Wethouder Martijn Beek
Wethouder Martijn Beek Job Boers

‘Mooi om te zien dat er steeds meer verbinding ontstaat in de Veenendaalse sport’

Overig

VEENENDAAL We hebben in Veenendaal meerdere sportverenigingen die op hoog niveau spelen, er zijn excellerende individuele sporters en in de afgelopen jaren zijn de breedtesport en bewegen belangrijke thema’s geworden in Veenendaal. De afgelopen twee decennia hebben er verschillende Veenendalers veel op het gebied van sport en bewegen betekend. In de serie Veenendaalse Sport Pronkstukken gaan we in gesprek met Veenendalers die een bijzondere sportbijdrage hebben geleverd.

door Job Boers

De Veenendalers vertellen hoe zij terugkijken op de afgelopen jaren, waar ze trots op zijn en welke ontwikkelingen ze zien plaats vinden. We beginnen de serie met Martijn Beek die als wethouder sociaal domein met veel sport en beweegvraagstukken bezig is. Wethouder Beek ziet mooie ontwikkelingen in Veenendaal op sport en beweeg gebied.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Gemeentehuis Veenendaal. - Job Boers

Je hebt een uitgebreid takenpakket in het sociale domein. Hoe ziet je functie eruit?
,,In mijn pakket zit onder andere volksgezondheid, de maatschappelijke ondersteuning Wmo en daarnaast ook jeugd en sport. Ik ben blij dat ik mezelf in het sociaal domein mag begeven. Mijn werkzaamheden liggen deels op overleggen, vergaderen over onder andere beleidsstukken maar daarnaast maken werkbezoeken en het bezoeken van wedstrijden gelukkig ook deel uit van mijn functie. Het brengen van werkbezoeken en het bezoeken van wedstrijden noem ik gekscherend ‘buitenspelen’.”

Sport zit ook in je portefeuille waarbij er veel verschillende verenigingen en activiteiten zijn, zowel op topsport als op breedtesport / recreatief niveau. Hoe ga je met de verschillende belangen om?
,,Door de jaren heen is dit ook in de politiek een mooi gespreksonderwerp geweest. Door de samenwerking met Sportservice Veenendaal is Team Veenendaal opgezet, onder andere met de bedoeling om sporters te motiveren door middel van het aanreiken van middelen en in het organiseren van activiteiten. We proberen hierin een goede verbinding te leggen zodat we kunnen laten zien wat de prestatiesport kan betekenen voor de gewone sport, de recreanten kant. Uiteindelijk gaat het erom dat je positieve voorbeelden kan laten zien om anderen te inspireren. Het mengen van de prestatiesport door bijvoorbeeld ook activiteiten in de binnenstad te organiseren zoals het polsstokhoogspringen evenement is daar een goed voorbeeld van.”

In diverse sporten spelen individuele Veenendalers of Veense clubs op (inter)nationaal topniveau. Hoe kijk je hiernaar?
,,Het is heel mooi om te zien dat er op een hoog niveau indrukwekkende resultaten behaald worden. We hebben het hoog in het vaandel staan, los van het Sportgala, om vanuit de gemeente deze sporters te waarderen en te huldigen. We zien onder meer in het wielrennen, triatlon en bij tennis dat er mooie ontwikkelingen zijn. In de teamsporten kunnen we hier nog een slag in slaan. Je ziet de wil om te presteren bij bijvoorbeeld het voetbal, volleybal en korfbal. Om hierin stappen te zetten is het enthousiasmeren van de jongste jeugd belangrijk.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


SKF Korfballers. - Aleid Auwerda

Hoe kijk je naar de doelstelling en de resultaten uit het Sportakkoord om meer inwoners in beweging te krijgen en te houden?
,,De eerste twee jaar waren lastig vanwege de corona periode. Hierdoor konden we weinig concreet naar buiten brengen en ging het voornamelijk om de voorbereiding en planningen. Tegelijkertijd heeft het ook kansen gebracht zoals de QR bootcamproute in het Stadspark. Het is de vraag of we hieraan hadden gedacht als er geen corona was geweest.”

,,De activiteiten beginnen steeds meer vorm te krijgen waarbij het Sportakkoord voor een extra stimulans heeft gezorgd. We hebben in het Stadspark het skatepark kunnen openen, meer met én door AXA kunnen doen tijdens Veenendaal-Veenendaal en andere goede voorbeelden zijn de activiteiten rond Urban Sport en de schaaktafels bij de Cultuurfabriek. Ja, je merkt dat het steeds meer begint te lopen, het fysiek ontmoeten gaat beginnen waardoor er meer genetwerkt kan worden rondom sportverenigingen. Dat is de bedoeling en de insteek, dat sportverenigingen elkaar inspireren.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


De Veenendaal - Veenendaal race- tedxmedia

,,We zijn hierin geholpen door het beschikbare budget vanuit het Rijk waardoor we een aantal extra stappen konden zetten. Het Sportakkoord is nu ook met dezelfde pijlers gekoppeld aan ons huidige sportbeleid, dat helpt om erop door te bouwen. Daarnaast hebben we nu ook het Preventieakkoord waar gezondheid en sport in zit waardoor we ook de combinatie sport en bewegen laten terugkomen. Die combinatie zie je groeien dus dat is een mooi resultaat.”

