Afbeelding
@tedxmedia

Sportcompetities mogen weer; wanneer gaat wat van start?

Overig

VEENENDAAL Alle sportcompetities in Nederland kunnen met publiek hervat worden. Het kabinet heeft daar toestemming voor gegeven, zo werd gisteravond bekend. De eerste teams komen dit weekend al in actie. Maar wanneer gaat wat van start? We zetten het voor je op een rijtje.

De voetbalcompetities in de zogeheten B-categorie gaan verder volgens het reguliere programma. De A-categorie, onder meer eerste elftallen die uitkomen in de tweede divisie tot en met de vijfde klasse, beginnen in het weekeinde van 5 en 6 februari met een inhaalprogramma.

De KNVB neemt vrijdag een besluit over hoe de amateurcompetities uit de A-categorie worden uitgespeeld. De afgelopen twee seizoenen werden de competities in de betreffende klassen voortijdig beëindigd en was er geen sprake van promotie of degradatie. ,,Vanwege het feit dat wij ons grote zorgen maken of deze competities met volledige nacompetitie nog afgewerkt kunnen gaan worden, worden op dit moment de scenario’s nader bekeken”, meldt de KNVB. ,,Ons uitgangspunt is dat we een grote mate van zekerheid moeten hebben om dit seizoen promotie en degradatie door te kunnen voeren. Een derde seizoen zonder eindrangschikking vinden wij onaanvaardbaar.”

,,Voor alle categorieën komt het bekervoetbal te vervallen, behalve de landelijke beker zaalvoetbal mannen en vrouwen. De wedstrijden in de beker geven een te grote druk op de speeldagen die nog nodig zijn om de competities op een goede wijze uit te spelen. We geven prioriteit aan het uitspelen van de competities in de categorie A om te komen tot een goede promotie en degradatie. In de categorie B geeft de beker eveneens een te grote druk op de benodigde speeldagen die van belang zijn voor het uitspelen van de competitie.”

Voor de categorie O23 mannen wil de KNVB op korte termijn de najaarscompetitie afronden. Komend weekeinde wordt al begonnen met een aantal inhaalduels. In afwachting van de mogelijkheden die competities af te ronden volgt half februari een opzet voor de voorjaarscompetities.

Ook in het tafeltennis gaan de competities weer van start in het weekend van 5 februari. Voor de mannen van SKF staat er dan een uitwedstrijd tegen Bergeijk op het programma. Ook de eredivisie bij de vrouwen start op 5 februari, maar SKF heeft geen wedstrijd in de eerste speelronde. De Veenendaalsen spelen op 12 februari hun eerste wedstrijd, thuis tegen DHC.

NIEUWE INDELING Voor de korfbalcompetitie wordt een nieuwe indeling gemaakt, meldt korfbalbond KNKV. De competitie met de nieuwe indeling gaat van start in het weekend van 5 en 6 februari. ,,Verenigingen hebben dan drie weken kunnen trainen, waarbij de medische commissie twee weken als minimum adviseert”, aldus de bond. Binnen het breedtekorfbal worden de wedstrijden vanaf woensdag 26 januari gespeeld, zoals ze in het programma gepland staan. Dit betreft ook de midweekwedstrijden. ,,Dit is dus eerder mogelijk ten opzichte van wedstrijden uit het wedstrijdkorfbal. Dit kan doordat de breedtekorfbalcompetitie verder gaat volgens het oorspronkelijk geplande programma met inachtneming van de regels zoals die eerder al van kracht waren tijdens de avondlockdown in december 2021.”

BESMETTINGEN De volleyballers mogen zich per direct weer gaan opmaken voor wedstrijden, zo meldt de volleybalbond Nevobo. ,,De eerste wedstrijden worden woensdag alweer gespeeld.” Voor de mannen van VCV staat voor donderdagavond een bekerwedstrijd gepland tegen Lycurgus, maar dat deze wedstrijd doorgaat was al eerder bekend omdat het valt onder de nationale topcompetities. Voor de reguliere competities staan voor zaterdag uitwedstrijden gepland. De vrouwen van VCV spelen dan bij Avior, de mannen bij Zaanstad. Of beide VCV-teams ook daadwerkelijk in actie komen zaterdag is nog afwachten, zowel de mannen als de vrouwen hebben te maken met coronoa-besmettingen.

Ook bij het waterpolo gaat de competitie aankomend weekend weer van start, meldt zwembond KNZB. Voor de mannen van VZC staat een thuiswedstrijd tegen ZV Haerlem op het programma. ,,Yes, we mogen weer”, reageert VZC-coach Guido Schreuder enthousiast. ,,Twee weken voorbereiding is wat kort, maar we gaan ervoor!” Ook bij het zwemmen gaan de wedstrijden weer per direct van start.

In het hockey worden de wedstrijden die nog op het programma stonden per direct volgens schema gespeeld, meldt hockeybond KNHB. In concreet betekent dit dat de vrouwen van VMHC Spitsbergen zondag weer wedstrijden in de zaalcompetitie gaan spelen, tegen CMHC en MHC Vianen.

De badmintonbond laat weten dat er vanaf 31 januari weer wedstrijden gespeeld gaan worden. ,,De competities worden dan hervat met het inhalen van wedstrijden van speelronde 8 en/of 9. De geplande wedstrijden voor speelronde 12 worden in principe verplaatst naar de week van maandag 14 maart. Echter als beide teams akkoord zijn, mag de wedstrijd van speelronde 12 ook deze week al gespeeld worden.”

MOOIE STAP Algemeen directeur Marc van den Tweel van NOC*NSF noemt het hervatten van alle sportcompetities ,,een mooie volgende stap voor de sport. Uit onderzoek weten we dat bij 62 procent van de leden van sportclubs de motivatie afneemt als er geen competitie wordt gespeeld. Nu dat weer mogelijk is, kunnen we de door de coronacrisis verontrustend lage sportdeelnamecijfers een boost geven, dat is van groot belang voor een gezonde samenleving”, aldus Van den Tweel. ,,Prachtig dat we elkaar weer op de sportvereniging kunnen ontmoeten en daar van sport mogen genieten. We hebben als sport met elkaar wel een grote verantwoordelijkheid om dit veilig en verantwoord in goede banen te leiden, daar spannen we ons met alle vrijwilligers keihard voor in.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
DOVO's Lid van Verdienste Cees van Wijk overleden: 'Een echte rooie is ons ontvallen' 3 uur geleden
Afbeelding
Waar moet je zijn? Een rondje Veenendaal-Veenendaal in beeld (video) 5 uur geleden
Fenna Achterberg is hard aan het trainen: ,,Indoor ging voor mij vooral om het weer doen van wedstrijden. Outdoor wil ik laten zien wat ik echt waard ben.”
Fenna Achterberg kijkt na blessureleed weer vooruit: 'Naast weer pijnvrij kunnen sporten, wil ik ook prestaties laten zien' 9 uur geleden
NK Para-badminton in sporthal de Vallei
Van Gent Finaleweken: Nederlands Kampioenschap para-badminton komende zaterdag in Veenendaal 12 uur geleden
Afbeelding
Koningsspelen in Veenendaal afgelast in verband met slecht weer 17 apr, 15:30
Afbeelding
Tal van sporten op Koningsspelen voor scholieren in Veenendaal 17 apr, 14:05
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: DOVO en nu ook GVVV spelen in de voorbereiding om de Harry Hamstra Cup 17 apr, 11:18