Afbeelding
Marco Diepeveen

Erben Wennemars spreekt in Veenendaal: ‘Mijn val was mijn beste prestatie’

Overig

VEENENDAAL Het Veenendaalse publiek is de prestaties van schaatslegende Erben Wennemars zeker nog niet vergeten. Dat bleek wel toen hij dinsdag openhartig sprak over zijn lange schaatscarrière en die van zijn zoon Joep. Sportservice Veenendaal had Erben uitgenodigd in Sporthal West vanwege de Nationale Sportweek.

door Marco Diepeveen

Tegenwoordig is Erben Wennemars (1975) vooral bekend als sportcommentator en sportanalist voor de NOS en marathonloper. ,,Weten jullie nog wat ik heb bereikt?”, vroeg de vlot pratende achtvoudig wereldkampioen aan de ruim zeventig bezoekers. ,,Ja, die pijnlijke val op de Olympische Spelen in 1998 in Nagano. Daar kent Nederland mij vooral van!”

De langebaanschaatser ging hard onderuit na een aanvaring met een Noor. Na een rentree op de ijsbaan hing Erben twaalf jaar geleden definitief zijn schaatsen aan de wilgen. 

,,Die valpartij was mijn meest traumatische ervaring. En tegelijk mijn beste prestatie. Het zette mij met beide benen op de grond. Daarvoor ging ik alle grenzen over om te winnen, tot elke prijs. Ik was een product om te winnen. De laatste tijd kreeg ik echter moeite met dat concept. Wie weet nog hoeveel medailles Nederland behaalde in Beijing? De grootsheid van de Olympische Spelen voelt nu niet meer zo goed. De oprichter ervan zei: Het gaat niet om de winst, maar dat je goed gestreden hebt.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


Ruim zeventig mensen waren naar Sporthal West gekomen om te luisteren naar het verhaal van Erben Wennemars. - Marco Diepeveen

BEDOELING Die visie deelt de boerenzoon uit Dalfsen. ,,Hoe dichter bij het doel, hoe belangrijker het winnen wordt. Je kunt echter winnen, en je tegelijk geen kampioen voelen. Je hoeft niet te winnen om een kampioen te worden. Het gaat niet om het bereiken van de doelen, maar om de bedoeling erachter. Je kúnt winnen als je uitgaat van de beste bedoelingen.”

Winnen is selecteren. ,,Kijk naar wat je wel en niet kunt. Het is jouw verantwoordelijkheid. Dat geldt ook voor het trainingsschema, waaruit je het beste voor jezelf moet halen. En voor het materiaal. Ik maakte mijn schaatsen flexibeler, waardoor het míjn schaatsen werden. Als verlengstuk van mijn lichaam. Niet meer als een dood ding van een sponsor. Dan wordt het pas echt interessant.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


,, Je hoeft niet te winnen om een kampioen te worden.” - Marco Diepeveen

ZOON JOEP Wat is de sleutel tot sportsuccessen? ,,Topsport is rechtlijnig, zwart-wit. Ik geloof in de gepassioneerde sporter, die weet wat zijn bedoeling in de sport is en daarin zijn eigen koers uitzet. Die positief-kritisch en ‘wakker’ is. Blijf zelf nadenken, maak je eigen keuzes, neem je verantwoordelijkheid, laat je niet meeslepen door het sportgebeuren. Dan ontstaat energie, en strijd. Een snelheidsrecord op zich zegt niet zoveel. Wel de strijd tussen de één en de ander.”

Zoon Joep (19) stapte in de schaatssporen van zijn vader. ,,Hij heeft een contract bij schaatsploeg Jumbo-Visma getekend. Dat betekent dat ik hem nu loslaat als coach. Hij schaatst heel serieus, maar is geen kloon van zijn vader. Joep is geen junior meer en moet zijn eigen weg vinden. Ik druk hem op het hart: Leef in het moment, leef nu je droom.”


,,Blijf zelf nadenken, maak je eigen keuzes, neem je verantwoordelijkheid, laat je niet meeslepen door het sportgebeuren.” - Marco Diepeveen

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 48 3 uur geleden
Afbeelding
Johan Blad stopt als bestuurslid DOVO 17 uur geleden
Afbeelding
Lucas Goené loopt leerzame NK Cross: ‘Het was me een wedstrijdje wel’ 18 uur geleden
Afbeelding
Bekijk alle uitslagen in het scorebord van RegiosportVeenendaal.nl 18 uur geleden
Afbeelding
Schoofs en Visscher komen elkaar niet tegen in finale Kyotec Open 20 uur geleden
Afbeelding
Autobedrijf Braber topscorersklassement Veenendaal 22 uur geleden
Afbeelding
The Dance Center behaalt mooie resultaten op tweede wedstrijd: ‘We zijn super trots’ gisteren