Annelies van Dijk
Annelies van Dijk Filippo Tomasi

Annelies van Dijk ziet overal kansen en probeert wat nieuws: ‘Ik ga deze uitdaging graag aan’

Overig

VEENENDAAL Na drie keer goud op het Nederlands Kampioenschap trampolinespringen in maart, werd Annelies van Dijk twee weken terug negende op het Europees Kampioenschap teamgym. Komende winter gaat de Veenendaalse haar geluk nu ook buiten de turnhal beproeven.

door Job Boers

Met een goed gevulde prijzenkast, Van Dijk won in 2019 ook al goud op het NK individueel op de onderdelen Pegasus, Airtrack en Minitrampoline, ligt de wereld aan de voeten van de topsportster. Met deze gedachtegang gaat de in Ede geboren fanatiekeling nu ook haar kans beproeven in de skeleton sport. ,,Het kwam op mijn pad en ik ga deze uitdaging graag aan.’’

BETROKKEN OUDERS Van Dijk begon op jonge leeftijd met turnen bij Sparta in Veenendaal waar zowel haar zus als oom betrokken waren in de organisatie. ,,Ik vond het meteen heel leuk om te doen en ik besteedde al mijn vrije uren eraan om mijn oefeningen te perfectioneren. Ja, het was mijn lust en mijn leven’’, vertelt de vrolijke HAN-student. Nadat Van Dijks trainer in Lunteren stopte, was ze met de liefde die ze voor de sport heeft, op zoek naar een nieuwe groep. Via Opheusden en Twello kwam ze in Rijssen terecht waar ze gelijk een goed gevoel had en op topniveau kon blijven trainen. Aangezien Van Dijk nog geen rijbewijs had én het met het openbaar vervoer van Veenendaal naar Rijssen onbegonnen werk was, gingen haar ouders altijd mee. 

,,Mijn ouders gingen altijd mee naar de trainingen en wedstrijden, ik weet niet hoe ik de sport op dit niveau had kunnen beoefenen zonder hen. Tegenwoordig heb ik wel een rijbewijs, maar alsnog vinden mijn ouders het leuk om te zien hoe ik bezig ben. Mijn ouders hebben mij altijd ondersteund, ik ben ze daar enorm dankbaar voor’’, aldus de 19-jarige. Van Dijk heeft ook een voetballende broer en een zus die basketbal speelt. Het sportieve zit in de familie, al gaat iedereen er ontspannen mee om en ligt er geen hoge prestatiedruk in de familie. ,,Ik geef ook turntraining bij Sparta in Veenendaal en het gaat er om dat je bezig bent met hetgeen wat je leuk vindt om te doen en waar je gelukkig van wordt. Dat is het allerbelangrijkste’’, vertelt de thuis woonachtige ALO studente.


Van Dijk op het Sportgala Veenendaal, begin dit jaar. - Foto: Ted Walker Fotografie

VAN ALLE MARKTEN THUIS Trampolinespringen, turnen, formule 1, surfen, een aantal sporten die Van Dijk leuk vindt om te zien of om te beoefenen. Daar is nu dus skeleton bij gekomen. Skeleton is een wintersport die lijkt op het bobsleeën en rodelen waarbij de sporter op de buik liggend met het hoofd vooruit op de slee naar beneden glijdt. Een nieuwe uitdaging voor Van Dijk waar ze heel veel zin in heeft. ,,Het trampoline springen zit ook nog steeds in mijn hart en daar stop ik ook niet mee, maar nu de winter eraan komt wil ik hierin zien wat mijn kansen zijn. Na het skeleton wedstrijdseizoen pak ik het trampolinespringen weer op.’’

Van Dijk blijkt ook aanleg voor de sport te hebben aangezien ze in oktober met het Nederlandse team een trainingskamp heeft in het Oostenrijkse Igls, daarna doorgaat naar Lillehammer (Noorwegen) voor een trainingsweek én deelname aan de Europacup om vervolgens eind november op te gaan voor de Europacup Bludenz in Oostenrijk. 

Het gaat dus snel voor Van Dijk die op zaterdagen met het team op Papendal traint. ,,Ik ben bij de sport gekomen door Kimberly Bos die ik nog ken van turntraining van vroeger. Kim is wereld- en Europees kampioen en derde geworden op de Olympische Spelen in skeleton. Ik had me aangemeld bij de bond waarna ik was uitgenodigd voor een testdag. Blijkbaar ging het aardig en ik werd ertussen uitgepikt. Helaas kon ik vanwege corona niet mee op een trainingsstage maar dat er een goede match is, dat is duidelijk. Natuurlijk moet ik nog heel veel leren maar ik ben erg gemotiveerd om het maximale eruit te halen’’, sluit Van Dijk af.

Met de internationale talentenstatus van de NOC*NSF heeft Annelies de mogelijkheid om zich optimaal voor te bereiden op de komende wedstrijden. Je kunt haar volgen via haar social media kanalen. 


Annelies van Dijk net voor haar sprong. - Foto: Turnschool Rijssen

Annelies van Dijk
advertentie
advertentie
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 48 2 uur geleden
Afbeelding
Johan Blad stopt als bestuurslid DOVO 16 uur geleden
Afbeelding
Lucas Goené loopt leerzame NK Cross: ‘Het was me een wedstrijdje wel’ 17 uur geleden
Afbeelding
Bekijk alle uitslagen in het scorebord van RegiosportVeenendaal.nl 18 uur geleden
Afbeelding
Schoofs en Visscher komen elkaar niet tegen in finale Kyotec Open 19 uur geleden
Afbeelding
Autobedrijf Braber topscorersklassement Veenendaal 22 uur geleden
Afbeelding
The Dance Center behaalt mooie resultaten op tweede wedstrijd: ‘We zijn super trots’ 23 uur geleden