Je bent regelmatig in contact met sportbestuurders. Welke vraagstukken liggen er momenteel en wat zijn hier de speerpunten voor?
,,Er is rondom de coronaperiode veel overleg geweest. Daarbij is ook besproken over hoe er toegewerkt kan worden naar een open club principe. Daarmee zijn we aan het bekijken hoe de sportvelden beter gebruikt kunnen worden op de momenten dat ze niet door clubs gebruikt worden. Daarnaast kennen we in Veenendaal veel enthousiaste vrijwilligers waardoor het belangrijk is om aandacht te schenken aan het vrijwilligersbeleid. We merken dat hier na corona een kleine terugloop in is.”

,,Een andere vraagstuk ligt bij het G-sporten en in het bijzonder het G-voetbal waar steeds meer verenigingen actief in zijn waardoor er per club niet altijd voldoende sporters zijn. Een mogelijkheid is om sportverenigingen hierin te laten samenwerken of regionaal te kijken wat de mogelijkheden zijn. Dat gebeurt momenteel al met Uniek Sporten waarbij je op de website kan zien wat het aanbod van aangepast sporten in de regio is. In het Sportakkoord is inclusie ook toegevoegd als peiler, we zien dat daar een uitdaging ligt.”

,,Daarnaast staan we voor een bredere uitdaging met betrekking tot duurzaamheid. Een mooi voorbeeld zijn de kantines die verduurzaamd zijn, evenals de velden bij sommige verenigingen. We staan hierin voor een gezamenlijke uitdaging.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


Wethouder Beek samen met Claudia van den Bergh van Sportservice Veenendaal- Sportservice Veenendaal

Op welke manier heb je de Veenendaalse sport zien veranderen in je periode als wethouder?
,,Ik heb vooral gezien, ook dankzij corona, dat bestuurders en verenigingen elkaar beter hebben gevonden. Een goed voorbeeld is de interne Veenendaalse voetbalcompetitie voor de jeugd, in corona tijd, waar alle clubs bij betrokken waren. Het is een mooie ontwikkeling om te zien dat er steeds meer verbinding is tussen sporters en bestuurders binnen verschillende verenigingen.”

,,Daarnaast merken we dat het individuele sporten steeds groter wordt, wat heel positief is, aangezien het betekent dat er meer bewogen wordt. Daar tegenover krijg je de vraag wat dat betekent voor het verenigingsleven, daar zit een mooie uitdaging in. Vanuit het Sportakkoord worden er trainingen gegeven door Sportservice Veenendaal en door NOC*NSF om verenigingen te ondersteunen met een vrijwilligersbeleid, te zorgen voor een gezonde kantine en hoe er ingegaan moet worden op een rookvrije generatie.”

Je hebt een drukke baan. Hoe kom je tot rust en sport je zelf ook graag?
,,Nadat ik een jaar als wethouder actief was, los van dat ik bewegen belangrijk vind, merkte ik dat het vele zitten niet goed voor me was. Ik doe een dappere poging om elke week te blijven tennissen, soms is dat lastig met een gevulde avondagenda als wethouder.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


Het complex van TPV Spitsbergen. - Job Boers

,,Ik ga nu in ieder geval wekelijks naar de sportschool, waarbij ik erop moet letten dat ik in de rustmomenten niet mijn mail check. Daarnaast ben ik op de racefiets gestapt omdat je deze qua tijd vrijer kan inrichten. Op de tennisvereniging vind ik ook mijn ontspanning om op vaste momenten mensen te ontmoeten en dan ook mijn telefoon weg te leggen. Daarnaast vind ik het ook prettig om bij de tennisclub aan vrijwilligerswerk te doen. Op deze manier kom ik goed tot rust en kan ik wat betekenen voor de vereniging.”

Waar haal je inspiratie vandaan?
,,Ik heb in mijn vakantie de biografie van Roger Federer gelezen, mede omdat ik zelf ook een tennisser ben. Het was een interessant boek waarbij het inspirerend was om te lezen hoe hij positief bleef ondanks dat hij met blessures worstelde en hoe hij in de tenniswereld ook als mens zich ontwikkelde.”

Weet jij een Veenendaler die niet mag ontbreken in onze serie Sport Pronkstukken? Mail de naam en waarom die persoon in de serie aan het woord moet komen naar regiosportveenendaal@bdu.nl

advertentie
advertentie
Afbeelding
Supporters bezoeken laatste training voor Panhuisderby: ‘Ik heb slapeloze nachten’ 4 uur geleden
Afbeelding
Florian Wolf over GVVV-DOVO: ‘Vooral niets anders doen dan we normaal doen’ 12 uur geleden
Afbeelding
Van de Zandschulp verliest in tweede ronde Tel Aviv 14 uur geleden
Afbeelding
‘Drie jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik dit zou bereiken’ 16 uur geleden
Afbeelding
ZVC verliest oefenwedstrijd van Nederlands doventeam 17 uur geleden
Afbeelding
GVVV, DOVO en gemeente Veenendaal klaar voor voetbalfeest 19 uur geleden
Afbeelding
Het familiegevoel van tennis- en padelvereniging Spitsbergen Kom bij de Club 28 sep, 16:22