerk om onder andere de ijzers te schuren en de slee volledig schoon en gereed te maken. Eenmaal ‘boven’ gingen de voorrunners als eerste de baan af en vervolgens de wedstrijddeelnemers, ik was als laatste aan de beurt. De startvolgorde was gebaseerd op eerder behaalde punten en die had ik natuurlijk nog niet’’, vertelt van Dijk.

Om 9.15 uur maakte ze haar opwachting, de onbevangen atlete startte met volle overtuiging en dat had beter gekund geeft ze aan. ,,Ik rende te hard met de slee waardoor hij net iets achter me lag om de eerste glijmeters goed te maken. Daardoor zat ik niet in het ‘juiste spoor’ waardoor ik een beetje glibberde, vanaf dat moment wist ik al dat ik niet mijn beoogde tijd zou neerzetten’’, vertelt ze zelfbewust waarna ze ook aangeeft dat de start van haar volgende race veel beter ging.

SNELLE LEERLING De leergierige van Dijk voltooide beide races in 59 seconden terwijl haar trainingstijden op 57 seconden lagen. De tijden van de top 20 Skeletonners in haar wedstrijd lagen op ongeveer 55 seconden. Het ligt dus dichtbij elkaar en het gaat dan ook om kleine details. Na haar vrijdag race, bleek ze een snelle leerling. ,,Mijn start op zaterdag was veel beter en ik ging ook fijner door de bochten. Mijn tijden liggen nagenoeg gelijk omdat op zaterdag mijn slee bij een bocht het ijs raakte waardoor de vaart verminderde. Door de betere uitvoering kijk ik met meer tevredenheid terug op de laatste race. Vrijdag was teleurstellend door een eigen fout en zaterdag zorgde ik voor verbetering’’, geeft de atlete aan die veel progressie geboekt heeft in de afgelopen maanden.

KOMENDE PERIODE Zoals de topsporter in haar betaamt kijkt ze uit naar de volgende wedstrijden, begin december al is ze voorzichtig met het uitspreken van een verwachting. ,,Het is een nieuwe sport voor me, dat is even wennen, deze wedstrijden waren perfect om ervaring op te doen. Het kan niet gelijk goed gaan, het belangrijkste is dat ik mezelf elke dag op het trainingskamp heb ontwikkelt en mooie stappen heb gemaakt. Daarnaast heb ik er veel plezier in en dat is de basis. Over anderhalve week is het volgende meetmoment, ik kan niet wachten’’’, sluit van Dijk af die ook in de race is om Sportvrouw van het jaar in Veenendaal te worden.

Van Dijk is tot woensdag thuis in Veenendaal en gaat dan naar het Oostenrijkse Bludenz voor de volgende EC wedstrijden, begin december. Vervolgens mag ze in januari in Winterberg en in februari in het Oostenrijkse Igls het Nederlandse team vertegenwoordigen. Tussendoor doet ze ook mee aan het NK groepsspringen met haar gymteam voor het trampoline springen. Ze zit niet stil aangezien ze de dag na terugkomst In Nederland al in de ALO collegebanken zat. Ze is op meerdere fronten dus een snelheidsduivel.

Van Dijk is te volgen via haar Instagram kanaal. 


Annelies van Dijk (links) met haar team NewCold- Bob en Slee bond Nederland

Annelies van Dijk
Van Dijk is erg gemotiveerd
advertentie
advertentie
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 48 3 uur geleden
Afbeelding
Johan Blad stopt als bestuurslid DOVO 17 uur geleden
Afbeelding
Lucas Goené loopt leerzame NK Cross: ‘Het was me een wedstrijdje wel’ 18 uur geleden
Afbeelding
Bekijk alle uitslagen in het scorebord van RegiosportVeenendaal.nl 18 uur geleden
Afbeelding
Schoofs en Visscher komen elkaar niet tegen in finale Kyotec Open 20 uur geleden
Afbeelding
Autobedrijf Braber topscorersklassement Veenendaal 22 uur geleden
Afbeelding
The Dance Center behaalt mooie resultaten op tweede wedstrijd: ‘We zijn super trots’ gisteren