Afbeelding
Forward Designs

‘Drie jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik dit zou bereiken’

Overig

VEENENDAAL Tyrese Zichem deed begin september mee aan het West European Championship 2022 in Frankrijk om zich te kwalificeren voor het EK Powerliften waar hij 550kg in totaal voor moest liften. Mede door zijn lastige voorbereiding had Zichem niet de meest ideale wedstrijd, desondanks haalde hij alsnog de EK-kwalificatie binnen. ,,Alles hing af van mijn deadlifts, gelukkig is de deadlift mijn favoriete en sterkste lift waardoor ik er veel vertrouwen in had. Ik ben blij dat ik naar het EK mag, drie jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik dit zou bereiken.’’

door Job Boers

In 2019 was Zichem zonder enige kennis aan het sporten in de sportschool. Terwijl hij een 140kg deadlift afrondde, zei iemand dat hij echt werk moest maken van zijn kracht. En zo geschiedde. Met twee Nederlandse titels in 2021 en 2022 op zak, een tweede plek bij het NK-senioren powerliften én het verbreken van meerdere Nederlandse records, staat Zichem op een punt in zijn leven waar hij drie jaar geleden niet van had durven dromen. 

,,Ik vond het altijd gewoon leuk om te sporten en ik dacht er niet over na om er zo fanatiek zoals nu mee bezig te zijn. Totdat ik ben gaan trainen met een vriend die bij mijn huidige trainer Ricky zat. Ik heb drie jaar geleden dan ook één van mijn beste keuzes uit mijn leven gemaakt. Ik ben lekker bezig momenteel, door de goede begeleiding én mijn motivatie gaan er nog veel meer mooie momenten komen’’, vertelt de ambitieuze topsporter.

TEAMGEVOEL Als powerlifter kan je tijdens de wedstrijd niet terugvallen op anderen, je moet het zelf doen. De in Rotterdam geboren Zichem erkent dat, maar geniet van de sfeer die rondom de sporters hangt. ,,Op de afgelopen wedstrijd waren we met TeamNL in totaal met 13 lifters en er hangt tussen de jongens een broederlijke sfeer. We zijn geen concurrenten omdat iedereen in een andere gewichtsklasse zit en daardoor wil iedereen elkaar vooruithelpen. Op de internationale wedstrijden zijn er ook twee bondscoaches mee, maar buiten de wedstrijden om heb ik veel te danken aan coach Ricky Frissen en voeding-coach Rafael Maza Diaz. Daarnaast ken ik ondertussen zoveel powerlifters omdat je ook samen in dezelfde sportscholen traint en dat helpt je vooruit te komen. Je moet je omringen met mensen die net zo hongerig zijn als jezelf en ja, ik ben hongerig voor meer’’, vertelt de gemotiveerde Zichem die de Amerikanen Shean Mills en Tayler Atwood als inspiratie ziet.

UIT DE KOM Zichem, die 1,68m lang is en in de 66kg gewichtsklasse zijn wedstrijden afwerkt, traint vier keer per week en was dan ook erg gemotiveerd voor het West Europees Kampioenschap. De wedstrijd ging het niet zoals gehoopt doordat zijn schouder uit de kom vloog, twee weken voor de wedstrijd. ,,Ja, de timing had niet slechter gekund. Ik haalde mijn gebruikelijke niveau ook niet op de laatste trainingen en uiteindelijk hoopte ik dat mijn schouder op zijn plek zou blijven tijdens de wedstrijd zelf.’’ De eerste beurt voor Zichem was gemakkelijk omdat de gewichten niet anders waren dan dat hij in zijn training gemakkelijk liftte. De tweede beurt ging ook nog goed maar de derde lift was te zwaar. 

HONGER Zichem heeft ook al mee mogen doen aan seniorenwedstrijden en daardoor is de Veenendaler extra gemotiveerd om zichzelf nog meer te laten zien. ,,Ik heb begin dit jaar bepaalde doelen gesteld en ik stop niet totdat ik die heb waargemaakt. De honger, de motivatie, en de focus is groter dan ooit. Ik heb mijn doelen gesteld, de plannen zijn gemaakt en de mensen die ik hiervoor nodig heb staan naast me’’, aldus de topsporter die ook twee dagen in de week powerlifting groepslessen geeft. 

Zichem heeft als doel om op het WK te presteren waar hij negen weken van te voren voor moet preppen, gewicht moet verliezen en tot het gaatje voor moet gaan. ,,Dat heb ik er voor over en dat moet je er ook voor over hebben om iets te bereiken. Ik heb het geluk dat mijn familie en vrienden achter me staan en mij ondersteunen. Ik zit nu op 20kg van het Europees en Wereldrecord deadliften af, daar moet ik voor gaan. Ik ben nog lang niet klaar met laten zien waartoe ik in staat ben en dat ga ik iedereen laten zien.”

Zichem’s records staan op 210kg Squad, 125kg bankdrukken en 260kg deadliften. Tyrese is te volgen via zijn instagram kanaal.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 48 3 uur geleden
Afbeelding
Johan Blad stopt als bestuurslid DOVO 17 uur geleden
Afbeelding
Lucas Goené loopt leerzame NK Cross: ‘Het was me een wedstrijdje wel’ 18 uur geleden
Afbeelding
Bekijk alle uitslagen in het scorebord van RegiosportVeenendaal.nl 18 uur geleden
Afbeelding
Schoofs en Visscher komen elkaar niet tegen in finale Kyotec Open 19 uur geleden
Afbeelding
Autobedrijf Braber topscorersklassement Veenendaal 22 uur geleden
Afbeelding
The Dance Center behaalt mooie resultaten op tweede wedstrijd: ‘We zijn super trots’ gisteren